ایجاد تعادل در پرتفوی ارز رمزنگاری تفاوت چندانی با متعادلسازی پرتفوی بخش مالی سنتی ( سهام و کالا) ندارد. با توجه به وضعیت و استراتژی سرمایهگذاری خود میتوانید به راحتی ریسک کلی خود را کاهش دهید. برای شروع کار تنها باید پرتفوی را با سرمایهگذاری روی ارزهای مختلف متنوع کرد.
میزان متنوع کردن پرتفوی جای بحث زیادی دارد، زیرا این کار جنبههای مثبت و منفی خود را دارد. به طور کلی بیشتر کارشناسان موافقند که متنوعسازی پرتفوی منطقی و معقول است. میتوانید با نگه داشتن ارزهای رمزنگاری مختلف (از جمله ارزهای پایدار) و اطمینان از متعادلسازی منظم داراییها، ریسک سرمایهگذاری را کاهش دهید.
برای سهولت در مدیریت پرتفوی، میتوانید از سرویسهای ردیابی پرتفوی شخص ثالث استفاده کنید یا تراکنشهای خود را به صورت دستی در صفحه گسترده (spreadsheet) ثبت کنید. برخی از این سرویسها میتوانند به کیف پول شخصی و صرافیهای ارز رمزنگاری متصل شوند و روند کار را راحتتر کنند.
شروع سرمایهگذاری در بازار ارز رمزنگاری خیلی راحت است و میتوان این کار را با خرید بیت کوین، اتریوم و یا هر ارز رمزنگاری دیگر انجام داد. در حالی که برخی از سرمایهگذاران ترجیح میدهند ارزهای رمزنگاری بزرگ بازار را خریداری و نگهداری کنند، برخی دیگر آلت کوینها را برای سرمایهگذاری انتخاب میکنند. اما بهترین راه برای انجام این کار چیست؟ احتمال موفقیت شما بیشتر خواهد شد، اگر در مورد میزان سرمایه اختصاص یافته به انواع مختلف داراییها فکر کنید و پرتفوی ارز رمزنگاری خود را مرتبا متعادل کنید. بسته به میزان تحمل ریسک شما، چند روش برای انجام این کار وجود دارد. متعادلسازی پرتفوی کار آسانی است و میتواند نتایج خوبی را به همراه داشته باشد.
پرتفوی ارز رمزنگاری چیست؟
پرتفوی ارز رمزنگاری مجموعهای از ارزهای رمزپایه است که توسط یک معاملهگر یا سرمایهگذار نگهداری میشوند. پرتفویها معمولا انواع مختلف داراییها، از جمله آلت کوینها و محصولات مالی ارز رمزنگاری را در خود دارند. آنها تقریبا مشابه پرتفویهای سرمایهگذاری سنتی هستند، با این تفاوت که سرمایهگذاران در ارز رمزنگاری به یک کلاس دارایی پایبند هستند. میتوانید پرتفوی ارز رمزنگاری خود را به صورت دستی با صفحه گسترده ردیابی کنید و یا از ابزارها و نرم افزارهای تخصصی برای محاسبه دارایی و سود استفاده کنید. یک سرویس ردیابی خوب میتواند مفید واقع شود. این سرویسها برای معاملهگران روزانه، معاملهگران کوتاه مدت و همچنین سرمایهگذاران و دارندگان بلند مدت ارزشمند هستند.
تخصیص دارایی در برابر تنوع دارایی
هنگام ایجاد یک پرتفوی سرمایهگذاری باید با مفاهیم تخصیص دارایی و تنوع دارایی آشنا باشید. این دو اصطلاح اغلب به جای یکدیگر استفاده میشوند. با این حال، آنها به جنبههای مختلف مدیریت ریسک اشاره دارند. تخصیص دارایی ممکن است برای توصیف استراتژی مدیریت سرمایه استفاده شود که به طور کلی نحوه توزیع سرمایه بین کلاسهای دارایی مختلف در پرتفوی را مشخص میکند. به بیان سادهتر، تخصیص دارایی به سرمایهگذاری در طبقات مختلف دارایی (برای مثال ارزهای رمزپایه، سهام، اوراق قرضه، فلزات گرانبها و غیره) اشاره دارد. تنوع دارایی به توزیع وجوه سرمایهگذاری بین داراییها یا بخشهای مختلف مربوط میشود. برای مثال، شما میتوانید با سرمایهگذاری در صنایع مختلف مانند کشاورزی، فناوری، انرژی و بهداشت، سهام خود را متنوع کنید. در واقع، این دو استراتژی ریسک کلی شما را کاهش میدهند.
ایده اصلی استراتژیهای تخصیص دارایی و متنوعسازی این است که سرمایهگذار تمام تخم مرغهای خود را در یک سبد نگذارد. ترکیب کلاسهای دارایی و داراییهایی که با هم ارتباط ندارند، موثرترین شیوه برای ایجاد یک پرتفوی متعادل است.
از نظر فنی، ارزهای رمزنگاری یک کلاس دارایی واحد هستند. اما میتوانید پرتفوی ارز رمزنگاری خود را با خرید محصولات، ارزها و توکنهایی که اهداف و موارد استفاده متفاوتی دارند، متنوع کنید. برای مثال، شما میتوانید پرتفوی خود را به بیت کوین (40 درصد)، ارزهای پایدار (30 درصد)، توکنهای NFT (با 15 درصد) و آلت کوینها (15 درصد) اختصاص دهید.
پرتفویهای متمرکز در برابر متنوع
بیشتر کارشناسان توصیه میکنند که پرتفوی ارز رمزنگاری باید متنوع باشد. در حالی که این یک استاندارد برای سرمایهگذاران است، اما توزیع سرمایه بین داراییهای مختلف مزایا و معایب خود را دارد. همانطور که قبلا اشاره کردیم، متنوعسازی پرتفوی، ریسک و نوسانات را کاهش میدهد. ضرر و زیانها میتوانند با سودها جبران شوند و موقعیت شما را ثابت نگه دارند. با نگهداری ارزهای مختلف در پرتفوی، فرصتهای بیشتری برای کسب سود خواهید داشت. البته، همه سرمایهگذاریها موفقیت آمیز نخواهند بود، اما با تخصیص دارایی و متنوعسازی پرتفوی، احتمالا در بلند مدت سود خواهید برد.
با این حال، هرچه پرتفوی متنوعتر باشد، بیشتر منعکس کننده عملکرد بازار خواهد بود. بیشتر سرمایهگذاران و معاملهگران به دنبال سود بیشتر در بازار هستند. یک پرتفوی بسیار متنوع متوسط بازدهی بیشتری نسبت به یک پرتفوی متمرکز موفق (فقط تعداد معدودی از داراییها را شامل میشود) دارد. داراییهایی که عملکرد بدتری دارند میتوانند سود داراییهای دارای عملکرد بهتر را خنثی کنند.
مدیریت پرتفوی متنوع نیز به زمان و تحقیق بیشتری نیاز دارد. برای سرمایهگذاری معقول و بی نقص، باید بدانید که چه چیزی را میخرید. با داشتن یک پرتفوی بزرگ، شانس تحقق اهداف کاهش مییابد. اگر داراییهایی از بلاک چینهای مختلف را در پرتفوی خود دارید، ممکن است لازم باشد برای دسترسی به آنها از چندین کیف پول و صرافی ارز رمزنگاری استفاده کنید. تصمیم برای متنوعسازی پرتفوی یا عدم استفاده از این استراتژی به عهده خودتان است. اما همیشه توصیه میشود که پرتفوی خود را با انواع مختلف داراییها متنوع کنید.
انواع مختلف ارزهای رمزنگاری
بیت کوین مشهورترین ارز رمزنگاری بوده و از لحاظ ارزش بازار، بزرگترین ارز در جهان است. اما یک پرتفوی متعادل شامل انتخاب ارزهای مختلف برای کاهش ریسک کلی سرمایهگذاری است. در ادامه انواع مختلف ارزهای رمزپایه را بررسی میکنیم.
ارزهای رمزنگاری با ماهیت پرداخت
امروزه یافتن ارزهای جدید که در درجه اول با انتقالات و پرداختها سروکار داشته باشند، دشوار است. اما اگر به اولین روزهای پیدایش ارزهای رمزنگاری بر گردید، میبینید که بیشتر پروژهها سیستمهایی برای انتقال داراییها بودند. بیت کوین مشهورترین نمونه است، اما ارزهای بیت کوین کش، ریپل و لایت کوین نیز این قابلیت را دارند. آنها اولین نسل ارزهای رمزپایه هستند که قبل از اتریوم و معرفی قراردادهای هوشمند وجود داشتهاند.
ارزهای پایدار
ارزهای پایدار ارزهایی هستند که قیمت ثابتی دارند و ارزش آنها میتواند برابر با یک دارایی اساسی مانند ارزهای فیات (دلار آمریکا) یا فلزات گرانبها باشد. برای مثال، بایننس یو اس دی یک ارز پایدار است که هر واحد از آن قیمتی برابر با 1 دلار دارد. پَکس گُلد (PAXG) ارز پایدار دیگری است که قیمت آن به طلای فیزیکی وابسته است. قیمت هر واحد از این ارز برابر با 1 اونس تروا (برابر با 31.1034768 گرم) طلای نگهداری شده در بانکهای مرکزی است. در حالی که ارزهای پایدار لزوما بازده زیادی ندارند، اما همانطور که از نام آنها بر میآید، همیشه ثابت هستند.
بازار ارزهای رمزنگاری نوسانات زیادی دارد، بنابراین داشتن ارزهای پایدار در پرتفوی که ارزش آن را حفظ کنند، ضروری است. اگر قیمت ارز پایدار به یک دارایی خارج از اکوسیستم ارز رمزنگاری متصل باشد، سقوط بازار ارز رمزپایه تاثیری بر آن نخواهد داشت. اگر میخواهید توکنهای خود را از یک پروژه خارج کنید، میتوانید برای حفاظت از سود خود، آنها را به یک ارز پایدار مانند تدر یا بایننس یو اس دی تبدیل کنید.
توکنهای اوراق بهادار
درست مانند اوراق بهادار سنتی، توکن اوراق بهادار میتواند نمایانگر موراد بسیاری باشد. این میتواند سهام وابسته به یک شرکت، اوراق قرضه صادر شده توسط یک پروژه یا حتی حق رای باشد. اوراق بهادار دیجیتالی شده و روی بلاک چین گذاشته شدهاند؛ به این معنی که آنها بیشتر پیرو همان قوانین محلی هستند. به همین دلیل، توکنهای اوراق بهادار در حوزه صلاحیت قانونگذاران محلی هستند و باید قبل از صدور مراحل قانونی را طی کنند.
توکنهای کاربردی
توکنهای کاربردی به دارندگان خود اجازه دسترسی به یک محصول یا سرویس خاص را میدهند. برای مثال، بایننس کوین و اتریوم هر دو از توکنهای کاربردی هستند. مهمترین مورد استفاده آنها این است که در هنگام تعامل با اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (DApps) میتوانید از آنها برای پرداخت کارمزد تراکنشها استفاده کنید. بسیاری از پروژهها توکنهای کاربردی خود را صادر میکنند تا در یک عرضه اولیه سرمایه جذب کنند. ارزش توکن از لحاظ نظری باید با ارزش کاربرد آن رابطه مستقیم داشته باشد.
توکنهای حاکمیتی
با نگهداری یک توکن حاکمیتی، میتوانید قدرت رای گیری در مورد یک پروژه و حتی سهمی از درآمد آن را بدست بیاورید. به احتمال زیاد این توکنها را در پلتفرمهای مالی غیر متمرکز (دیفای) مانند پنکیکسواپ، یونیسواپ یا سوشیسواپ پیدا خواهید کرد. مانند توکنهای کاربردی، ارزش یک توکن حاکمیتی مستقیما به موفقیت پروژه اصلی آن بستگی دارد.
محصولات مالی رمزنگاری
یک پرتفوی نباید فقط شامل نگه داشتن ارزهای مختلف باشد. محصولات مالی رمزنگاری نیز میتوانند به متنوعسازی پرتفوی شما کمک کنند. به این محصولات مانند سرمایهگذاری در اوراق قرضه دولتی، صندوقهای قابل معامله در بورس (ETFs) یا صندوقهای سرمایهگذاری فکر کنید تا داشتن فقط سهام. محصولات زیادی وجود دارند که میتوانید از طریق بلاک چینها و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز مختلف در آنها سرمایهگذاری کنید.
برای مثال، بایننس محصولات متنوعی را ارائه میدهد. برای بررسی آنها وارد حساب کاربری خود در این صرافی شوید و به بخش “Finance” بروید. تمام این محصولات ریسکهای متفاوتی دارند. بنابراین، قبل از ریسک کردن، مطمئن شوید که با مکانیسم کار آنها آشنا هستید.
چگونه یک پرتفوی ارز رمزنگاری متعادل بسازیم
هر سرمایهگذار ایدههای خاص خود را در مورد ایجاد یک پرتفوی ارز رمزنگاری متعادل دارد. اما در اینجا برخی قوانین کلی وجود دارند که باید در هنگام ایجاد پرتفوی آنها را در نظر بگیرید:
- پرتفوی خود را بین سرمایهگذاریهای دارای ریسک بالا، متوسط و پایین تقسیم کنید و به هر کدام وزن مناسبی بدهید. یک پرتفوی که بخش عمده آن سرمایهگذاریهای دارای ریسک بالا است، قطعا متعادل نیست. چنین پرتفوی ممکن است فرصت کسب سود زیادی را برای شما فراهم کند، اما میتواند ضررهای زیادی نیز به همراه داشته باشد.
- برای کمک به تامین نقدینگی برای پرتفوی خود، مقداری ارز پایدار در آن نگهداری کنید. ارزهای پایدار اهمیت زیادی در بسیاری از پلتفرمهای دیفای دارند و میتوانند به شما کمک کنند تا به سرعت و به راحتی سودهای خود را برداشت کنید یا از موقعیت معاملاتی خارج شوید.
- در صورت نیاز، پرتفوی خود را متعادل کنید. بازار ارز رمزنگاری نوسانات زیادی دارد و تصمیمات شما باید بسته به شرایط موجود تغییر کنند.
- برای جلوگیری از وزن بیش از حد یک بخش از پرتفوی، اختصاص سرمایه جدید را با برنامه ریزی انجام دهید. اگر اخیرا از یک ارز سود زیادی بدست آوردهاید، حتما برای ورود سرمایه بیشتر به بازار وسوسه خواهید شد. اجازه ندهید حرص و طمع بر شما غلبه کند و درباره این که کجا میتوانید سرمایهگذاری بهتری داشته باشید، فکر کنید.
- تحقیقات خود را انجام دهید. واقعا نمیتوانید این توصیه کلاسیک را نادیده بگیرید. شما در حال سرمایهگذاری پول خود هستید، بنابراین فقط به توصیه دیگران اعتماد نکنید. مواظب باشید که در دام طرحهای کلاهبرداری نیفتید.
- فقط آنچه را که توانایی از دست دادن آن را دارید سرمایهگذاری کنید. اگر نسبت به آن استرس دارید، پرتفوی شما متعادل نیست. در صورت بدتر شدن شرایط بازار، موقعیتهای شما نباید عواقب جدی ایجاد کنند.
سرویسهای ردیابی پرتفوی ارز رمزنگاری
ردیاب پرتفوی ارز رمزنگاری برنامه یا سرویسی است که به شما این امکان را میدهد تا تغییرات قیمت داراییهای خود را ردیابی کنید. شما میتوانید میزان مطابقت تخصیص سرمایه خود با اهداف بلند مدت را مشاهده و رشد پرتفوی خود را پیگیری کنید. در اینجا چند سرویس ردیابی وجود دارند که میتوانید آنها را مد نظر قرار دهید:
کوین مارکت کپ (CoinMarketCap)
کوین مارکت کپ یک ردیاب بسیار محبوب برای قیمت بوده و قابلیت ردیابی پرتفوی مخصوص خود را توسعه داده است. این ردیاب به صورت رایگان برای دسک تاپ و موبایل در دسترس است. برای استفاده از ردیاب پرتفوی، باید داراییهای خود را به صورت دستی اضافه کنید، چون این قابلیت به کیف پول شما یا صرافی متصل نمیشود. همچنین، برای پیگیری سود خود، گزینهای در این ردیاب وجود دارد که میتوانید سطح قیمتی را که در آن ارزها را خریداری کردهاید، اضافه کنید. با کلیک روی “Portfolio” می توانید وارد این بخش شوید.
کوینگِکو (CoinGecko )
کوینگِکو بیشتر به خاطر ردیابی قیمت ارزهای رمزپایه شناخته شده است، اما دارای گزینه پرتفوی نیز است. استفاده از آن رایگان بوده و میتوانید از طریق مرورگر یا موبایل خود به آن دسترسی داشته باشید.
بلاکفولیو (Blockfolio)
اگر میخواهید همزمان با مدیریت پرتفوی خود، معامله هم انجام دهید، اپلیکیشن بلاکفولیو گزینه خوبی است. این اپلیکیشن از سال 2014 به بازار عرضه شده و در فضای ارز رمزنگاری به خوبی شناخته شده است. با این حال، این اپلیکیشن برای موبایل در دسترس است.
دلتا (Delta)
دلتا یک اپلیکیشن موبایل است که به شما این امکان را میدهد تا پرتفوی ارز رمزنگاری و همچنین سرمایهگذارایها در بازار سنتی را به طور همزمان مشاهده کنید. این اپلیکیشن میتواند به کیف پولهای مختلف و 20 صرافی ارز رمزنگاری ( از جمله صرافی بایننس) متصل شود. اپلیکیشن دلتا هم نسخه رایگان و هم نسخه پولی دارد، اما قابلیت انجام معامله ندارد.
حرف پایانی
بیشتر ارزهای ارز رمزنگاری بازار به استحکام و قدرت بیت کوین وابسته هستند. اما این دلیلی برای عدم تعادل در پرتفوی نیست. سرمایهگذاری روی ارزهای مختلف میتواند برخی از ضررهای ناشی از سقوط بیت کوین را جبران کند. بنابراین، متنوعسازی پرتفوی همیشه یک استراتژی منطقی و معقول است. متوسط بازدهی یک پرتفوی بسیار متنوع بیشتر از یک پرتفوی متمرکز موفق است.