اصطلاح توکن های غیرمثلی یا NFT معمولا به یک دارایی رمزنگاری شده در بلاک چین اشاره دارد. این دارایی ها به صورت دیجیتالی درآمده اند و منحصر به فرد هستند مثل یک عکس، یک نقاشی، مجموعه دارایی های درون یک بازی، یک توییت یا یک قطعه هنری. این دارایی ها قابل جایگزین شدن نیستند زیرا دارای خواص استثنایی و منحصر به فرد هستند. هر NFT منحصر به فرد و از نظر کمیت محدود است و قابل تعویض با سایر NFT ها نیست. بنابراین NFT به عنوان مدرک اصالت و مالکیت عمل می کند.
NFTها با ابرداده ها(metadata) و شناسه های منحصر به فرد از یکدیگر متمایز می شوند. اطلاعاتی که دارایی را تشکیل می دهد به عنوان ابرداده شناخته می شود. ابرداده این امکان را می دهد تا کاربران اشیاء را بر اساس ابرداده هایشان خرید و فروش کنند.
هدف NFT ها جایگزین کردن ویژگی های ملموس اقلام فیزیکی است؛ مثل منحصر به فرد بودن، کمیابی و اثبات مالکیت. از سوی دیگر کالاهای مثلی و قابل تعویض را می توان با یکدیگر مبادله کرد، زیرا ارزش آنها، نه ویژگی های منحصر به فرد، مشخص و یکسان است. با این حال محصولات دیجیتال تنها زمانی معتبر هستند که در ارتباط با محصول فیزیکی خود استفاده شوند.
نمونه اولیه NFTها، سکه های رنگی بودند که به صورت آزمایشی در سال 2012 و روی شبکه بیت کوین ایجاد شدند. اگرچه کلکسیون های دیجیتالی شده و آثار هنری به شکل NFT همچنان بیشترین توجهات را در جامعه رمزنگاری به سمت خود جلب کرده اند، اما موارد استفاده بالقوه از NFTها همچنان در حال افزایش است. استفاده از آنها به سمت موسیقی، مد، دانشگاه، نماد اشیا در دنیای واقعی، طرح ها و فروش عضویت در حال گسترش است. همچنین بستری برای ترکیب مزایای فناوری NFT با امور مالی غیرمتمرکز وجود دارد. به عنوان مثال امکان قرض گرفتن و قرض دادن NFTها و یا استفاده از آنها به عنوان وثیقه برای وام گرفتن وجود دارد.
هر کسی که علاقمند به اشتراک گذاری و فروش آثار هنری خود به صورت دیجیتال است می تواند NFT بسازد و از آن استفاده کند. در اینجا قصد داریم تا در مورد چگونگی ساخت NFT صحبت کنیم و اینکه چطور می توان در چند گام با استفاده از کیف پول متامسک یک NFT ساخت.
ساخت NFT یک فرایند کاملا ساده است. به عنوان مثال کاربران می توانند محتوای مورد نظر خود و یک کیف پول رمزنگاری را انتخاب کنند. سپس یک بازار NFT مناسب را پیدا کرده و طبق دستورالعمل آن پیش بروند. به این ترتیب NFT آماده فروش و ارسال به مجموعه داران و خریداران است.
در حال حاضر آثار NFT شده با قیمت های بالایی نیز فروخته می شوند. یکی از کلکسیونرهای NFT مبلغ 69.3 میلیون دلار را برای اثر هنری دیجیتالی با عنوان”Everydays: The First 5000 Days”، اثر مایک وینکلمن، پرداخت کرد و این گرانترین NFT در تاریخ هنر رمزنگاری بود.
با این حال باید گفت، هر کسی که می خواهد یک هنرمند NFT شود، لازم است هدف درست و سطح خلاقیت بالایی داشته باشد.
خوشبختانه فرایند ایجاد NFT کم هزینه و ساده است. نیاز به کد نوشتن نیست و هر کسی می تواند یک NFT ایجاد کند.
قالب و محتوای خود را انتخاب کنید
در ابتدا باید قالب NFT خود را انتخاب کنید. این قالب می تواند یک نقاشی دیجیتال، یک عکس، یک متن، یک فایل صوتی یا یک ویدیو باشد. محصولات خلاقانه دیگری مثل کلکسیون های رمزنگاری، آیتم های بازی های ویدیویی مانند آواتارها، سلاح ها و ارزها و همینطور زمین های مجازی که در متاورس وجود دارند، می توانند به عنوان NFT نمایش داده شوند.
علاوه بر این برای دارایی های غیر دیجیتال در دنیای واقعی، از املاک و جواهرات تا طراحی های خاص، همگی در قالب NFT قابل فروش هستند. در مورد قالب NFT به سازندگان آزادی کامل داده شده است.
به خاطر داشته باشید، پس از این که تصمیم گرفتید چه محتوایی را در چه قالبی به عنوان NFT ارائه دهید، باید آن را به یک فایل مناسب تبدیل کنید. در اغلب موارد عکس ها و تصاویر با فرمت PNG و یا GIF ذخیره می شوند. متون معمولا با فرمت PDF، فایل های صوتی به صورت MP3 و ویدیوها به صورت MP4 ذخیره می شوند.
نحوه ایجاد و ضرب NFT
ارزش NFT ها با منحصر به فرد بودن آنها تعریف می شود. در شرایطی ممکن است کاربران بخواهند چندین نسخه یکسان از آثار خود ایجاد کنند. به عنوان مثال اگر قصد فروش مجموعه ای را داشته باشید، ممکن است نسخه های مختلفی را ارائه دهید که برخی منحصر به فرد تر از بقیه باشند. در این مورد باید تصمیم بگیرید که چند نسخه یکسان از یک NFT خاص را در بلاک چین قرار دهید، زیرا این تعداد ثابت می شود و NFTهای شما پس از ایجاد از هرگونه تغییر مصون می مانند.
به فرایند ایجاد یک توکن NFT، ضرب گفته می شود. این اصطلاح به فرایند تبدیل یک آیتم دیجیتال به دارایی در بلاک چین اشاره دارد. مشابه نحوه ایجاد و عرضه سکه های فلزی به پول در گردش، NFTها پس از ایجاد، اصطلاحا ضرب می شوند. پس از این فرایند، آیتم دیجیتالی شده ضد دستکاری، ایمن تر و تغییر آن دشوار می شود. از آنجایی که به عنوان یک توکن غیرقابل تعویض نشان داده می شود، می توان آن را خریداری و معامله کرد و همچنین در صورت فروش مجدد آن در آینده، به صورت دیجیتالی ردیابی می شود.
برخی از فناوری های NFT اجازه می دهند هر زمان که مالک یک آیتم فروخته شده تغییر می کند، کمیسیون ها به صورت مستمر به سازنده اصلی پرداخت شود. هنگام ضرب یک توکن، سازندگان می توانند یک بند حق امتیاز را برنامه ریزی کنند تا بعد از فروش کالای دیجیتالی شده، از این طریق برای آنها درآمد غیر فعالی ایجاد شود. اگر محصول یا هنر ارائه شده محبوب شود و ارزش آن افزایش یابد، می توان از آن سود مناسبی کسب کرد.
فرایند ضرب زمانی پایان می یابد که شما NFT خود را ایجاد کرده و هزینه گس را پرداخت کرده باشید. پس از تایید تراکنش، می توانید NFT جدید خود را در پروفایلتان ببینید.
بازار NFT را انتخاب کنید
پس از دیجیتالی کردن کالای مورد نظر که قصد دارید آن را تبدیل به NFT کنید، لازم است یک بازار برای فروش آن انتخاب کنید.
برخلاف ارزهای رمزنگاری معمولی،NFTها را نمی توان در صرافی های متمرکز یا غیرمتمرکز خرید و فروش کرد. بنابراین بازارهای آنلاین ویژه ای ایجاد شده تا بتوان NFTها را در آنها معامله کرد که در اصطلاح به آنها marketplaces یا بازار NFT می گویند. بازارهای NFT، پلتفرم هایی هستند که می توان NFTها را در آنها ذخیره، ارائه، معامله و در برخی موارد ایجاد کرد.
انتخاب یک پلتفرم بخش مهمی از فرایند تبدیل و ضرب NFT است. انتخاب صحیح به عوامل مختلفی از جمله نوع بلاک چین، استانداردها و فرمت های مورد پشتیبانی، سهولت دسترسی و کارمزد برای ایجاد NFT بستگی دارد.
اولین استاندارد مورد استفاده برای تبدیل دارایی ها به NFT، بلاک چین اتریوم و استاندارد ERC-721 بود. اما استانداردهای دیگر اتریوم برای توکن های NFT شامل ERC-1155 و ERC-998 هستند. هر کدام از این استانداردها کاربردهای متفاوتی دارند. به طور مثال استاندارد ERC-998 این اختیار را می دهد که توکن NFT ساخته شده، غیرقابل تعویض یا قابل تعویض باشد.
پلتفرم های بازار NFT ها صرفا در انحصار بلاک چین اتریوم نیستند اما باید گفت که اکثر پلتفرم ها مبتنی بر بلاک چین اتریوم اند. از جمله بلاک چین های دیگر مورد استفاده می توان به بلاک چین کازموس، پولکادات و یا بایننس اسمارت چین اشاره کرد.
هر یک از بازارهای NFT اندکی متفاوت عمل می کنند و دستورالعمل و بنابراین مزایا و معایب خاص خود را دارند. به عنوان مثال برخی از آنها وابسته و برخی دیگر مستقل هستند. یا این که ایجاد NFT در برخی پلتفرم ها ارزان تر از سایر پلتفرم ها است. برخی پلتفرم ها رابط کاربری ساده ای دارند، در حالی که ممکن است استفاده از پلتفرم دیگری برای کاربر دشوار باشد.
در حال حاضر بازارهای NFT زیادی وجود دارند. پلتفرم های مستقل جایگزین مناسبی برای پلتفرم های وابسته هستند، زیرا به صورت رایگان برای همه در دسترس هستند. برای آپلود NFTها روی آنها، کاربران فقط باید ثبت نام کرده و هزینه تراکنش را برای ایجاد توکن بپردازند. از جمله این پلتفرم های مستقل می توان به OpenSea و Rarible اشاره کرد. OpenSea بازاری است که در سال 20117 ایجاد شد و تقریبا تمام مجموعه های هنری رمزنگاری شده و نیز تعداد زیادی از آیتم های مربوط به بازی های محبوب بلاک چینی را پشتیبانی کرده و روی این بلاک چین ساخته شده اند. این پلتفرم دارای یک رابط کاربری نسبتا ساده و کاربر پسند است و به کاربران این امکان را می دهد تا به سرعت و به شکلی کارآمد توکن NFT خود را بسازند.
یک کیف پول بسازید و مقداری ارز رمزنگاری در آن داشته باشید
داشتن کیف پول رمزنگاری یکی از اجزای حیاتی در هر سیستم بلاک چینی است. طبق اصول اولیه بلاک چین، کاربران برای دسترسی به بسترهای مختلف، امضا و تایید تراکنش ها و مدیریت موجودی خود به کیف پول نیاز دارند. کیف پول های زیاد و مختلفی برای خرید و ذخیره ارزهای رمزنگاری وجود دارد. برخی از کیف پول ها برای افراد تازه کار ایجاد شده اند که می توانند از آنها به راحتی استفاده کنند. کیف پول ها بر اساس میزان امنیت، سهولت استفاده و میزان کارمزد به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند.
همانطور که گفته شد کیف پول های متعدد و مختلفی در دسترس هستند، اما نکته ای که باید قبل از ساخت کیف پول در نظر گرفت این است که آیا آن کیف پول از ارز رمزنگاری مورد نظر شما و شبکه آن پشتیبانی می کند یا خیر.
هنگامی که به دنبال ساخت یک توکن در بلاک چین هستید باید در نظر داشته باشید که ملزم به پرداخت هزینه گَس(gas fee) خواهید بود. گس به پرداخت هزینه ای اطلاق می شود که کاربر برای انجام انرژی محاسباتی مورد نیاز جهت پردازش و بررسی اعتبار تراکنش در بلاک چین می پردازد. گس لیمیت(gas limit) نیز حداکثر مقدار گسی است که کاربر مایل است برای انجام یک تراکنش خاص بپردازد.
مقدار گس بسته یه مقدار تقاضا برای انجام تراکنش ها، متفاوت خواهد بود. ضرب و ساخت NFT بسته به بازار NFT انتخابی به طور معمول بین 10 تا 100 دلار هزینه دارد. معمولا آخر هفته ها که تراکم تراکنش ها کمتر است، متوسط هزینه گس به طور قابل توجهی کاهش می یابد. البته باید گفت که در برخی از بلاک چین ها، ساخت NFT رایگان است.
پس از فروش NFT ساخته شده، مبلغ آن به کیف پول کاربر واریز خواهد شد.
رعایت دستورالعمل پلتفرم NFT
هر بازار NFT دستورالعمل خاصی دارد که سازندگان NFT باید برای ایجاد و ساخت توکن NFT خود آن را رعایت کرده و انجام دهند.
اولا پلتفرم بازار معمولا از کاربران می خواهد فایلی را که قصد دارند به NFT تبدیل کنند، با یک عنوان و یک توضیح مختصر آپلود کنند. در حالت ایده آل کاربران مدتی را صرف پر کردن جزئیات برای توکن خود و تکمیل توضیحات می کنند. این توضیحات می تواند برای جذب کلکسیونرها و به حداکثر رساندن شانس فروش بسیار موثر باشد. پس از آپلود آیتم دیجیتالی شده، کاربر باید مشخص کند که قصد ایجاد یک توکن یا چند توکن را دارد.
در مرحله بعد دو گزینه برای روش فروش وجود دارد: فروش با قیمت ثابت یا فروش در حراجی. در فروش با قیمت ثابت، کاربر قیمتی را مشخص می کند و می خواهد NFT با همان قیمت به فروش برسد. اما حراج که روشی دیگر برای فروش توکن NFT است، خود به دو نوع تقسیم می شود. نوع اول اصطلاحا حراج انگلیسی است و به حراج با قیمت فزاینده نیز معروف است. در این روش توکن به کسی که بالاترین پیشنهاد را داده باشد، فروخته می شود.
اما نوع دوم حراج، حراج هلندی یا کاهشی است، که در آن قیمت به تدریج کاهش می یابد تا زمانی که شخصی یک NFT را خریداری کند.
پس از آن کاربران بسته به بازاری که انتخاب می کنند، باید یک قیمت اولیه برای NFT خود تعیین کنند. برخی از بازارها می خواهند تا یک درصد برای حق امتیاز مشخص کنید. این در واقع مبلغی است که کاربران در زمان فروش NFT خود توسط شخص دیگر در آینده دریافت خواهند کرد.
تعیین درصد حق امتیاز یک عامل متعادل کننده است، زیرا درصد بالاتری را به ازای هر فروش برای سازنده NFT به ارمغان می آورد. اما همچنین افراد را از فروش مجدد اثر شما در ابتدا باز خواهد داشت، زیرا احتمال کمتری وجود دارد که از فروش آن سود ببرد.
اما گزینه های دیگری برای اضافه کردن به ویژگی های فایل مانند وضوح تصویر و اندازه بهینه نیز وجود دارد که باید در نظر بگیرید. در نهایت پلتفرم شرایط را بررسی می کند و در صورت تایید، توکن آماده فروش است.
در ادامه قصد داریم تا تبدیل یک اثر هنری به یک NFT در کیف پول متامسک و بازار Opensea را تنها در چند گام بررسی کنیم. ذکر این نکته ضروری است که Opensea و Rarible از فروش توکن NFT شما 2.5 درصد کارمزد دریافت می کنند.
نحوه ساخت NFT با استفاده از کیف پول متامسک
گام اول: مشخص کردن اثر یا آیتم
اولین کاری که باید انجام دهید مشخص کردن آیتم دیجیتالی است. هر کالای دیجیتالی شده را می توان به NFT تبدیل کرد. به عنوان مثال می خواهیم تصویر زیر را به NFT تبدیل کنیم.
گام دوم: نصب کیف پول متامسک
برای ایجاد NFT به مقداری اتریوم نیاز دارید. برای ذخیره ارزهای رمزنگاری، همانطور که گفته شد، به کیف پول نیاز است. یکی از کیف پول های کاربردی، کیف پول متامسک است. برای آشنایی با کیف پول متامسک و ساخت آن می توانید به مطلب زیر مراجعه کنید:
نصب، راهاندازی و نحوه استفاده از کیفپول متامسک
گام سوم: یک بازار NFT را انتخاب کنید
خب حالا ما یک اثر هنری دیجیتالی شده داریم که می خواهیم آن را به یک NFT در شبکه اتریوم تبدیل کنیم. باید یک بازار برای تبدیل و فروش اثر خود پیدا کنیم. گزینه های متعددی وجود دارند. ما در اینجا قصد داریم از Opensea استفاده کنیم.
گام چهارم: NFT خود را بسازید
حالا باید NFT خود را بسازید. پس از ورود به سایت Opensea باید کیف پول خود را به آن متصل کنید. برای انجام این کار روی گزینه Create در قسمت بالا سمت راست یا در صفحه اصلی، کلیک کنید.
از منوی باز شده، کیف پول خود را انتخاب نمایید. ما در اینجا از کیف پول متامسک استفاده می کنیم. در صورتی که از کیف پول دیگری استفاده می کنید می توانید روی گزینه show more options کلیک نمایید تا سایر کیف پول هایی که در این سایت پشتیبانی می شوند برای شما نمایش داده شود. سپس کیف پول مورد نظر خود را انتخاب کرده و فرایند اتصال را تکمیل نمایید.
پس از اینکه کیف پول خود را وصل کردید، به صفحه ای می رسید که برای ایجاد NFT باید آن را تکمیل کنید. اثر دیجیتالی شده خود را آپلود کنید. البته قبل از آپلود کردن اثر خود حتما به توضیحاتی که در بالای کادر مربوط به افزودن اثر قرار دارد توجه کنید. این توضیحات درباره فرمت هایی که پشتیبانی می شود و حداکثر حجمی که می توانید آپلود کنید است. در کارد مربوط به نام، نام اثر خود را درج کنید و حتما بخش توضیحات را تکمیل نمایید و در مورد اثر خود توضیحاتی را بنویسید. این توضیحات به فروش اثر شما کمک خواهد کرد.
در کادر “External Link” نیز می توانید برای افزودن لینک به اثر خود استفاده کنید. مثلا لینکی که به وب سایت یا حساب توییتر شما اشاره دارد.
پس از تکمیل کادرها و موارد مختلف می توانید بلاک چین مورد نظر خود را انتخاب نمایید. در Opensea بلاک چین اتریوم و پالیگان پشتیبانی می شود. در صورت انتخاب بلاک چین اتریوم، باید موجودی کافی برای پرداخت کارمزد جهت تبدیل شدن به NFT را در کیف پول خود داشته باشید. این کارمزد با کارمزد پرداختی 2.5 درصد پس از فروش اثر که به Opensea پرداخت می کنید متفاوت است.
اما در صورتی که بلاک چین پالیگان را انتخاب کنید، نیاز به پرداخت کارمزد نخواهد بود. اما باید توجه داشته باشید که در صورت انتخاب شبکه پالیگان محدودیت هایی وجود خواهد داشت. مثل اینکه دیگر قادر به ارائه اثر خود از طریق حراجی نخواهید بود. علاوه بر این مشتری برای خرید اثر شما از طریق شبکه پالیگان کمتر خواهد بود. همچنین مطلع باشید که پس از فروش اثر، کارمزد سایت را باید پرداخت نمایید.
پس از تکمیل تمام موارد و بررسی مجدد آنها، روی “Create” کلیک کنید. ممکن است آپلود شدن و تکمیل فرایند ایجاد NFT مقداری زمان ببرد. پس از اتمام این روند، صفحه ای را مشاهده می کنید که اعلام می کند NFT شما ساخته شده است.
خب به همین راحتی NFT شما ساخته شد.
گام پنجم: فروش NFT
حالا که NFT ساخته شد، می توانید در ادامه آن را بفروشید. Opensea بستری را برای انجام این کار در اختیار کاربران قرار می دهد. بر روی دکمه sell کلیک کنید و قیمت مناسب و مورد نظر خود را تعیین کنید.
در عین حال این پایان کار نیست. شما باید برای NFT خود بازاریابی کنید تا خریداران را به اثر یا پروژه خود علاقه مند نمایید.
سلام.بسیار عالی فقط ای کاش در مورد روش های تبلیغ nft هم ی اطلاعاتی میدادید.باتشکر
سلام ممنون از راهنمایی دقیق تون
ای کاش مراحل اتصال کیف متامکس به سایت opensea رو هم میذاشتین چون انگار متصل نمیشه یا شاید ما جایی رو اشتباه می زنیم ممنون منتظر راهنمایتون هستم
سلام
ممنون از لطف نظر شما
همانطور که در گام چهارم توضیح داده شده، پس از کلیک بر روی Create منوی کیف پول برای شما باز می شود. می توانید کیف پول متامسک را انتخاب کنید. در صورتی که در مرورگر خود و یا تلفن همراه کیف پول متامسک را وارد کرده باشید، تنها لازم است رمزعبور خود را وارد نمایید. در غیر اینصورت، اگر کیف پول متامسک داشته باشید می توانید با وارد کردن 12 کلمه بازیابی آن را به مرورگر یا تلفن همراه خود متصل نمایید. برای اطلاعات بیشتر در مورد نحوه کار با متامسک و اتصال به آن حتما مطلب زیر را مطالعه نمایید:
نصب، راهاندازی و نحوه استفاده از کیفپول متامسک
موقع اتصال به سایت opensea ارور 1020 میاد. راه حلش چیه؟
سلام
باید از فیل تر شکن استفاده کنید
سلام مجدد.زمانی که میخوام به سایت opensea متصل بشم ارور 1020 میاد راه حلش چیه؟
اصلا سایت opeansea رو باز نمیکنه