در کوین سرا از جدیدترین و داغ ترین اخبار و مطالب دنیای ارزهای رمزپایه مطلع می شوید .

بررسی عرضه ارز رمزنگاری و سه مفهوم رایج آن در بازار

0 2,211

عرضه ارز رمزنگاری مشخص می کند که چه تعداد ارز یا توکن در یک زمان خاص وجود خواهد داشت و می تواند عرضه در گردش، حداکثر یا کل باشد.

عرضه کل (total supply) ارز رمزنگاری به مجموع ارزهای در گردش و ارزهای نگهداری شده در یک حساب امانی یا اسکرو اشاره دارد. اسکرو یک قرارداد هوشمند است که در آن شخص ثالث به طور موقت دارایی را قفل می کند تا شرایط خاص و مورد توافق طرفین معامله انجام شوند. حداکثر عرضه (maximum supply) حداکثر تعداد توکن هایی است که می توان ایجاد و عرضه کرد. عرضه در گردش (circulating supply) تعداد توکن های موجود در بازار برای انجام معاملات است.
قرارداد هوشمند چیست؟

تمام معیارهای عرضه ارز رمزنگاری برای تعیین توزیع توکن، تقاضا و ارزش بازار بسیار مهم هستند. آنها می توانند بر قیمت یک ارز رمزنگاری تاثیر بگذارند و معیارهای مهمی برای سرمایه گذارانی هستند که می خواهند ارزش یک پروژه را ارزیابی کنند.
ارزش بازار (Market Cap) چیست و چه اهمیتی دارد؟

برخلاف ارزهای فیات که بانک های مرکزی می توانند هر وقت بخواهند آنها را چاپ کنند، بیشتر ارزهای رمزنگاری و توکن ها دارای عرضه از پیش تعیین شده ای هستند که نمی توان آنها را به دلخواه افزایش یا کاهش داد. عرضه یک ارز یا توکن می تواند به یکباره آزاد و وارد بازار شود، اما اکثر ارزهای رمزنگاری مانند ارزهای اثبات کار استخراج می شوند یا با اثبات سهام به مرور زمان ایجاد و عرضه می شوند.
الگوریتم اثبات سهام یا PoS چیست؟
الگوریتم اثبات کار یا PoW چیست و چگونه کار می کند؟

برخی از ارزهای رمزنگاری عرضه محدود و ثابتی دارند. مثلا، عرضه نهایی بیت کوین 21 میلیون کوین است و این رقم ثابت بوده و هیچ تغییری نخواهد کرد. سایر ارزهای رمزنگاری دارای حداکثر عرضه هستند، اما عرضه نهایی آنها ثابت نیست. برای مثال، عرضه اتریوم مانند بیت کوین ثابت نیست، ولی بعد از به روزرسانی “ادغام” یا “Merge”عرضه کوین های جدید روی 1600 اتریوم در روز ثابت شد.
بیت کوین چیست؟ آموزش کامل بیت کوین

عرضه در گردش چیست؟

عرضه در گردش به تعداد توکن های در گردش در بازار گفته می شود که برای معاملات در دسترس هستند. معیار عرضه در گردش برای تعیین ارزش بازار یک ارز رمزنگاری معین و محاسبه مقدار سرمایه آن استفاده می شود. ارزش بازار یک ارز رمزنگاری از ضرب قیمت هر واحد آن در تعداد تمام کوین های موجود در یک بلاک چین (حتی کوین های مفقود یا توقیف شده) به دست می آید.
بلاک چین چیست؟ یک راهنمای کامل برای مبتدیان

ساتوشی ناکاموتو در سال های ابتدایی راه اندازی بیت کوین، میلیون ها کوین آن را استخراج کرد، اما هرگز آنها را انتقال نداد. دلیل چنین تصمیمی هر چه باشد، مقدار کوین های استخراج شده توسط ناکاموتو در کل عرضه در گردش این ارز بزرگ بازار گنجانده شده است.
سازنده بیت کوین چه کسی است؟

ارزش بازار یک زیر شاخه به نام ارزش بازار تحقق یافته یا واقعی دارد. این معیار قیمت یک ارز را در زمان آخرین جابجایی محاسبه می کند. بنابراین، این شاخص ارزهای مفقود شده یا از دست رفته، ارزهای غیرفعال در بلاک چین، ارزهای نهنگ ها و هولدرها را شامل نمی شود و تاثیر آنها بر قیمت را کاهش می دهد.

برخی از ارزهای رمزنگاری مانند بیت کوین عرضه ثابتی دارند و عرضه در گردش آنها از طریق استخراج افزایش می یابد. از سوی دیگر، توسعه دهندگان برخی توکن های متمرکزتر می توانند عرضه در گردش خود را از طریق ضرب کردن آنی توکن افزایش دهند که کمی شبیه به بانک های مرکزی است.

عرضه در گردش را نیز می توان با استفاده از فرایندی به نام سوزاندن کاهش داد. سوزاندن به معنای از بین بردن کوین ها با ارسال آنها به کیف پولی است که هیچ کس به کلیدهای آن دسترسی ندارد. به همین دلیل معیار عرضه در گردش باید به نوعی تقریبی در نظر گرفته شود.

حداکثر عرضه چیست؟

حداکثر عرضه یک ارز رمزنگاری تعداد کل توکن هایی است که در نهایت استخراج می شوند و معمولا در زمان ایجاد اولین بلاک تعیین می شود. حداکثر عرضه بیت کوین 21 میلیون است. اگرچه هر اتفاقی ممکن است رخ دهد، پروتکل و کد آن به گونه ای ساخته شده که پس از استخراج این مقدار، دیگر نمی توان بیت کوین استخراج کرد. سایر ارزهای رمزنگاری حداکثر عرضه ندارند، اما برای تعداد کوین های جدید با سرعت ضرب خاص (مانند اتریوم) سقف مجاز دارند.
اتریوم چیست؟ آموزش کامل اتریوم

ارزهای پایدار حداکثر عرضه را همیشه ثابت نگه می دارند تا از شوک عرضه که می تواند قیمت را تحت تاثیر قرار دهد و آن را نوسانی کند، جلوگیری کنند. ثبات آنها با دارایی های ذخیره شده به صورت وثیقه یا الگوریتم های ایجاد شده برای کنترل عرضه از طریق فرایند سوزاندن، تضمین می شود.

ارزهای دارای پشتوانه الگوریتمی با هدف حفظ قیمت ثابت طراحی شده اند، اما معایبی دارند، چون در برابر ریسک از دست دادن سطح ثابت 1 دلاری خود آسیب پذیر هستند. همچنین، ارزهای پایدار غیر الگوریتمی مثل تتر ممکن است مانند ژوئن 2022 سطح ثابت 1 دلار را از دست بدهند. این ثابت می کند که حتی ارزهای پایدار معتبر بازار می توانند در معرض سقوط باشند.
ارز پایدار یا استیبل کوین چیست؟

دو شاخص دیگر (یعنی عرضه در گردش و عرضه کل) نیز بر قیمت یک توکن تاثیر می گذارند، اما تاثیر آنها کمتر از حداکثر عرضه است. وقتی یک ارز رمزنگاری به سقف حداکثر عرضه برسد، پس از آن دیگر نمی توان هیچ کوین جدیدی را استخراج یا ضرب کرد. هنگامی که این دو اتفاق رخ می دهد، دو نتیجه مهم حاصل می شود:

  • ارز رمزنگاری کمیاب تر می شود و در نتیجه، اگر تقاضا از عرضه بیشتر شود، قیمت آن ممکن است افزایش یابد.
  • ماینرها برای دریافت پاداش مشارکت خود باید به کارمزد تراکنش ها بسنده کنند.

در مورد بیت کوین، کل عرضه از طریق فرایندی به نام هاوینگ نصف می شود، بنابراین طبق برآوردها این ارز بزرگ بازار در سال 2140 به حداکثر عرضه 21 میلیون کوین خواهد رسید. اگرچه عرضه بیت کوین به مرور زمان از طریق استخراج افزایش می یابد و در نتیجه این تورم زا است، پاداش های بلاک هر چهار سال یک بار به نصف کاهش می یابد و آن را تبدیل به یک ارز رمزنگاری کاهنده تورم می کند.
هالوینگ یا هاوینگ بیت کوین چیست و چه تاثیری بر قیمت بیت کوین خواهد داشت؟

عرضه کل چیست؟

عرضه کل یک توکن با افزودن عرضه در گردش به تعداد کوین هایی که استخراج شده اما هنوز در بازار توزیع نشده اند، محاسبه می شود. برای مثال، ارزهای رزرو شده برای پاداش های استیکینگ از قبل ضرب شده اند. اما آنها در پروتکل پروژه قفل شده اند و تنها زمانی توزیع می شوند که سهامدار شرایط خاصی را برآورده کند.

نمونه دیگر زمانی است که یک پروژه ارز رمزنگاری جدید راه اندازی می شود و تعداد توکن های صادر شده آن با توکن های توزیع شده برابر نیستند. این نوع اقدامات معمولا برای دنبال کردن تقاضا و عدم عرضه بیش از حد یک ارز رمزنگاری انجام می شوند که در نهایت می توانند بر قیمت تاثیر منفی بگذارند.

عرضه کل همچنین شامل توکن هایی است که توسعه دهندگان آنها را در هنگام راه اندازی بلاک چین استخراج کرده اند تا از آنها برای بودجه توسعه استفاده کنند، ولی هنوز عرضه نشده اند. علاوه بر این، ارزها یا توکن های سوخته شده در کل عرضه محاسبه نمی شوند، زیرا آنها توکن هایی هستند که به یک آدرس ارسال می شوند و هیچ کس نمی تواند به آنها دسترسی داشته باشد و بنابراین برای همیشه از چرخه عرضه حذف می شوند.

بسته به قوانین پروتکل ارز رمزنگاری، امکان افزایش عرضه کل توکن وجود دارد. برای مثال، در مورد بیت کوین تا زمانی که حداکثر اجماع برای تغییر پروتکل وجود نداشته باشد، عرضه کل 21 میلیون کوین آن هرگز تغییر نخواهد کرد. درباره توکن های دیگر باید گفت که توسعه دهندگان می توانند با تعبیه کردن متغیری در قرارداد هوشمند، قانون عرضه پروتکل را تغییر دهند.

تفاوت های بین عرضه کل، حداکثر عرضه و عرضه در گردش

عرضه در گردش و حداکثر عرضه در نوع استفاده خود به یک اندازه مهم هستند و دانستن تفاوت های آنها با عرضه کل می تواند به ارزیابی تاثیر آنها بر قیمت ارز رمزنگاری کمک کنند.

این که چگونه قیمت یک ارز ممکن است در آینده تغییر کند، یک ارزیابی مهم برای سرمایه گذاری است و سرمایه گذاران می توانند بسته به نحوه عملکرد هر معیار در برابر عرضه کل، استراتژی های متفاوتی را اتخاذ کنند. عرضه در گردش و عرضه کل می توانند به مرور زمان تغییر کنند، بنابراین ضروری است که از آخرین پیشرفت ها و اخبار یک پروژه مطلع باشید.

خلاصه ای از تفاوت های بین عرضه کل، حداکثر عرضه و عرضه در گردش را می تواند در جدول زیر مشاده نمود:

عرضه ارز رمزنگاری

ارزهای رمزنگاری یا توکن های رمزنگاری را می توان با سهام عمومی در بازار سهام مقایسه کرد، چون قیمت آنها منعکس کننده شرایط عرضه و تقاضا است. هرچه تعداد کوین های در گردش بیشتر باشد، برای افزایش قیمت باید تقاضا نیز افزایش یابد.

عرضه کم به این معنی است که توکن (یا سهام) کمیاب است و اگر تقاضا برای آن بالا باشد، احتمالا قیمت آن افزایش خواهد یافت. از طرف دیگر، اگر تقاضا برای یک ارز رمزنگاری کم باشد، اما عرضه آن بالا باشد، ممکن است قیمت آن کاهش یابد.

منبع Cointelegraph

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.