بسیاری از پلتفرم های قرارداد هوشمند در سال 2021 برای جلب توجه کاربران با یکدیگر به رقابت پرداختند و سعی کردند قاتل بعدی اتریوم باشند. اصطلاحات دیفای، گیم فای (GameFi) و NFT اخیرا در رسانه های خبری مطرح شده اند و هیچ یک از این ها بدون قراردادهای هوشمند امکان پذیر نخواهند بود. با معرفی و راه اندازی تعداد زیادی پلتفرم قرارداد هوشمند، انتخاب گزینه بهتر برای افراد تازه وارد سخت شده است. این مطلب به بررسی برخی از محبوب ترین پلتفرم ها و ویژگی های منحصر به فرد آنها می پردازد.
برای درک بهتر قراردادهای هوشمند و مراحل ایجاد آن مطالب زیر را مطالعه کنید:
قرارداد هوشمند چیست؟
مراحل ایجاد یک قرارداد هوشمند در اکوسیستم بلاک چین
اتریوم
اتریوم اولین پلتفرم قرارداد هوشمند در جهان است. توسعه دهندگان می توانند اپلیکیشن های غیرمتمرکز (dApps) را با زبان برنامه نویسی سالیدیتی در ماشین مجازی اتریوم (EVM) ایجاد کنند. کاربران می توانند با اپلیکیشن هایی که به طور مستقل کار کنند، تعامل داشته باشند. از آنجا که این اولین پلتفرم قرارداد هوشمند است، توسعه دهندگان فعال زیادی دارد و بیشترین دارایی های قفل شده (TVL) را در دیفای دارد. با این حال، علی رغم این که محبوب ترین پلتفرم در بین کاربران است، دارای برخی معایب است که باعث دور شدن کاربران از آن می شوند. یکی از ایرادات آن سرعت پایین پردازش تراکنش ها است، زیرا فقط می تواند حدود 10 تراکنش را در هر ثانیه پردازش کند. مشکل دیگر آن کارمزد بسیار بالایی است که در هنگام شلوغ شدن شبکه اعمال می کند و گاهی اوقات ممکن است کارمزد بیشتر از خود تراکنش باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد اتریوم به مطلب زیر مراجعه نمایید:
اتریوم چیست؟ آموزش کامل اتریوم
بایننس اسمارت چین
بایننس اسمارت چین (BSC) یک بلاک چین قرارداد هوشمند است که با EVM کاملا سازگار است، بنابراین توسعه دهندگان می توانند از ابزارهای موجود برای ایجاد اپلیکیشن های غیرمتمرکز بدون نیاز به یادگیری یک زبان برنامه نویسی جدید، استفاده کنند. علاوه بر این، بایننس اسمارت چین سرعت پردازش بالاتری نسبت به اتریوم دارد و در هر ثانیه 50 تراکنش را پردازش می کند. BSC در اوایل سال 2021 شروع به جلب توجه کرد و در اواخر این سال گیم فای در آن رونق گرفت.
بایننس اسمارت چین در سپتامبر 2020 به عنوان جایگزینی برای بلاک چین اتریوم راه اندازی شد و نوید کارمزد پایین تر و پردازش سریع تر تراکنش ها را داد. این شبکه به دلیل سهولت عملیات، قابلیت همکاری و کارمزد پایین در مدت کوتاهی مورد استقبال گسترده توسعه دهندگان مالی غیرمتمرکز (دیفای) و پروژه های NFT قرار گرفت.
یکی از مهم ترین نگرانی های جامعه متمرکز بودن شبکه بایننس اسمارت چین است، چون بایننس یک صرافی کاملا متمرکز بوده و بیشتر اعتبارسنج های شبکه به این صرافی متصل هستند. با این وجود، BSC دارای موقعیت منحصر به فرد و استراتژیک در کل بازار ارز رمزنگاری است.
آوالانچ
آوالانچ یک پلتفرم متن باز برای ایجاد اپلیکیشنهای دیفای و راهاندازی بلاک چینهای سازمانی در یک اکوسیستم تعاملی و بسیار مقیاسپذیر است. این اولین پلتفرم قرارداد هوشمند است که تایید تراکنشها و گنجاندن آنها در بلاک را در کمتر از یک ثانیه انجام میدهد. این شبکه در هر ثانیه 4500 تراکنش را پردازش میکند.
آوالانچ در 21 سپتامبر 2021 توسط شرکت آوا لبز راه اندازی شد و به همه این امکان را میدهد تا به راحتی بلاک چینهای چند منظوره و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (DApps) خود را ایجاد کنند. این شبکه به مراتب بیشترین اعتبارسنج را در بین تمام پروتکلهای اثبات سهام (PoS) دارد که فعالیت آن را تضمین میکند. بعلاوه، شبکه آوالانچ یک پلتفرم سریع، دارای کارمزد بسیار پایین و سازگار با محیط زیست است. همچنین، هر اپلیکیشن مبتنی بر قرارداد هوشمند میتواند در این شبکه از رقبای خود پیشی بگیرد.
آوالانچ برای رفع برخی از محدودیتهای بلاک چینهای قدیمیتر (از جمله سرعت پایین پردازش تراکنشها، متمرکز بودن و مقیاسپذیری) طراحی شده و از چندین نوآوری برای انجام این کار استفاده میکند. پروتکل اجماع منحصر به فرد آوالانچ، نوید پردازش سریعتر تراکنشها، قابلیت توان عملیاتی بالا و مقاوم بودن در برابر حملات 51 درصدی را میدهد.
قیمت توکن AVAX در نیمه دوم سال 2021 به اوج خود رسید. شبکه آوالانچ در ابتدا کارمزد بسیار پایینی برای تایید تراکنشها دریافت میکرد. با این حال، این شبکه در عمل کردن به برخی وعدههای خود مانند سوزاندن پاداشهای استیکینگ بنیاد و معرفی تراکنشهای بدون کارمزد موفق نبوده است. اگر آوالانچ بتواند کارمزدهای خود را به طور قابل توجهی کاهش دهد، ارتباطات را بهبود بخشد و در عین حال به وعدههای خود عمل کند، ارزش توجه کردن را خواهد داشت. مطلب زیر میتواند به درک بهتر شما از قراردادهای هوشمند کمک کند:
آوالانچ چیست و چه ویژگیهای منحصر به فردی دارد؟
سولانا
سولانا یک بلاک چین متن باز با کارایی بالا است که امکان ایجاد و راه اندازی اپلیکیشن های غیرمتمرکز و پروتکل های نسل بعدی را فراهم می کند. سولانا با بهره گیری از مکانیسم اجماع اثبات تاریخ (PoH) میتواند هزاران تراکنش را در هر ثانیه انجام دهد. به عبارت دیگر حداکثر توان پردازش آن بیش از 50000 تراکنش در هر ثانیه است و زمان تولید بلاک در آن کمتر از 400 میلی ثانیه طول میکشد. در حال حاضر، سولانا در هر ثانیه حدود 2000 تراکنش را پردازش می کند.
یکی از دلایل افزایش سرعت و مقیاسپذیری بلاک چین سولانا، مکانیسم اجماع آن است. این بلاک چین از الگوریتم اجماع اثبات سهام برای تایید تراکنش از طریق استیکینگ بهره میبرد. سولانا از روش اثبات تاریخ برای ایجاد یک سیستم بدون نیاز به اعتماد جهت تعیین زمان یک تراکنش استفاده میکند. اثبات تاریخ یک مکانیسم اجماع نیست؛ بلکه یکی از مولفههای اجماع اثبات سهام سولانا است.
زمان تولید بلاکها در سولانا تقریبا فوری است، بنابراین کسانی که قصد ساخت اپلیکیشن های ارز رمزنگاری خود را بر روی این بلاک چین دارند، میتوانند از معماری بدیع سولانا بهره زیادی ببرند. با این حال، شبکه سولانا در گذشته به دلیل حجم بالای تراکنش ها چندین بار آفلاین و از دسترس خارج شده است. اگر این شبکه می خواهد با سایر شبکه ها رقابت کند باید این مشکل را بر طرف کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سولانا به مطلب زیر مراجعه کنید:
سولانا چیست؟ آنچه باید درباره این شبکه و توکن SOL بدانید
ترون
ترون یک بلاک چین متن باز است که بر ارائه یک راه حل تسویه حساب مقرون به صرفه و هدف نهایی غیرمتمرکز بودن اینترنت تمرکز دارد. این شبکه مقیاس پذیری بسیار بالایی دارد و کارمزد پایینی برای انجام تراکنش ها دریافت می کند، بنابراین مناسب افرادی است که تازه می خواهند وارد دنیای ارز رمزنگاری شوند. از آوریل سال 2021، میزان تدر در شبکه ترون از اتریوم پیشی گرفته و این شبکه از این لحاظ در رتبه اول قرار گرفته است.
بسیاری از کاربران به خاطر کارمزد بسیار پایین شبکه ترون، ترجیح می دهند که ارزهای پایدار خود را از طریق این شبکه انتقال دهند. ترون همانند اتریوم به توسعه دهندگان امکان ساخت و اپلیکیشن های غیرمتمرکز را می دهد. پروژه های DApps و NFT رو به افزایش در شبکه ترون نیز کاربران جدید زیادی را از سایر بلاک چین ها به خود جذب کرده اند. برخی افراد تازه وارد گاهی اوقات مفهوم پهنای باند و انرژی را در شبکه ترون مطرح می کنند. اگر چه درک پهنای باند و انرژی برای انجام یک تراکنش ضروری نیست، کاربران باید به آنها توجه کنند، چون استفاده از این منابع با استیکینگ مقدار معینی توکن ترون (TRX) به فرد امکان ارسال تراکنش ها و یا تعامل با قراردادهای هوشمند را به صورت رایگان می دهد.
در طول سال گذشته، پلتفرم های قرارداد هوشمند زیادی با اتریوم به رقابت پرداختند که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند. تقاضای بسیار زیادی برای یک پلتفرم قرارداد هوشمند خوب وجود دارد و همه پلتفرم ها در نهایت به جایگاه خود در این اکوسیستم خواهند رسید. سرمایه گذاران، کاربران و توسعه دهندگان باید این بلاک چین ها را به دقت بررسی کنند و بلاک چینی را انتخاب کنند که با نیازهای آنها کاملا تطابق داشته باشد.