ارزهای رمزنگاری از زمان پیدایش رشد سریع و پذیرش گسترده ای در بازار داشته اند. دارایی های رمزنگاری ذخیره شده در پرتفوی های صندوق های مدیریت سرمایه گذاری و روش های معاملاتی آنها گواه این امر هستند. به فرایند خرید و فروش ارزهای رمزنگاری برای کسب سود، معامله ارز رمزنگاری می گویند.
معامله در ارز رمزنگاری را می توان بر اساس اهداف، نحوه انجام و رویکرد معاملاتی آن تعریف کرد. برای مثال، دارایی یا ارز رمزنگاری در حال مبادله، هدف معامله ارز رمزنگاری است. نحوه معامله ارزهای رمزنگاری به نوع معامله (مانند معاملات قراردادهای آتی، اختیار معامله یا قراردادهای دائمی که در بازار انجام می شوند) بستگی دارد.
استراتژی معاملاتی سرمایه گذار برای ارزهای رمزنگاری مجموعه ای از دستورالعمل های از پیش تعیین شده را برای خرید و فروش در صرافی ها مشخص می کند. یکی از روش های معاملاتی اصلی برای سرمایه گذاری در ارزهای رمزنگاری، معاملات اسپات است که در آن معامله گران دارایی ها را به امید فروش آنها با قیمت بالاتر در آینده خریداری می کنند. در این مطلب در مورد معاملات اسپات، سیگنال ها، نحوه انجام و ریسک های این نوع معامله بحث خواهیم کرد.
استراتژی معاملاتی چیست و چرا به آن نیاز دارید؟
بازار اسپات در ارز رمزنگاری چیست؟
بازار پایه که در آن دارایی های رمزنگاری به صورت آنی مبادله و تسویه می شوند، بازار اسپات نام دارد و معامله در این بازار شامل خرید ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین یا سایر آلت کوین ها و نگه داشتن آنها تا زمان افزایش قیمت است.
بیت کوین چیست؟ آموزش کامل بیت کوین
از آنجا که معاملات “بی درنگ و فوری” تسویه می شوند به آن معامله اسپات یا آنی می گویند. بازار اسپات متشکل از فروشندگان، خریداران و دفتر سفارش است. فروشندگان سفارش خود را با قیمت درخواستی (Ask) یا فروش ثبت می کنند و خریداران برای هر ارز رمزنگاری با قیمت پیشنهادی (Bid) یا خرید سفارش می دهند. قیمت Bid بالاترین قیمتی است که خریدار حاضر به پرداخت آن است و قیمت Ask پایین ترین سطحی است که فروشنده تمایل به فروش دارایی های خود دارد.
دفتر سفارش (order book) دو قسمت دارد: قسمت خرید که با رنگ سبز و قسمت فروش که با رنگ قرمز مشخص می شوند. در این دفتر قیمت Bid همان قیمتی است که در ابتدای لیست سفارشات خریداران نشان داده می شود و قیمت Ask قیمتی است که در ابتدای لیست فروشندگان قرار دارد. برای مثال، اگر باب در معامله اسپات سفارش خرید بیت کوین ثبت کند، این تراکنش فورا به قسمت bid می رود. هنگامی که فروشنده ای مایل به فروش در همان سطح قیمت باشد، این سفارش به طور خودکار پر می شود.
هنگامی که باب سفارشی برای فروش بیت کوین ارسال می کند، این تراکنش در قسمت Ask گنجانده می شود و زمانی که خریداری در این سطح قیمت وجود داشته باشد، این سفارش تکمیل می شود.
معامله اسپات در ارز رمزنگاری چیست؟
هدف از انجام معاملات اسپات خرید در سطوح پایین و فروش در سطوح بالاتر به منظور کسب سود است، اما با توجه به نوسانات بالا در بازار ارزهای رمزنگاری تضمینی وجود ندارد که این استراتژی همیشه موفقیت آمیز باشد و موجب سود معامله گر شود.
قیمت لحظه ای (روز)، تاریخ معامله و تاریخ تسویه سه مفهوم مهم در معاملات اسپات هستند. قیمت روز هر دارایی را قیمت لحظه ای یا اسپات می گویند و معامله گران می توانند ارز مورد نظر خود را بلافاصله با این قیمت خریداری کنند یا بفروشند.
قیمت لحظه ای یا اسپات با ثبت سفارش های جدید و تکمیل شدن سفارش های قدیمی، تغییر می کند. تاریخ معامله از لحظه شروع و ثبت تراکنش است و نشان دهنده لحظه ای است که معامله واقعا انجام می شود. دارایی های درگیر در معامله در واقع در زمان تسویه منتقل می شوند.
بسته به نوع بازار، ممکن است فاصله بین زمان معامله و زمان تسویه یک یا چند روز باشد. برای ارزهای رمزنگاری، معمولا در یک روز اتفاق می افتد، اگرچه ممکن است بین صرافی ها یا پلتفرم های معاملاتی متفاوت باشد.
نحوه انجام معاملات اسپات ارز رمزنگاری
سفارش مارکت (market order) به معامله گران این امکان را می دهد تا دارایی ها را با بهترین قیمت اسپات یا لحظه ای خریداری کنند یا بفروشند. یک بازار اسپات معمولا ارزهای زیادی از جمله بیت کوین، اتریوم، بی ان بی و حتی ارزهای فیات را ارائه می کند. روش های متعددی برای خرید و فروش ارز در بسیاری از صرافی های ارز رمزنگاری وجود دارد و معامله گران اسپات اغلب از انواع روش های تحلیل تکنیکال و فاندامنتال برای تصمیم گیری در مورد معاملات استفاده می کنند.
بررسی انواع سفارشها در صرافی های رمزنگاری
می توان معاملات اسپات را در صرافی های متمرکز، صرافی های غیرمتمرکز یا بازارهای خارج از بورس (OTC) انجام داد. برای استفاده از یک صرافی متمرکز، ابتدا باید یک حساب دارای موجودی داشته باشید. کارمزد در صرافی های متمرکز اغلب از فهرست شدن توکن ها، معاملات و سایر فعالیت های معاملاتی اخذ می شود.
صرافی های غیرمتمرکز برای مطابقت سفارشات خرید و فروش از فناوری بلاک چین استفاده می کنند و به لطف قراردادهای هوشمند، معامله گران می توانند معاملات اسپات ارز رمزنگاری را به طور مستقیم از کیف پول خود انجام دهند. معاملات در پلتفرم های OTC از طریق کارگزارن یا حتی از طریق تلفن انجام می شوند. معامله گران این کارگزاران را انتخاب می کنند تا معاملات را از جانب آنها انجام دهند.
مزایا و معایب معامله اسپات
وقتی که معامله گر یک دارایی را از طریق معامله اسپات خریداری می کند، در واقع مالک آن دارایی می شود و می تواند آن را بفروشد یا به کیف پول خود منتقل کند. علاوه بر این، معامله گران می توانند از دارایی های خریداری شده از طریق معاملات اسپات برای اهداف دیگر(مانند پرداخت های آنلاین یا استیکینگ) استفاده کنند.
معاملات اسپات ریسک بسیار کمتری نسبت به معاملات مارجین دارند؛ یعنی معامله گر می تواند در دارایی های رمزنگاری سرمایه گذاری کند، بدون این که نگران از دست دادن سرمایه یا مواجه شدن با مارجین کال به دلیل تغییرات قیمت باشد. از آنجایی که در معاملات اسپات مارجین کال وجود ندارد، معامله گر با ریسک اضافه کردن سرمایه یا از دست دادن سرمایه زیاد را ندارد.
معامله مارجین چیست و چگونه از آن در معاملات رمزنگاری استفاده می شود
با این حال، بزرگ ترین عیب معاملات اسپات این است که مانند معاملات مارجین سود چند برابری به همراه ندارند، چون گزینه ای به نام اهرم در اسپات وجود ندارد.
تفاوت معاملات اسپات با معاملات آتی
همانطور که گفته شد، معاملات اسپات به صورت آنی و تحویل فوری دارایی انجام می شوند. اما در معاملات آتی، خریدار و فروشنده توافق می کنند که دارایی را با قیمت از پیش تعیین شده در تاریخ مشخصی معامله کنند. هنگامی که یک قرارداد آتی بسته می شود، هر دو طرف معامله باید طبق قیمت توافق شده خرید و فروش را انجام دهند و به قیمت واقعی بازار در روز اجرای قرارداد توجهی نداشته باشند. خریدار و فروشنده اغلب به جای تحویل دارایی پس از انقضای قرارداد، تسویه حساب مالی می کنند.
تفاوت بین این دو نوع معامله در جدول زیر آمده است:
تفاوت معاملات اسپات با مارجین
معامله گران روزانه موقعیت های کوتاه مدت را با اسپرد (spread) پایین و بدون تاریخ انقضا در معاملات اسپات باز می کنند تا دارایی مورد نظر خود را فوری تحویل بگیرند. اسپرد در بازار ارز رمزنگاری به تفاوت بین قیمت خرید و قیمت فروش یک دارایی گفته می شود.
از سوی دیگر، معامله گران در معاملات مارجین می توانند با قرض گرفتن دارایی ها از شخص ثالث، موقعیت های بزرگ تری را باز کنند و سودهای قابل توجهی را به دست آورند، البته امکان ضررهای سنگین و از دست دادن تمام سرمایه اولیه در این معاملات نیز وجود دارد که معامله گران باید احتیاط کنند.
تفاوت های بین معاملات اسپات و مارجین در جدول زیر خلاصه شده اند.
آیا معاملات اسپات سودآور هستند؟
معامله گران معمولا از استراتژی میانگین هزینه دلاری در معاملات اسپات استفاده می کنند و منتظر می مانند تا در بازار صعودی بعدی سود کسب کنند. البته، سود بردن در این نوع معاملات به قیمت صبر است و هیچ چیز در بازار پر نوسان ارز رمزنگاری آنی نیست. علاوه بر این، قبل از معامله هرگونه ارز رمزنگاری یا استفاده از استراتژی معاملات اسپات، عاقلانه این است که معامله گر احتیاط کند و مدیریت ریسک را انجام دهد تا متحمل ضرر و زیان نشود. اما، آیا معاملات اسپات ارز رمزنگاری مناسب مبتدیان است؟
هر سرمایه گذار وضعیت ریسک-بازده متفاوتی دارد و با توجه به بازار پر نوسان ارزهای رمزنگاری، باید مزایا و معایب استراتژی معاملاتی (در این مورد، معاملات اسپات) انتخابی خود را بسنجد. این بدان معناست که معامله گران باید در هنگام تصمیم گیری درباره معامله دارایی ها، احتیاط کنند و قبل از شروع معاملات، باید آموزش های لازم را فراگیرند و تجربه کسب کنند.