با پایان یافتن سپتامبر، ارزهای رمزنگاری بازیابی قابلتوجهی از این ماه به اصطلاح “نفرین شده” داشتند ، به طوری که ارزش کل بازار آن به حدود 2.3 تریلیون دلار رسید. بازار مالی غیرمتمرکز (دیفای) نیز از این رشد چشمگیر بینصیب نبوده است. طبق دادههای ارائه شده توسط Dappradar، ارزش کل داراییهای قفل شده (TVL) در پروتکلهای دیفای بیش از 20 درصد افزایش یافت و از 113.5 میلیارد دلار در 28 سپتامبر به 137 میلیارد دلار در 6 اکتبر افزایش یافت.
حتی بَنک آو اَمِریکا(یکی از غولهای بانکی جهان) از چشمانداز صعودی خود در مورد دیفای و توکنهای NFT پرده برداشت. در گزارش بوفا سکیوریتیز (BofA Securities – یکی از شرکتهای تابعه بَنک آو اَمِریکا) در 4 اکتبر تصریح شده که بازار ارزهای رمزنگاری با ارزش بیش از 2 تریلیون دلار آنقدر بزرگ است که نمیتوان آن را نادیده گرفت و این بازار با پیمودن سیر تکاملی خود در حال حاضر منحصر به بیتکوین نیست و فراتر از آن است. قراردادهای هوشمند بخش دیفای میتوانند پردازشهای دستی امور مالی سنتی را خودکار کنند.
این بانک همچنین توکنزاسیون را با روزهای ابتدایی اینترنت مقایسه کرد و از غیرمتمرکز بودن و توکن شدن بسیاری از جنبههای مالی حال حاضر سخن گفت.
کوینتلگراف با جانی کیو (مدیرعامل صرافی کوکوین) در مورد گسترش سریع بخش دیفای بحث و گفتگو کرد. وی گفت:
محبوبیت بازار دیفای در حال افزایش است، چون افراد زیادی به این درک رسیدهاند که یک قرارداد هوشمند میتواند جایگزینی مناسب برای وام یا سپرده بانکی در امور مالی سنتی باشد. مقدار داراییهای قفل شده در بخش دیفای نشان دهنده پذیرش این بخش در بین سرمایهگذاران شخصی است که پول خود را از سیستم مالی سنتی به مالی غیرمتمرکز منتقل میکنند.
افزایش TVL و UAW در دیفای
در حالی که ارزش کل داراییهای قفل شده در بخش دیفای به خاطر افزایش چشمگیر قیمت توکنهای بومی پروژههای مختلف رشد کرده است، کیو علت این رشد را نرخهای مطلوب ارائه شده توسط پلتفرمهای دیفای میداند.
گزارش اخیر Dappradar نشان داد که ارزش کل داراییهای قفل شده این بخش در سه ماهه سوم سال 2021 نسبت به سه ماهه قبل آن 53.45 درصد افزایش یافته است. در ماه سپتامبر، کیفپولهای فعال منحصر به فرد (UAW) مرتبط با تمام اپلیکیشنهای غیرمتمرکز به متوسط روزانه 1.7 میلیون رسید. متوسط سه ماهه این کیفپولها 1.54 میلیون است.
کوینتلگراف با فرناندو مارتینلی، مدیرعامل بالانسر، در مورد اهمیت پایگاه دیفای که اتریوم ایجاد کرده، صحبت کرد. وی گفت که موج جدیدی از پروژههای دیفای براساس زیرساختهایی که نسل اول فراهم کرده، ساخته خواهند شد و موارد استفاده جدید و محصولات پیشرفتهتری را برای کاربران این بخش به ارمغان خواهند آورد.
مارتینلی گفت که مشارکت نهادهای سرمایهگذاری بیشتر باعث افزایش ارزش کل داراییهای قفل شده در پروتکلهای “امن” و معتبر خواهد شد. علاوه بر این، بازدهی بالایی که پلتفرمهای دیفای ارائه میکنند، موجب کوچ سرمایهگذاران جزئی از پلتفرمهای متمرکز به بخش دیفای میشود. پذیرش دیفای در بین طیف وسیعی از سرمایهگذاران مختلف، آن را قادر میسازد تا به مرحله بعدی رشد خود برسد.
نسل بعدی
اکوسیستم دیفای بر روی بلاکچین اتریوم شروع به کار کرد، چون این بلاکچین قراردادهای هوشمند را ارائه میکند. با این حال، چندین شبکه بلاکچینی دیگر از آن زمان قابلیت قرارداد هوشمند را از طریق راهحلهای لایه یک یا دو در شبکههای خود راهاندازی کردهاند. برجستهترین این شبکهها عبارتند از: بایننس اسمارت چین، سولانا، آوالانچ، ترا و پالیگان. اخیرا، بلاکچین کاردانو نیزبا هاردفورک آلونزو، قراردادهای هوشمند را وارد شبکه خود کرد.
اگرچه میتوان رشد این شبکهها را طبیعی دانست، یک مسئله مهم به نام “هزینه گس” در بلاکچین اتریوم وجود دارد که میتواند به رشد آنها کمک کند. طرح ارتقا EIP-1559 که بخشی از هاردفورک لندن بود، شامل سوزاندن توکنهای اتریوم ، بهبود مقیاسپذیری و کاهش هزینههای گس است.
با این حال، کارمزد تراکنشها به نسبت اوج روند صعودی در ماه مه پایین است، اما در چند هفته گذشته در برخی مواقع متوسط کارمزد تراکنشها در شبکه اتریوم افزایش چشمگیری داشته است. لازم به ذکر است که کارمزد تراکنشها در شبکه اتریوم در 7 سپتامبر به 21.29 دلار رسید و در 27 سپتامبر به 25.43 دلار (بالاترین سطح در چهار ماه گذشته) افزایش یافت.

مارتینلی گفت:
هیچ شکی وجود ندارد که هزینه بالای گس در شبکه اتریوم (که اخیرا به دلیل شلوغی شبکه ناشی از رونق توکنهای NFT افزایش چشمگیری یافت) به استقبال سریع از شبکههای دیگر کمک کرده است. راهحلهای لایه دو به مقیاسپذیری شبکه اتریوم کمک خواهند کرد و خوشحالیم که شاهد پیشرفتهای روزافزون این بخش هستیم.
رونق بازار توکنهای NFT
تداوم محبوبیت توکنهای NFT نیز محرک مهم این رشد است. طبق گزارش Dappradar ، بخش NFT نیز رشد تصاعدی داشته است. در سه ماهه سوم سال جاری، حجم معاملات این بازار بیش از 10.67 میلیارد دلار بود که نسبت به سه ماهه دوم 704 درصد و در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 38060 درصد رشد داشت.
در اوایل سال 2021، بیشتر فروشهای عمده توکنهای NFT در بلاکچین اتریوم انجام میشدند، اما اکنون بلاکچینهایی مانند بایننس اسمارت چین، سولانا، پالیگان، آوالانچ و تزوس شروع به فروش این توکنها کردهاند. اخیرا یک توکن NFT از بزرگترین کلکسیون در اکوسیستم سولانا به نام سولانا مانکی بیزینس (Solana Monkey Business) به قیمت 13027 سولانا به فروش رسید که در حال حاضر، بیش از 2.1 میلیون دلار ارزش دارد و رکورد قبلی NFT این پلتفرم را شکست.
شین مولیدور، از پلتفرم معاملات ارز رمزنگاری AscendEX، در خصوص پتانسیل توکنهای NFT گفت:
با توجه به رشد سریع بازار، ممکن است برخی بگویند که بازار حباب دارد. اما من معتقدم که توکن های NFT ارزشی فراتر از یک تصویر یا جی پگ دارند. از این توکنها میتوان برای مالکیت کالاهای دیجیتالی، کلکسیونها، سهامهای خرد و حتی دنیای مجازی استفاده کرد.
اشتباهات، باگها و هکها
رشد و گسترش سریع بخش دیفای عاری از اشکالات نبوده است. این بخش در طول دوران رشد خود شاهد چندین سوء استفاده و هک بوده است.
در 30 سپتامبر، پروتکل کامپاند فایننس اعلام کرد که در طرح جدید Proposal 062 یک باگ توزیع توکن وجود داشت. این باگ به طور تصادفی 70 میلیون دلار توکن کامپاند را به کاربران پاداش داد. پس از آن، 65 میلیون دلار کامپاند دیگر در معرض خطر قرار گرفت، زیرا به روزرسانی در کد به دلیل قفل زمانی تا سه روز بعد از آن اعمال نشد. در مجموع، این باگ 162 میلیون دلار را توزیع کرد و این یک اشتباه پرهزینه بود. در 7 اکتبر، این پروتکل طرحی را برای رفع این مشکل تصویب کرد.
در یکی دیگر از خطاهای فنی، صرافی بیتفینکس مبلغ 23 میلیون دلار برای انتقال 100000 دلار تدر از بلاکچین اتریوم به پلتفرم دیورسیفای (DiversiFi) کارمزد پرداخت کرد. البته، استخراجکننده این مبلغ را به بیتفینکس برگشت داد.
ورود نهادهای سرمایهگذاری به دیفای پس از سرمایهگذاران خرد
با وجود ماهیت سودآور بخش دیفای، موارد بالایی از هک، باگها و اشتباهات وجود دارند که مانع سرمایهگذاری نهادها و سرمایهگذاران جزئی در این بخش میشوند. سرمایهگذاران جزئی حتی بیشتر در معرض خطر این گونه حوادث قرارمیگیرند و سرمایه خود را از دست میدهند، چون آنها دانش و مهارت نهادهای سرمایهگذاری را ندارند. مولیدور در این خصوص گفت:
ورود سرمایهگذاران جزئی و نهادهای سرمایهگذاری به دیفای، تقریبا شبیه یک حلقه بازخوردی است. با ورود سرمایهگذاران جزئی بیشتر به فضای دیفای و افزایش ارزش بازار آن، نهادهای سرمایهگذاری شروع به بررسی دقیقتر این بخش برای بدست آوردن فرصتهای اقتصادی خواهند کرد. ورود نهادهای سرمایهگذاری به دیفای، چشم انداز آن را روشنتر خواهد کرد. بنابراین، این چشم انداز روشن دیفای را وارد گفتمان اصلی میکند و باز هم، سرمایهگذاران خرد بیشتری از مزایا و پاداشهای این بخش مطلع خواهند شد.
اما این موارد منفی تنها بخش کوچکی از تصویر در حال تکامل در بازار دیفای (که تلاش میکند در امور مالی تحول ایجاد کند) هستند. استقلال کاربر و نوآوری که پروتکلهای دیفای در اختیار سرمایهگذاران میگذارند، صرفا به رشد بیشتر این بخش کمک میکنند.