در 8 سپتامبر، تیم تحقیقاتی ارزهای رمزنگاری در شرکت استاندارد چارترد پیشبینی کرد که احتمالا قیمت بیتکوین در اواخر سال 2021 یا ابتدای سال 2022 به سطح 100000 دلار خواهد رسید. چندین مدیر عامل از شرکتهای ارز رمزنگاری، مانند توماس لی از Fundstrat Global Advisors، نیز پیشبینیهای مشابهی ارائه کردند.
با این حال، به غیر از یک شکست زودگذر به بالای سطح 50000 دلار در هفته اول سپتامبر، بیتکوین نتوانست حرکت صعودی قابلتوجهی داشته باشد. در زمان انتشار این مطلب، قیمت این ارز در حدود سطح 42000 دلار بود و همچنان به نوسان خود در منطقهای بین سطح حمایت 41000 دلار و مقاومت نزدیک به سطح 50000 دلار ادامه میدهد. بنابراین، چه چیزی باعث این فشار نزولی میشود. در این مطلب به بررسی دلایل باقی ماندن قیمت بیتکوین در زیر سطح 50000 دلار و عدم موفقیت در شکست به بالای آن میپردازیم.
ادامه رشد تصاعدی بخش دیفای
همه چیز به سال قبل برمیگردد. تقریبا در بیشتر سال 2020، بخش مالی غیرمتمرکز(دیفای) حجم معاملات بیسابقه ای را ثبت کرد و هزاران کاربر ارزرمزنگاری داراییهای خود را در چندین پروتکل این بخش قفل کردند تا بیشترین سود را کسب کنند. بنابراین، انتظار میرود که بسیاری از سرمایهگذاران برای بهرهمندی از مزایای این بخش، داراییهای بیتکوین خود را به اتریوم یا سایر توکنهای پشتیبانی شده با قراردادهای هوشمند تبدیل کرده باشند.
اگرچه در اواخر سال 2020 و اوایل سال 2021 کاهش چشمگیری در فعالیتهای مرتبط با دیفای وجود داشت، این بخش در ماههای اخیر به دلیل افزایش محبوبیت توکنهای NFT، شاهد موج دوم سرمایهگذاری بود. براساس گزارش دیفای پالس (DeFi Pulse)، ارزش کل داراییهای قفل شده (TVL) در بخش دیفای در 7 سپتامبر برای اولین بار از مرز 100 میلیارد دلار فراتر رفت. جهش امسال بیشتر از سال قبل بود، به طوری که TVL با 253 درصد رشد از 23.8 میلیارد دلار به 84.1 میلیارد دلار افزایش یافته است. TVL در سال گذشته با 183 درصد افزایش از 8.39 میلیارد دلار به 23.8 میلیارد دلار رسید.
بخش زیادی از رشد امسال به خاطر ورود رقبای جدید (از جمله سولانا، آوالانچ، فانتوم و کاردانو) به بخش امور مالی غیرمتمرکز بوده است. هر یک از این پلتفرمهای قرارداد هوشمند اکوسیستمی مخصوص اپلیکیشنهای غیرمتمرکز دیفای ایجاد کردهاند و کارمزد پایینتر و سرعت پردازش تراکنش بالاتری نسبت به شبکه اتریوم دارند.
رونق توکنهای NFT
این فقط دیفای نیست که توجه به بیتکوین را کمرنگ کرده است. بازار توکنهای NFT نیز در سال 2021 رونق چشمگیری داشته است. مبلغی که برای خرید توکنهای NFT در یک دوره 30 روزه هزینه شده، از حدود 10 میلیون دلار در ابتدای سال 2021 به 2.6 میلیارد دلار در 17 سپتامبر افزایش یافته است.
با توجه به نفوذ و رشد چشمگیر بخش دیفای و بازار توکنهای NFT، نرخ تسلط بیتکوین (درصد کل ارزش بازار این ارز نسبت به کل بازار ارزهای رمزنگاری) به میزان قابلتوجهی کاهش یافته است. نرخ تسلط این ارز برتر بازار در ابتدای سال جاری 69.7 درصد بود، اما در حال حاضر به 42.5 درصد کاهش یافته است. به عبارت دیگر، علاقه و توجه به بیتکوین کمتر شده و مانند 9 ماه پیش نیست. همین ممکن است دلیل عدم توانایی آن برای بدست آوردن فشار خرید لازم برای شکست به بالای سطح 50000 دلار باشد.
فشار نظارتی ایالات متحده آمریکا
مجلس سنای آمریکا اخیرا لایحه زیربنایی بحثبرانگیز را تصویب کرد. این شامل بودجه 1.2 تریلیون دلاری است که برای بهبود بخشهای مختلف اقتصاد این کشور استفاده میشود. بخشی از این پیشنهاد راجع به اصلاح قوانین اخذ مالیات از ارزهای رمزنگاری بود تا بتواند به این لایحه عظیم کمک کند. یکی از این اصلاحات، الزام کارگزاریهای ارز رمزنگاری برای گزارش تراکنشها است. در حالی که این الزام وسیلهای برای نظارت بر کاربران ارز رمزنگاری و اطمینان از مطابقت بیشتر با قوانین مالیاتی در نظر گرفته میشود، مهمترین چیزی که باعث ایجاد اختلاف شده،عدم ارائه یک تعریف واضح برای لغت “کارگزار” است. حامیان ارز رمزنگاری استدلال میکنند که این لغت بسیار گسترده بوده و ممکن است چنین برداشت شود که شامل استخراج کنندگان ارز رمزنگاری، توسعهدهندگان و نودهای اعتبارسنج میشود که هیچ کدام متولی سرمایه مشتریان نیستند.
اگرچه یک گروه فراحزبی از نمایندگان موافق ارزهای رمزنگاری در کنگره برای اصلاح این لایحه تلاش کرد، به نظر میرسد که پیش از قانونی شدن آن میتوان اقدامات زیادی را برای تغییر الزامات گزارش ارز رمزنگاری انجام داد. از نظر تاریخی، عدم قطعیت قانون از این دست اغلب بر عملکرد بیتکوین تاثیر میگذارد.
SEC و ارزهای رمزنگاری
کشمکشهایی بین مقامات نظارتی بورسهای ایالتی در آمریکا و شرکتهای وام دهی ارز رمزنگاری (از جمله بلاکفی (BlockFi) و سیلسیوس (Celsius) بر سر قوانین وجود دارند. مقامات نظارتی استدلال میکنند که سودهای ارائه شده توسط این دو شرکت برای حسابهای پس انداز ارز رمزنگاری، قوانین اوراق بهادار ایالتی را نقض میکنند. در سطح فدرال، کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) رویکرد محتاطانه خود را در قبال ارزهای رمزنگاری حفظ کرده و به همین دلیل است که صندوق قابل معامله در بورس بیتکوین (ETF) در ایالات متحده آمریکا هنوز تصویب نشده است.
تحلیلگران معتقدند که تصویب ETF بیتکوین میتواند منجر به جذب سرمایهگذاران جزئی و سازمانی جدید شود که این اتفاق برای تحقق پیشبینی هدف 100000 دلار تا پایان سال بسیار مهم است.
رشد ارزش دلار
پس از انتشار گزارش شاخص خردهفروشی برای ماه آگوست، دلار در 17 سپتامبر به بالاترین سطح سه هفته اخیر خود رسید. شاخص خردهفروشی علیرغم پیشبینی ها مبنی بر کاهش 0.8 درصدی، 0.7 درصد افزایش یافت. این دادهها نشان میدهند که اقتصاد آمریکا در روند صعودی قرار دارد و کسب و کارها پس از قرنطینه به خاطر کووید 19، به تدریج فعالیت خود را به صورت فیزیکی آغاز میکنند. با وجود شیوع نوع دلتای کروناویروس، علاقه به خرج کردن کاهش نیافته است. بنابراین، بهبود اقتصاد به معنای علاقه کمتر به داراییهای پرریسک مانند بیتکوین است.
یکی دیگر از دادههای اقتصادی که ممکن است واکنش منفی بیتکوین را در پی داشته باشد، کاهش نرخ تورم ایالات متحده از 5.4 درصد به 5.3 درصد در ماه آگوست است. در حالی که برخی معتقدند که این رقم نسبت به آمارهای تاریخی این کشور بسیار بالا است، برخی دیگر با اشاره به این که وضعیت می توانست بدتر از این باشد، این عدد را یک نشانه مثبتمی دانند.
ممنوعیت بیتکوین در چین برای اولین بار
بانک مرکزی چین در 24 سپتامبر بیانیه جدیدی در مورد ممنوعیت معاملات و استخراج ارزهای رمزنگاری منتشر کرد و افزود که تبدیل ارز رمزنگاری به ارز رمزنگاری و همچنین ارز رمزنگاری به ارز فیات ممنوع است. این بدان معناست که تقریبا همه فعالیتهای مربوط به معاملات ارزهای رمزنگاری (از جمله خرید، فروش یا معاملات ارزهای مجازی مانند بیتکوین، اتریوم و تدر) برای اولین بار توسط مقامات این کشور ممنوع شدهاند.
بانک مرکزی چین همچنین تصریح کرد که هر شهروند چینی که برای صرافیهای ارز رمزنگاری خارج از این کشور کار کند، تحت تعقیب قرار خواهد گرفت.
اما این فقط بانک مرکزی چین نبود که قانون جدیدی درباره ارزهای رمزنگاری صادر کرد، کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی (NDRC) نیز برنامه خود را برای اجرای توقف عملیات استخراج ارزهای رمزنگاری اعلام کرد. در بیانیهای با عنوان ” اطلاعیهای در مورد اصلاح فعالیتهای استخراج ارزهای رمزنگاری”، مقامات چین قوانینی را برای توقف کامل عملیات استخراج تمام ارزهای رمزنگاری در این کشور وضع کردند.
اولا، شرکتهای جدیدی که به دنبال ورود به صنعت استخراج هستند، محدود خواهند شد. ثانیا، به مقامات محلی دستور داده شده تا پشتیبانی کامل از عملیات استخراج را متوقف کنند. این شامل قطع کردن منابع مستقیم برق و تشویق سایر تامینکنندگان برق به افزایش هزینه ها است تا عملیات استخراج از نظر مالی مقرون به صرفه نباشد. در نهایت ، NDRC گفته است که از ورود هرگونه سرمایهگذاری جدید به این بخش جلوگیری میکند و تمام خدمات مالی ارائه شده برای مشاغل استخراج ارز رمزنگاری را قطع میکند.
با اعلام این خبر، قیمت بیتکوین 10 درصد کاهش یافت و از 45099 دلار به 40693 دلار رسید.