در حالی که فدرال رزرو آمریکا قصد دارد نرخ بهره را در این هفته به طور قابل توجهی افزایش دهد، معامله گران در بازارهای مالی سنتی انتظار کاهش این نرخ را در سال آینده دارند.
اکثر اقتصاددانان و سرمایه گذاران معتقدند که کمیته بازار آزاد فدرال رزرو (FOMC) در نشست دو روزه خود نرخ بهره را تا 75 واحد یا 0.75 درصد افزایش خواهد داد. این جلسه که از سه شنبه 26 جولای شروع می شود تا روز چهارشنبه 27 جولای ادامه خواهد یافت و نتیجه این نشست ساعت 2 بعدازظهر به وقت آمریکا (22:30 به وقت تهران) منتشر خواهد شد.
با این حال، برخی از تحلیلگران بازارهای سنتی بر این باورند که فدرال رزرو برای جلوگیری از رکود اقتصادی شدیدتر باید از ابتدای سال 2023 نرخ بهره را کاهش دهد. این تحلیلگران ممکن است فکر کنند که اقتصاد آن قدر ضعیف است که تحمل نرخ های بالاتر بهره را ندارد، یا آنها به عزم فدرال رزرو برای ادامه سیاست پولی انقباضی در صورت ادامه سقوط بازارها (یا ترکیبی از این دو) شک دارند.
بازار آتی صندوق های فدرال در بورس CME شیکاگو نشان می دهد که معامله گران انتظار افزایش نرخ بهره را تا ژانویه 2023 دارند، اما پیش بینی می کنند که فدرال رزرو از ماه فوریه شروع به کاهش نرخ بهره خواهد کرد و حداقل تا چند ماه بعد از آن به این کار ادامه خواهد داد.
تجربه افزایش نرخ بهره در سال 2018
اقدامات فعلی شبیه به سیاست پولی انقباضی فدرال رزرو در سال 2019 است. در آن زمان، بانک مرکزی آمریکا پس از چهار بار افزایش نرخ بهره در سال 2018، تصمیم به اتخاذ “رویکرد صبر کن و نتیجه را ببین” گرفت. FOMC در نهایت در اکتبر 2019 به دلیل کند شدن رشد اقتصادی، نرخ بهره را کاهش داد و اذعان داشت که افزایش آن اشتباه بوده است.
نرخ تورم همچنان در بالاترین سطح چهار دهه اخیر یعنی 9.1 درصد است که عمدتا نتیجه تقاضای بیش از حد مصرف کننده به خاطر کروناویروس است. فدرال رزرو تلاش می کند تا با افزایش نرخ بهره تورم را مهار کند.
اما این هفته می تواند یکی از مهمترین آزمون ها برای اعتبار فدرال رزرو باشد، اگر این نهاد از سیاست پولی انقباضی خود عقب نشینی کند و سیاست پولی انبساطی با تورم 6 درصد را در پیش بگیرد، پول را با تورم 6 درصد به اقتصاد سرازیر خواهد کرد.
معامله گران بیت کوین و تحلیلگران بازار ارز رمزنگاری به دقت تصمیمات اتخاذ شده توسط فدرال رزرو را رصد می کنند، چون فشار فروش ناشی از شرایط اقتصاد کلان در بازارهای بزرگ سنتی همبستگی بالایی با حرکت قیمت در بازار ارزهای رمزنگاری دارد.
قیمت بیت کوین در ساعات ابتدایی روز دوشنبه از ترس تصمیم فدرال رزرو در روز چهارشنبه، حدود 3.5 درصد کاهش یافت.
واکنش فدرال رزرو به شرایط بازار فارکس
فدرال رزرو به عنوان یک بانک جهانی معتبر، باید به شرایط بازار تبادل خارجی (فارکس) واکنش نشان دهد. به همین دلیل است که تصمیم اخیر بانک مرکزی اروپا مبنی بر افزایش نرخ بهره تا 0.5 درصد، می تواند بانک مرکزی آمریکا را مجبور به افزایش بیشتر نرخ بهره کند.
جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، همچنان اصرار دارد که اقتصاد ایالات متحده به دلیل بازار کار قوی، فاصله زیادی با رکود دارد. اما اقتصاددانان نظرات متفاوتی دارند. لارنس سامرز، وزیر سابق خزانه داری آمریکا، در روز یکشنبه گفت که فرود نرم “بسیار بعید” است. فرود نرم در اقتصاد، کاهش ملایم در رشد اقتصادی به وسیله افزایش نرخ بهره و کاهش محرکهای اقتصادی است به طوری که از رکود جلوگیری شود.
سامرز افزود که ما به اقدام قوی از سوی بانک مرکزی نیاز داریم. وی در مورد این که افزایش 0.75 بهتر است یا 1 درصد، اظهار نظری نکرد. برخی مانند کتی وود معتقدند که در حال حاضر اقتصاد ایالات متحده آمریکا در رکود به سر می برد.
انتشار گزارش تولید ناخالص داخلی آمریکا در روز پنجشنبه
اداره تحلیل اقتصادی (BEA) آمریکا گزارش تولید ناخالص داخلی (GDP) این کشور را برای سه ماهه دوم سال 2022 در 28 جولای منتشر خواهد کرد. ردیاب GDPNow کاهش 1.6 درصدی تولید ناخالص داخلی را برای سه ماهه دوم سال پیش بینی می کند. این دومین سه ماهه متوالی است که تولید ناخالص داخلی کاهش می یابد و این آمریکا را وارد یک “رکود فنی” می کند. اما اداره ملی تحقیقات اقتصادی این کشور اعلام کرد که کاهش این شاخص در روز پنجشنبه نگران کننده نیست.
کارشناسان هشدار می دهند که اگر اقتصاد آمریکا وارد رکود شود (که انتظار می رود در سال 2023 آغاز شود)، بیت کوین نیز با اولین رکود شدید خود مواجه خواهد شد و احتمالا قیمت آن به همراه سهام فناوری سقوط خواهد کرد.
فدرال رزرو با افزایش 0.75 یا 1 درصدی نرخ بهره سعی می کند اقتصاد را به سمت یک رکود خفیف سوق دهد و می داند که این تصمیم بر قیمت دارایی ها فشار نزولی وارد می کند.