در طول سال 2017 قیمت بیت کوین به مقدار زیادی افزایش یافت. دیگر پلتفرم های رمزنگاری و ارزهای رمزنگاری نیز وجود داشتند که حتی افزایش بیشتری پیدا کرده بودند. استلار یکی از آنها بود.
استلار یک افزایش 41900 درصدی را در سال 2017 تجربه کرد و واقعا یک ستاره از لحاظ عملکرد در بین ارزهای رمزنگاری بود. در طول سال 2018 بازار ارزهای رمزنگاری شروع به افت کرد و استلار از این روند مستثنی نبود. در حال حاضر ارزش بازار این ارز بیش از 2 میلیارد دلار است و در رتبه 6 در بین 10 ارز برتر قرار گرفته است. استلار می تواند فرصتی مناسب برای معامله گران و مبادله کنندگان ارزهای رمزنگاری باشد که به دنبال ارزی غیر از بیت کوین هستند. در اینجا با مقدمه ای کوتاه بره بررسی ارز و چشم انداز آن می پردازیم.
استلار چیست؟
استلار یک فناوری پرداخت متن باز است که شباهت زیادی با ریپل دارد. بنیانگذار این ارز جید مک کالب، ریپل را نیز تاسیس کرده است. استلار مانند ریپل یک فناوری پرداخت است که هدف آن اتصال موسسات مالی به این شبکه جهت کاهش هزینه ها و زمان برای پرداخت ها و انتقالات بین المللی است. در حقیقت هر دو شبکه از پروتکل اولیه مشابه استفاده می کنند.
در عین حال این پروتکل جایی است که شباهت ها نیز به پایان می رسد. یک فورک در پروتکل استلار در اوایل سال 2014 باعث ایجاد پروتکل توافقی استلار(SCP)، شد. هر دو سیستم(ریپل و استلار) دارای تفاوت های بنیادی نیز هستند. در حالی که ریپل یک سیستم بسته است، استلار متن باز است.
این دو علاقمندان و مشتریان متفاوتی نیز دارند. ریپل با موسسات بانکی پایه و کنسرسیوم ها کار می کند تا از طریق این فناوری، انتقالات بین المللی و برون مرزی را ساده تر کند. در مقابل استلار بر توسعه در بازار تمرکز کرده است و موارد استفاده متعددی برای فناوری آن وجود دارد. از جمله انتقال پول و وام ها و خدمات بانکی در جایی که خدمات بانکی در دسترس نیست.
استلار چگونه کار می کند؟
اساس عملکرد استلار مشابه بسیاری از فناوری های پرداخت غیر متمرکز است. در واقع استلار یک شبکه از سرورهای غیر متمرکز را با یک دفتر حساب کل توزیع شده اجرا می کند که این دفتر حساب هر 2 تا 5 ثانیه در بین تمام نودها یا گره ها به روز می شود. فاکتور مهم تشخیص بین بیت کوین و استلار پروتکل توافقی آنها است.
در پروتکل مورد توافق استلار، تایید تراکنش ها وابسته به استخراج کنندگان نیست. در عوض استلار از الگوریتم توافق تعهد بیزانس (FBA) استفاده می کند. به این ترتیب پردازش سریع تراکنش ها ممکن می شود. این سرعت به این دلیل است که آن از قواعد حد نساب ( یا بخشی از شبکه) برای تایید و اعتبار بخشیدن به یک تراکنش استفاد می کند.
هر نود یا گره در شبکه مجموعه دیگری از نودهای قابل اعتماد را انتخاب می کند. هنگامی که یک تراکنش توسط تمام نودهای این مجموعه تایید شد، این تراکنش تایید شده در نظر گرفته می شود. کوتاه شدن فرایند سبب سریع شدن شبکه استلار شده است. گفته می شود که تا 1000 تراکنش در هر ثانیه در شبکه استلار پردازش می شود.
استلار چگونه مبادلات بین المللی و برون مرزی را تسریع می کند؟
روند فعلی انتقالات برون مرزی پیچیده است. برای این تبادل نیاز است که بانک های داخلی یک حساب ارزی در بانک خارجی داشته باشند. بانک طرف خارجی نیز باید یک حساب مشابه در داخل کشور داشته باشد.
این فرایند که به نام Nostro-Vostro شناخته می شود، برای انجام معاملات برون مرزی با ارزهای فیات بوده که طولانی است و شامل تبدیل و تلفیق حساب ها است. از آنجا که شبکه بلاک چین استلار امکان تایید همزمان و سریع را فراهم می کند، شبکه استلار ارز می تواند تاخیر و پیچیدگی این سیستم را کم یا از بین ببرد.
ارز شبکه استلار نیز می تواند برای تامین نقدینگی و ساده کردن روند استفاده شود. بر اساس برخی از گزارش ها، بانک ها قصد دارند تا از ارز رمزنگاری خودشان استفاده کنند تا بتوانند چنین انتقالاتی را در آینده تسهیل کنند. طبق گفته دیوید مازیرس، استاد دانشگاه استنفورد و خالق SCP، این پروتکل دارای قدرت محاسباتی بالا و اهداف مالی منحصر به فرد است. این پروتکل می تواند حتی توسط سازمان هایی با حداقل بودجه ممکن در زمینه فناوری اطلاعات، مانند سازمان های غیرانتفاعی، مورد استفاده قرار گیرد.
چه نهادهایی از بلاک چین استلار استفاده می کنند؟
استلار در اکتبر 2017 پس اعلام همکاری و مشارکت با آی بی ام(IBM) وارد بازار شد. این مشارکت باعث ایجاد یک شبکه پولی در بین کشورهای اقیانوس آرام جنوبی شد. این پروژه انجام حداقل 60 درصد از پرداخت های بین مرزی را در بین کشورهای این منطقه هدف قرار داده است. این کشورها شامل استرالیا، فیجی و تونگا است. این امر ارتباطات بین کسب و کارهای کوچک، غیر سودآور و موسسات بانکی را برای تسریع معاملات تجاری فراهم می کند. برای مثال یک کشاورز در یک منطقه می تواند با یک خریدار در منطقه ای دیگر ارتباط برقرار کرده و تراکنش مورد نظر خود را جهت انتقال پول انجام دهد.
در سال 2016 شرکت مشاورین فناوری معروف دلویت(Deloitte) همکاری با استلار را برای توسعه یک برنامه پرداخت اعلام کرد. در کنفرانسی در سال 2017 مک کالب، اعلام کرد که 30 باک برای استفاده از نقل و انتقالات برون مرزی خود از استلار استفاده کرده اند.