در کوین سرا از جدیدترین و داغ ترین اخبار و مطالب دنیای ارزهای رمزپایه مطلع می شوید .

بازار صعودی (گاوی) و بازار نزولی (خرسی) چه هستند؟ چگونه می توان در این بازارها معامله کرد؟

0 2,778

روندهای بازار جزو اصلی ترین جنبه های بازار های مالی هستند. به جهت کلی که یک دارایی یا بازار در پیش می گیرد، روند بازار می گویند. از این رو، تحلیلگران تکنیکال و فاندامنتال روندهای بازار را به دقت زیر نظر می گیرند.

بازار صعودی یا گاوی(Bull Market) اصطلاحا به بازار صعودی گفته می شود و گاو نر نماد بازار صعودی است.تجارت در بازارهای صعودی نسبتا ساده است. چون این بازارها برخی از آسان ترین استراتژی های سرمایه گذاری و معامله را فراهم می کنند. حتی معامله گران بی تجربه ممکن است در شرایط بازار صعودی مطلوب عملکرد خوبی داشته باشند. بنابراین، درک این موضوع که بازارها در چرخه ها چگونه حرکت می کنند، اهمیت بسزایی دارد.

چه چیزی در مورد بازارهای صعودی باید بدانیم؟ چگونه می توان از این بازارها سود کسب کرد؟ 

بازار نزولی یا خرسی(Bear Market) اصطلاحا به بازاری گفته میشود که نزولی و کاهشی است و خرس نماد بازار نزولی است.به طور کلی، در بازار نزولی قیمت ها رو به کاهش هستند. بازارهای نزولی می توانند دوران سختی برای معامله یا سرمایه گذاری  (مخصوصا برای مبتدیان) باشند.

اکثر معامله گران و تحلیلگران ارز رمزنگاری موافقند که بیت کوین از ابتدای پیدایش تا کنون روند صعودی کلانی داشته است. البته، ارزهای رمزنگاری چندین بازار نزولی پی در پی داشته اند. اینها معمولا منجر به کاهش 80 درصدی قیمت بیت کوین شده اند. در حالی که آلت کوین ها کاهش های بیش از 90 درصدی را تجربه کرده اند. در این مواقع چه کاری می توانید انجام دهید؟

بازار صعودی یا گاوی چیست؟

بازار صعودی (یا روند صعودی) به وضعیتی در بازار مالی گفته می شود که در آن قیمت ها افزایش می یابند. اصطلاح بازار صعودی (گاوی) اغلب در بازار سهام بکار می رود. البته می توان از آن برای هر بازار مالی از جمله فارکس، اوراق قرضه، کالاها، املاک و مستغلات و ارزهای رمزپایه استفاده کرد.  

علاوه بر این، یک بازار صعودی ممکن است درباره یک دارایی خاص مانند بیت کوین ، اتریوم یا بایننس کوین مطرح شود. این حتی می تواند درباره یک بخش مانند توکن های کاربردی، ارزهای مبتنی بر حریم خصوصی یا سهام بیوتکنولوژی استفاده شود.

توکن کاربردی: این نوع از توکن‌ها به دارندگان‌شان اجازه دسترسی به یک محصول یا سرویس خاص را می‌دهند. آنها چند کاره هستند که معمولا بر روی یک بلاک‌چین مانند اتریوم ساخته می‌شوند و در همان شبکه می‌توانند مورد استفاده قرار گیرند.

ممکن است شنیده باشید که معامله گران وال استریت (یا هرجای دیگر) از اصطلاح های “صعودی” و “نزولی” استفاده می کنند. وقتی که یک معامله گر می گوید نظرش صعودی است، این بدان معناست که آنها انتظار افزایش قیمت ها را دارند. وقتی آنها نزولی هستند، پیش بینی می کنند که قیمت ها کاهش خواهند یافت.

صعودی بودن اغلب می تواند به این معنا باشد که معامله گران موقعیت های خرید بازار را در اختیار دارند، هر چند که لزوما این چنین نیست.صعودی بودن الزاما به معنای وجود فرصت خرید در حال حاضر نیست، بلکه فقط قیمت ها افزایش می یابند یا انتظار افزایش قیمت ها می رود.

همچنین لازم به ذکر است که بازار صعودی به این معنا نیست که قیمت ها کاهش نخواهند یافت یا نوسان نخواهند داشت. به همین دلیل بررسی بازارهای صعودی در بازه های زمانی بلندتر منطقی تر به نظر می رسد. بازارهای صعودی دوره های نزولی یا اصلاح قیمت بدون تغییر روند اصلی بازار را نیز شامل می شوند. به نمودار بیت کوین زیر نگاه کنید. در حالی که دوره های نزولی و چند سقوط شدید در بازار وجود دارد، اما از زمان پیدایش بیت کوین تاکنون روند بازار صعودی بوده است.

بیت کوین
نمودار قیمت بیت کوین از سال 2010 تا سال 2020

بنابراین، تعریف بازار صعودی به این بستگی دارد که در مورد چه بازه زمانی صحبت می کنیم. معمولا  وقتی از اصطلاح بازار صعودی استفاده می شود، صحبت از بازه های زمانی ماه یا سال است. مانند سایر روش های تحلیلی، روندهای بازه های زمانی طولانی تر اعتبار بیشتری نسبت به روندهای بازه های زمانی کوتاه تر دارند.

بنابراین، ممکن است دوره های طولانی مدت کاهش قیمت در بازار صعودی با بازه زمانی بلندتر وجود داشته باشند. این حرکت های خلاف جهت روند منجر به نوسانات قیمت می شوند.

نمونه های بازار صعودی

برخی از بارزترین نمونه های بازار های صعودی را می توان در بازار سهام پیدا کرد. این بازارهای صعودی زمانی رخ می دهند که قیمت سهام و شاخص های بازار (مانند نزدَک 100 ) به طور مداوم در حال افزایش هستند.

تا جایی که به اقتصاد جهانی مربوط است، بازار بین چرخه های صعودی و نزولی تغییر می کند.  این چرخه ها می توانند سال ها و حتی دهه ها طول بکشد. برخی می گویند که بازار صعودی بعد از آغاز بحران مالی سال 2008 شروع شده و تا زمان شیوع بیماری همه گیر کروناویروس ادامه داشته است. این طولانی ترین بازار صعودی در تاریخ بود. همانطور که گفتیم، بازارهای صعودی بازه های زمانی بلندتر چشم انداز بهتری ارائه می کنند.

با این وجود، بیایید نگاهی به عملکرد بلند مدت میانگین صنعتی داوجونز (DJIA) بیندازیم. اساسا این شاخص به مدت یک قرن شاهد بازار صعودی بوده است. مطمئنا دوره های نزولی (مانند سال های 1929 و 2008 ) وجود دارند که می توانند سال ها ادامه داشته باشند. اما روند کلی هنوز هم صعودی است.

برخی معتقدند که می توانیم روند مشابهی را در بیت کوین ببینیم. اما واقعا نمی توانیم بگوییم که آیا این ارز با بازار نزولی چند ساله روبرو خواهد شد یا نه؟ و همچنین نمی دانیم که چه زمانی این اتفاق رخ خواهد داد؟ شایان ذکر است که اکثر ارزهای رمزپایه (مثلا آلت کوین ها) احتمالا افزایش قیمت مشابهی را تجربه نخواهند کرد. بنابراین، درباره سرمایه گذاری در ارزهای رمزنگاری به اندازه کافی اطلاعات کسب کنید.

چگونه معامله گران می توانند از بازار صعودی استفاده کنند

ایده اصلی در مورد معامله در بازارهای صعودی نسبتا ساده است. قیمت ها رو به افزایش هستند، بنابراین وارد موقعیت شدن و خرید در سطح های پایین تر عموما یک استراتژی منطقی است. به همین دلیل استراتژی خرید و نگه داشتن و متوسط هزینه دلاری مناسب بازارهای صعودی بلند مدت  است.

یک گفته مشهور وجود دارد که می گوید” تا زمانی که روند تغییر نکند به موازات آن وارد موقعیت شوید”. یعنی معامله در جهت روند بازار منطقی است. در عین حال، هیچ روندی تا ابد ادامه نخواهد یافت و این استراتژی در سایر قسمت های یک چرخه بازار کارساز نخواهد بود. یقینا بازارها تغییر خواهند کرد.  با شیوع کووید 19 دیدیم که بازارهای صعودی چند ساله  در عرض چند هفته از بین رفتند.

طبیعتا، بیشتر سرمایه گذاران در بازار صعودی انتظار روند صعودی قیمت را دارند. این منطقی به نظر می رسد. چون قیمت ها رو به افزایش هستند، بنابراین احساس کلی نیز باید صعودی باشد. در ضمن، برخی از سرمایه گذاران در زمان بازار صعودی انتظار روند نزولی خواهند داشت. اگر آنها از یک استراتژی مناسب استفاده کنند، حتی با معامله کردن در روند نزولی کوتاه مدت (مانند فروش دارایی) موفق خواهند بود.

از این رو، برخی از معامله گران در بازار صعودی سعی خواهند کرد تا در سقف جدید قیمت وارد موقعیت فروش شوند. در عین حال، اینها استراتژی های پیشرفته ای هستند که برای معامله گران حرفه ای مناسب ترند. استراتژی معقول برای معامله گران کم تجربه، معامله کردن در جهت روند است.

بسیاری از سرمایه گذارانی که به دام می افتند، تلاش می کنند تا در بازارهای صعودی وارد موقعیت های فروش شوند.

بازار نزولی چیست؟

به دوره های کاهش قیمت در یک بازار مالی، بازار نزولی می گویند.  بازارها نزولی برای معامله گران بی تجربه می توانند بسیار خطرناک و دشوار باشند. آنها به راحتی منجر به ضررهای بزرگ و همچنین ایجاد ترس در سرمایه گذاران برای بازگشت به بازارهای مالی می شوند.

کاهش قیمت در بازارهای مالی به طور قابل توجهی سریعتر از افزایش آن است. یعنی حرکت های صعودی قیمت ممکن است کُند و ثابت باشند. در حالی که حرکت های نزولی شدیدتر و سریع تر هستند. اما چرا؟ وقتی قیمت شروع به کاهش می کند، بسیاری از معامله گران برای خروج از بازار عجله می کنند.آنها این کار را یا با نقد کردن دارایی های خود و یا کسب سود از موقعیت های خرید انجام می دهند. این می تواند یک اثر دومینو در پی داشته باشد که فروشندگان با عجله از بازار خارج می شوند و همین باعث می شود تا فروشندگان بیشتری از موقعیت های خود خارج شوند.

اگر در بازار اهرم زیادی وجود داشته باشد، کاهش قیمت احتمالا شدید خواهد بود. در صورتی که دارندگان قراردادهای باز ضرر کنند،اقدام به فروش ارزان و یکجای دارایی های خود خواهند کرد.

بازارهای صعودی نیز می تواند دارای مراحل هیجان انگیزی باشند. در این مواقع قیمت ها با سرعت بالایی افزایش پیدا می کند، همبستگی ها در بالاترین سطح هستند و اکثر دارایی ها روند افزایشی دارند.

به طور معمول، سرمایه گذاران در بازار نزولی انتظار دارند که قیمت ها کاهش پیدا کنند. احساسات بازار بسیار پایین هستند. این بدان معنا نیست که همه فعالان بازار وارد موقعیت های فروش شده اند. بلکه آنها انتظار دارند که قیمت ها کاهش یابند و اگر فرصتی فراهم شد، احتمالا وارد موقعیت شوند.

نمونه های روند نزولی

همانطور که بحث شد، بسیاری از سرمایه گذاران معتقدند که از زمان آغاز معاملات بیت کوین تاکنون، این ارز روند صعودی کلان داشته است. آیا در این روند صعودی بازارهای نزولی وجود نداشته اند؟  بعد از رسیدن قیمت به سطح 20000 دلار در سال 2017 یک بازار نزولی شدید شروع شد.

سقوط بیت کوین
سقوط بیت کوین بعد از بازار صعودی سال 2017

و قبل از بازار نزولی سال 2018، بیت کوین در سال 2014 کاهش 86 درصدی را تجربه کرد.

از جولای 2020 ، منطقه کف بازار نزولی قبلی در حدود 3000 دلار مجدد تست شده اما هرگز شکسته نشده است. اگر این کف شکسته می شد، می توانستیم دلیل محکمی ارائه دهیم مبنی بر اینکه بازار نزولی چند ساله بیت کوین هنوز ادامه دارد.

کف قیمت
تست مجدد کف قیمت در بازار نزولی قبلی

چون این سطح شکسته نشده می توان استدلال کرد که سقوط ناشی از ترس کووید 19 صرفا جهت تست مجدد این منطقه بوده است.وقتی که صحبت از تحلیل تکنیکال می شود، هیچ دلیل قطعی وجود ندارد و فقط در حد احتمال هستند.

سایر نمونه های بازار نزولی مربوط به بازار سهام هستند.رکود بزرگ، بحران مالی سال 2008، یا سقوط بازارهای سهام در سال 2020 به دلیل شیوع کروناویروس نمونه های قابل توجهی از بازار نزولی هستند. همه این وقایع باعث ضرر زیان در وال استریت شدند و قیمت های سهام را تحت تاثیر قرار دادند. شاخص های بازار مانند نزدک 100، میانگین صنعتی داو جونز یا شاخص S&P 500 می توانند در چنین شرایطی کاهش قابل توجهی داشته باشند.

چگونه در بازار نزولی معامله کنیم؟

یکی از ساده ترین استراتژی هایی که معامله گران می توانند در بازار نزولی از آن استفاده کنند، نقد کردن دارایی های خود (یا تبدیل به ارزهای پایدار) است. اگر نمی توانید با کاهش قیمت کنار بیایید، بهتر است منتظر بمانید تا بازار نزولی به پایان برسد. اگر پیش بینی شود که در آینده بازار صعودی جدیدی شروع خواهد شد، می توانید از این فرصت استفاده کنید. در عین حال، اگر یک معامله گر با افق سرمایه گذاری طولانی مدت (سال ها یا دهه ها) هستید، بازار نزولی لزوما یک سیگنال مستقیم برای فروش نیست.

وقتی صحبت از معامله و سرمایه گذاری می شود، بهترین ایده معامله در جهت روند بازار است.به همین دلیل یکی دیگر از استراتژی های سودآور در بازار نزولی می تواند باز کردن موقعیت های فروش باشد. بنابراین، هنگامی که قیمت دارایی در حال کاهش است، معامله گران می توانند از این کاهش سود ببرند. این معامله گران احتمالا معامله گر روزانه، معامله گر نوسان گیر و معامله گر موقعیت هستند. هدف اصلی در اینجا معامله در جهت روند است. البته، بسیاری از معامله گران خلاف گرا به دنبال معامله در جهت مخالف روند اصلی خواهند بود. در ادامه چگونگی این کار را بررسی خواهیم کرد.

در مورد بازار نزولی، می توان در برگشت قیمت وارد یک موقعیت خرید شد. این برگشت قیمت گاهی اوقات “روند صعودی در بازار نزولی” یا ” جهش گربه مرده”نامیده می شود. این حرکت های خلاف جهت روند می توانند خیلی زودگذر باشند،چون بسیاری از معامله گران ممکن است سریع وارد موقعیت شوند تا از جهش کوتاه مدت قیمت بهره ببرند. تا زمانی که پایان بازار نزولی تایید نشود، فرض بر این است که روند نزولی بلافاصله پس از جهش از سر گرفته خواهد شد.

به همین دلیل است که معامله گران موفق  (در حدود سقف های اخیر) سود کسب می کنند و قبل از ادامه روند نزولی از موقعیت خارج می شوند. اگر آنها این کار را نکنند در موقعیت خرید خود گیر می افتند در حالی که بازار نزولی همچنان ادامه می یابد. توجه داشته باشید که این یک استراتژی پر ریسک است. حتی با تجربه ترین معامله گرانی که در زمان روند نزولی به معامله می پردازند، متحمل ضرر و زیان های قابل توجهی می شوند.

بازار صعودی در مقابل نزولی – تفاوت آنها در چیست؟

این دو اصطلاح نقطه مقابل هم هستند.بنابراین درک تفاوت بین آنها دشوار نیست. قیمت ها در بازار صعودی به طور مداوم افزایش می یابند. در حالی که در بازار نزولی کاهش پیدا می کنند.

این همچنین منجر به اختلاف در نحوه معامله کردن بهتر در این بازارها می شود. در بازار صعودی، معامله گران و سرمایه گذاران عموما به دنبال موقعیت های خرید هستند. اما در بازار نزولی، آنها می خواهند وارد موقعیت فروش شوند یا دارایی خود را به پول نقد تبدیل کنند.

در برخی موارد، نقد کردن دارایی (یا ارز های پایدار) نیز ممکن است به معنای فروش استقراضی در بازار باشد. زیرا معامله گران انتظار کاهش قیمت ها را دارند.  تفاوت عمده آنها در این است که نقد کردن دارایی برای حفظ سرمایه صورت می گیرد در حالی که فروش استقراضی برای سود کردن از کاهش قیمت دارایی است. اما اگر یک دارایی را با انتظار خرید در سطح های پایین تر بفروشید، شما در یک موقعیت فروش قرار دارید. حتی اگر به طور مستقیم از کاهش قیمت سود نبرید.

البته باید کارمزدهای تراکنش را نیز در نظر بگیرید. داشتن ارزهای پایدار هیچ گونه کارمزدی ندارد، چون معمولا هزینه ای برای نگهداری ندارند. با این حال، برای باز ماندن بسیاری از موقعیت های فروش باید کارمزد یا بهره پرداخت کرد. به همین دلیل معاملات آتی سه ماهه ممکن است برای موقعیت های فروش بلند مدت ایده آل باشند. چون هیچ کارمزدی در رابطه با آنها وجود ندارد.

گاهی اوقات نوسانات بازار به پایین ترین حد می رسند و فعالیت های معاملاتی کم هستند. در حالی که ممکن است همین موضوع برای بازارهای صعودی نیز صادق باشد، اما این نوع رفتار در بازار نزولی رایج تر است. از این گذشته، پایین آمدن قیمت ها برای یک دوره طولانی برای اکثر سرمایه گذاران جذاب نیست.

نکته دیگری که باید در نظر گرفت این است که آیا در وهله نخست امکان ورود به موقعیت فروش برای یک دارایی وجود دارد یا نه. اگر امکان فروش دارایی در بازار مارجین یا مشتقات وجود نداشته باشد، معامله گران می توانند دیدگاه نزولی خود را فقط با فروش نقدی یا تبدیل به ارز پایدار بیان کنند. این می تواند به یک روند نزولی طولانی تر و علاقه کم برای خرید منجر شود. در نتیجه بازار وارد معاملات جانبی می شود.

حرف آخر

در این مقاله درباره بازار صعودی و نزولی و نحوه ورود معامله گران به موقعیت ها  در چنین بازارهایی بحث کردیم. به طور معمول، ساده ترین استراتژی معاملاتی در هر روند بازار، پیروی از جهت روند کلی است.

بازارهای صعودی ممکن است فرصت های معاملاتی خوبی را حتی برای مبتدیان و سرمایه گذاران جدید فراهم کنند. مدیریت صحیح ریسک و مطالعه مستمر برای جلوگیری از اشتباهات تا حد امکان، ضروری هستند.

در این مقاله همچنین بحث کردیم که بازار نزولی چیست، چگونه معامله گران می توانند از خود در برابر نوسانات در این بازار محافظت کنند و از آن سود ببرند. به طور خلاصه، ساده ترین استراتژی این است که پول نقد خود را در بازار نزولی نگه دارید و منتظر فرصتی امن تر برای معامله باشید. از طرفی دیگر، بسیاری از معامله گران به دنبال فرصت برای ایجاد موقعیت های فروش هستند. همانطور که می دانید، وقتی که صحبت از تجارت می شود، عاقلانه ترین کار معامله در جهت حرکت روند بازار است.

منبع investopedia

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.