بازار فارکس چیست و چگونه کار می کند؟
فارکس یا بازار تبادل ارز خارجی با ارزهای صادر شده توسط دولت های سراسر جهان سر و کار دارد. این بازار به صورت 24 ساعته و 5 روز در هفته باز است و معاملات غیر متمرکز و فرابورس را شامل می شود.
بازار فارکس بزرگترین بازار معاملاتی در جهان است و حجم معاملات روزانه آن به حدود 5 تریلیون دلار می رسد. این بازار شامل موسسات مالی، بانک ها، صرافی ها و سرمایه گذاران جزئی است که همه آنها ارزهای ملی را یا برای انجام تجارت یا برای کسب سود، مبادله می کنند.
این بازار از ایجاد استاندارد طلا در قرن نوزدهم و متعاقب آن تعیین دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره ای جهان در قرن بیستم، پدید آمد. به هر حال، افزایش سرمایه گذاری نهادهای سرمایه گذاری و سرمایه گذاران جزئی در دهه 1970 سیستمی را بوجود آورد که امروزه شاهد آن هستیم. سرانجام، ظهور تجارت اینترنتی در دهه 90 باعث شد تا فارکس بیشتر از گذشته در دسترس باشد و اتوماتیک تر شود. همین امر منجر به شکوفا شدن این بازار شده است.
برخلاف سهام که بیشتر در بورس معامله می شود، بیشتر بازار فارکس فرابورس (OTC) است؛ یعنی معامله گران بدون حضور مقام دولتی با یکدیگر مذاکره می کنند. شرایط مورد توافق و معاملات بین طرفین بطور مستقیم یا از طریق واسطه (شخصی که معاملات را به نمایندگی از مشتری پیش می برد) انجام می شوند.
بازار فارکس از دوشنبه تا جمعه به صورت 24 ساعته فعالیت می کند، هر چند که چهار بازه زمانی اصلی دارد که با ساعت کاری بازارهای مناطق مختلف جهان همپوشانی دارند.
فارکس بازاری است که می تواند سریع حرکت کند و نسبتا نوسان دارد، به همین دلیل طی چند دهه گذشته معامله گران زیادی جذب آن شده اند. همین نوسانات هستند که فرصت های زیادی برای درآمدزایی فراهم می کنند. غالبا این نوسانات از اخبار سیاسی و اقتصادی ناشی می شوند، زیرا قدرت اقتصادی و همچنین روابط بین الملل یک کشور بر اساس ارزش ارز آن کشور در برابر سایر ارزها سنجیده می شود. به همین دلیل، معامله گران فارکس علاوه بر نمودارها، به مواردی نظیر تقویم های اقتصادی، گزارش های تولید ناخالص داخلی و به روزرسانی های مربوط به هرگونه درگیری در هر نقطه از جهان، توجه زیادی می کنند.
بازار ارز رمزنگاری چگونه است؟
بازار ارز رمزنگاری 11 سال پیش پدید آمده و یک بازار نوپا است. این بازار منحصرا با دارایی های دیجیتال سرو کار دارد که به صورت 24 ساعته و هفت روز هفته فعالیت می کند و در حالی که معاملات فرابورس وجود دارند، بخش زیادی از حجم معاملات از طریق صرافی ها انجام می شود.
معاملات بازار ارز رمزنگاری در سال 2009 میلادی و با بیت کوین آغاز شدند. اگرچه چند سال بعد اولین صرافی های ارز رمزنگاری شروع به کار کردند. با افتتاح این صرافی ها و ظهور بسیاری از آلت کوین ها، اکوسیستم گسترده ای از معاملات دارایی های مختلف دیجیتال به سرعت شکوفا شد. در حال حاضر، حجم روزانه بازار بیش از 300 میلیارد دلار است که بخش عمده ای از آن در صرافی ها صورت می گیرد.
این صرافی ها به صورت 24 ساعته، 7 روز هفته و 365 روز سال فعالیت می کنند. قوانین معاملاتی در بسیاری از این پلتفرم ها متفاوت هستند، چون مناطق مختلف جهان، قوانین و نگرش های مختلفی در مورد ارز رمزنگاری دارند. این بازارها دارای نوسانات زیادی هستند و در معرض دستکاری قرار دارند. از نظر برخی معامله گران نوسانات این بازار تقریبا مانند فارکس فرصت های درآمدزایی ایجاد می کنند. اگر چه بازار ارز رمزنگاری به طور قطع در معرض اخبار صنعت و کلاهبرداری ها قرار دارد، به طور کلی این بازارها کمتر تحت تاثیر وقایع جهانی یا بازارهای مالی سنتی قرار می گیرند. معامله گران احتمالا کمتر عنوان ها را بررسی خواهند کرد و توجه بیشتری به نمودارها و تحلیل های تکنیکال دارند.
شباهت های بین بازار فارکس و ارز رمزنگاری
شباهت های زیادی بین این دو بازار وجود دارد. هر دو آنها با ارز سر و کار دارند، آنها سریع و دارای نوسانات زیادی هستند. هر دو بازار برای فعالیت های خود به فناوری ارتباطات مدرن امروزی نیاز دارند.
شاید مهمترین مقایسه ای که بین این دو بازار صورت می گیرد، این باشد که بر خلاف سایر کالاهای ملموس، هر دو آنها مبتنی بر ارز هستند. هر دو بازار رقبای مختلفی(از اشخاص حقیقی گرفته تا موسسات بزرگ مالی ) دارند که همگی معاملات منظمی را انجام می دهند و یا تلاش می کنند تا از نوسانات سود کسب کنند.
یکی دیگر از شباهت های بین این دو بازار، نقش کامپیوترها و فناوری اینترنت در ایجاد بازارهای آنها است. در حالی که بازار فارکس قبل از عصر ارتباطات ظهور کرده ، اما امروزه اینترنت مهمترین روش برای اجرای معاملات این بازار است. بازار ارز رمزنگاری یک گام جلوتر است و چون فقط در حوزه دیجیتال وجود دارد، به هیچ وجه نمی توان معاملات آن را بدون شبکه های کامپیوتری انجام داد.
تفاوت های بین بازار فارکس و ارز رمزنگاری
علی رغم شباهت های فراوان، تفاوت های اساسی بین این دو بازار وجود دارند. یکی از مهمترین تفاوت های بین آنها، ماهیت معاملات فرابورس در مقابل استفاده از صرافی ها و همچنین نحوه واکنش متفاوت این بازارها به فشارهای اقتصاد جهانی است.
احتمالا به تفاوت های زیاد این دو بازار پی برده اید. مهمترین و بزرگترین تفاوت ماهیت صرافی ها و معاملات فرابورس است. معاملات فرابورس نقدینگی جهانی را نشان می دهند، اما همانطور که قبلا گفته شد، این معاملات توسط کارگزار انجام می شوند. می توان یک حساب کاربری ساخت که امکان دسترسی مستقیم به بازار را فراهم می کند، اما این کاملا مطابق با قوانین است. با این حال، اقدام از طریق یک کارگزار برای بسیاری از سرمایه گذاران و معامله گران ساده تر است، اما کارگزار مبلغی بابت انجام معامله درخواست می کند. این مبلغ به متغیر های زیادی نظیر نهادهای سرمایه گذاری دخیل، جفت معاملاتی انتخاب شده و شرایط فعلی بازار بستگی دارد.
ارز رمزنگاری بیشتر در صرافی معامله می شود. یک صرافی دقیقا مانند یک کارگزار نقش واسطه را دارد و در قبال انجام معامله کارمزد دریافت می کند. صرافی مانند یک متصدی واحد خرید و فروش عمل می کند و معمولا دارای یک نرخ ثابت (یا ساختار ثابت) است که همواره در مورد معاملات اعمال می شود. هیچ مذاکره ای وجود ندارد، فقط معاملات طبق ضوابط صرافی انجام می شوند. بنابراین، این می تواند فرآیند را از برخی جهات برای کاربران ساده کند. اما به این معنی است که فعالیت کاربر تحت نظارت یک مرجع مرکزی خواهد بود.
ارزهای جهانی نیز مانند ارزهای رمزنگاری نیستند، واقعیتی که معمولا طرفداران هر دو بازار به آن اشاره می کنند. ارزهای سنتی (فیات) می توانند به یک دارایی یا سایر ارزها وابسته باشند و یا اصلا هیچ وابستگی نداشته باشند، اما مطابق با قوانین دولت ها و بانک های مرکزی هستند. سیستم های جهانی که مبادلات آنها را تعریف می کنند قدیمی و معتبر هستند. ارزش یک ارز جهانی همیشه بستگی خواهد داشت به : چه کالاهایی آنها تولید می کنند و کشورهای آنها در برابر سایر بازیگران جهانی چگونه عمل می کنند.
ارزهای رمزنگاری قدمت زیادی ندارند. هیچکدام از ارزهای رمزنگاری بیش از یک دهه قبل وجود نداشته اند و با کشور یا بانک خاصی گره نخورده اند. در حالی که می توان آنها را به دارایی های دیگر پیوند زد، اما اکثر آنها اینگونه نیستند و برای دستیابی به ارزش، به کاربردپذیری و معاملات ریسک دار خود متکی هستند. سود ذاتی یک دارایی دیجیتال می تواند بسیار متفاوت باشد و بازار نسبتا رقابتی است. تقریبا هیچ یک از آنها قانونمند نیستند و در بهترین حالت، آینده چگونگی اجرای قانون نامشخص است. احتمالا برخی گمان می کنند که ارزهای فیات سقوط خواهند کرد. البته، آنها در مقایسه با ارزهای رمزنگاری موجود، ابزارهای واقعی و بیشتر تست شده سرمایه گذاری هستند.
کدام بازار برای شما مناسب است؟
البته این سوالی است که همه معامله گران باید از خود بپرسند. اما بخش زیادی از آن به این مربوط می شود که کدام نوع تجارت برای شما مناسب تر به نظر می رسد.
معاملات فارکس می توانند ثبات داخلی بیشتری فراهم کنند و همچنین صنعتی با ریشه های عمیق تر ، زیر ساخت های بیشتر و قوانین شفاف تر است. به هر حال، فضا برای رشد در این بازار به اندازه بازار ارز رمزنگاری نیست. همچنین توجه داشته باشید که در حال حاضر، بسیاری از کارگزاری های فارکس گزینه های ارز رمزنگاری را ارائه می دهند. هر چند شرایط این معاملات بسته به مورد، متفاوت هستند.
قطعا معاملات ارز رمزنگاری تفاوت زیادی با بازار فارکس دارند و ریسک آنها بیشتر است، اما آنها بازده سرمایه گذاری بالایی دارند که بعید است با سرمایه گذاری در ارزهای سنتی به چنین بازدهی دست یافت. اگر از نظر شما، ارز رمزنگاری بهترین گزینه است، پس اولین قدم وارد شدن به یکی از صرافی های بزرگ و معتبر است. صرافی هایی مانند بایننس، کوین بیس و جمینی به مبتدیان اجازه دسترسی مستقیم می دهند و همچنین ابزارهای پیشرفته تری برای مراحل بعدی معامله ارائه می کنند.
به هر یک از این بازارها که می خواهید وارد شوید، یا اگر می خواهید در هر دو بازار فعالیت کنید، اصل مهم کسب آگاهی و آموزش های لازم در رابطه با بازار است. این به شما کمک می کند تا بهترین تصمیم های معاملاتی را بگیرید و در شرایط سخت بازار همچنان موفق عمل کنید. اکنون شما با استفاده از این مطلب آموزشی و اطلاعات کافی، می توانید اولین قدم های خود را جهت ورود به هر یک از این بازارهای مالی بردارید و معاملات مورد نظر خود را انجام دهید.
متشکرمبسیارمفیدبود