بیتکوین در سال 2009 ایجاد و عرضه شد تا جایگزینی برای پرداخت های نقدی افراد و موسسات مالی باشد و همچنین فرصتی برای سرمایه گذارانی فراهم کند که بعد از سقوط مالی جهانی در سال 2008 در پی خروج از سیستم بانکی بودند. در حالی که پذیرش این ارز بزرگ در سال های ابتدایی پایین و کند بود، محبوبیت آن در هفت سال گذشته افزایش یافته است.
بیت کوین چیست؟ آموزش کامل بیت کوین
در مارس 2015 کمی بیش از 3 میلیون کیف پول بیت کوین وجود داشت. تا نوامبر 2022، تعداد کیف پول های بیت کوین با افزایش حدود 30 برابری به 85 میلیون رسید. بیت کوین و به طور کلی ارزهای رمزنگاری در بین کارشناسان مالی و تازه کارها دوقطبی ایجاد کرده اند. بسیاری هنوز به سیستم مالی سنتی سهام و اوراق قرضه اعتماد دارند، در حالی که بیت کوین به حدی رسیده که برخی از ورزشکاران حرفه ای به جای چک، قراردادهای چند میلیون دلاری خود را به صورت بیت کوین می گیرند.
به طور خلاصه، بیت کوین از هدف تعیین شده در وایت پیپر منتشر شده در سال 2008 توسط ساتوشی، فراتر عمل کرده است. در این مطلب به اهداف و ارزش بیت کوین می پردازیم.
وایت پیپر (white paper) چیست و چگونه باید آن را نوشت؟
ارزش غیرمتمرکز بودن
مهمترین ویژگی بیتکوین و ارزش عمده آن این است که هیچ نهاد یا شخصی نمی تواند آن را به طور مستقل کنترل کند. از آنجایی که قوانین وایت پیپر اصلی که در سال 2008 نوشته شده اند و قابل ویرایش نیستند، این ارز غیرمتمرکزترین ارز رمزنگاری محسوب می شود. کاربران و توسعه دهندگان می توانند در مورد ایجاد تغییرات پیشنهادات خود را ارائه کنند، اما نمی توانند نودهای اجرا کننده نرم افزار را مجبور به پذیرش آنها کنند.
نود چیست؟ معرفی نودهای فعال در شبکه بیت کوین و اهمیت آنها برای این شبکه
همچنین در کد بیت کوین یک ویژگی متمایز به نام “سقف عرضه” تعبیه شده و طبق آن تعداد کل بیت کوین هایی که می توانند در چرخه عرضه وجود داشته باشند 21 میلیون کوین است. برخلاف ارزهای فیات در کشورهای توسعه یافته که دولت می تواند مقدار عرضه شده در بازار آزاد را کنترل کند، بیت کوین توسط هیچ نهادی کنترل نمی شود. به همین دلیل، بیت کوین یک “پس انداز با ارزش” تلقی می شود. طبق تعریف، پس انداز با ارزش به دارایی، کالا یا ارزی اشاره دارد که می توان آن را ذخیره نمود و در آینده آن را بدون کاهش ارزش مبادله کرد.
در کشورهای جهان سوم که نوسانات ارزی بیشتری نسبت به کشورهای توسعه یافته دارند، کارایی بیت کوین بسیار بیشتر از یک پس انداز با ارزش است. کشورهای السالوادور و جمهوری آفریقای مرکزی این ارز را ارز قانونی اعلام کرده اند. ماهیت غیرمتمرکز بیت کوین می تواند به حفظ ارزش آن حتی در آینده کمک کند. به خاطر همین ویژگی منحصر به فرد، بیت کوین ممکن است فراتر از یک پس انداز با ارزش در بسیاری از مناطق مختلف جهان مورد استفاده قرار گیرد.
آینده بیتکوین
در آینده نزدیک، بیت کوین احتمالا مانند سال های قبل با سیستم های مالی سنتی همزیستی خواهد داشت تا به رفع نقطه ضعف های ارزهای فیات کمک کند. در حالی که ارزهای فیات ثبات اقتصادی، پتانسیل رشد و فراگیر بودن در تجارت بین الملل را ارائه می کنند، اما مملو از نقص و مشکل هستند. ارزهای فیات در برابر تورم بسیار ضعیف بوده و به ثبات دولت وابسته هستند و همچنین برای برداشت و نقل و انتقالات کارمزد قابل توجهی دارند. اینجاست که بیت کوین یک جایگزین جذاب ارائه می دهد، چون هیچ نهادی نمی تواند آن را کنترل کند.
دو مانع پیش روی بیتکوین
البته، بیتکوین با دو مشکل مواجه است: دولت ها برای حمایت از بازارهای مالی سنتی و کنترل تعداد ارزهای در گردش، فعالیت بیت کوین را به احتمال زیاد متوقف خواهند کرد. از آنجایی که هیچ نهاد متمرکزی برای بزرگ ترین ارز بازار وجود ندارد، اما در برخی کشورها در معرض تصمیمات ناگهانی تنظیم کننده های مالی قرار دارد. با توجه به این که بیت کوین در کنار ارزهای سنتی به حیات خود ادامه می دهد و تلاش می کند در سیستم مالی قدیمی فعالیت کند، تحت تاثیر عوامل بازار و رقابت قرار می گیرد. برای مثال، زمستان یا روند نزولی ارز رمزنگاری در سال 2022 تاثیر قابل توجهی بر قیمت این ارز گذاشت، چون قیمت آن از نوامبر 2021 تا سپتامبر 2022 حدود 65 درصد کاهش یافت.
قوانین دولتی و بیت کوین
یکی از معایب بیت کوین در مقایسه با ارزهای مدرن مبتنی بر بلاک چین، نرخ کندتر رشد فنی و سرعت پردازش آن است. با وجود این که بزرگ ترین ارز بازار است و به طور گسترده در سطح جهان استفاده می شود، مقیاس پذیر نیست. مشکل دیگر آن این است که رقبایش به گسترش موارد استفاده خود ادامه می دهند. اتریوم با ارائه قراردادهای هوشمند، فراتر از انجام تراکنش های ارز رمزنگاری عمل می کند.
اتریوم چیست؟ آموزش کامل اتریوم
قوانین دولتی نیز می توانند مانع ایجاد کنند، سرعت را کاهش دهند و دسترسی به صنایع در حال رشد را محدود کنند. دولت ها بر سر یک دوراهی گیر کرده اند، از طرفی می خواهند استفاده غیر قانونی از بیت کوین و سایر ارزهای رمزنگاری را محدود کنند، از طرف دیگر نمی خواهند رشد صنعت پرسودی که تاثیر مثبتی بر زندگی افراد زیادی داشته را به طور کامل متوقف کنند.
لیندا جِنگ، استاد دانشگاه جورج تاون، اخیرا به کمیسیون امور بانکی، مسکن و شهرسازی مجلس سنا گفت که فقدان یک چارچوب نظارتی برای دارایی های دیجیتال، کسب و کارها، مصرف کنندگان و به طور کلی اقتصاد آمریکا را در وضعیت رقابتی ضعیفی نسبت به سایر کشورها قرار می دهد. این مشکل فقط مربوط به آمریکا نیست. اما زمانی که قوانین به کار گرفته شوند و زمان لازم برای اجرا شدن داشته باشند، می توانند به عنوان پایه ای برای بازار پر رونق ارز رمزنگاری عمل کنند.
بیت کوین همچنان پر نفوذ و پر قدرت
هیچ سیستمی کامل نیست و بیتکوین با وجود برخی کاستی ها و تهدیدهای مقامات نظارتی، همچنان گزینه ای ارزشمند برای سرمایه گذاری به حساب می آید. در حالی که زمستان ارز رمزنگاری باعث خروج افراد زیادی از بازار بیت کوین و ارز رمزنگاری شد، مشخص نیست که رابطه مستقیمی بین فشار فروش و ماندگاری طولانی مدت این ارز وجود داشته باشد. برعکس، بیت کوین جایگزینی بدون نیاز به اعتماد برای کژمنشی و کاهش اعتماد پیرامون بانکداری سنتی ارائه می کند.
نکته آخراین که بیت کوین از زمان معرفی در سال 2009 تاکنون سود نسبتا ثابتی را برای سرمایه گذاری های میان مدت تا بلندمدت داشته است. با افزایش پیوسته سرمایه گذاری ها و محبوبیت فناوری های غیرمتمرکز، این ارز بزرگ بازار قادر خواهد بود از اهداف و انتظاراتی که 15 سال پیش توسط ناکاموتو تعیین شده اند، فراتر رود.