در کوین سرا از جدیدترین و داغ ترین اخبار و مطالب دنیای ارزهای رمزپایه مطلع می شوید .

استاندارد توکن BRC-20 چیست و چه تفاوتی با دیگر استانداردهای توکن دارد؟

0 443

BRC-20 مخفف “Bitcoin Request for Comment 20” و الهام گرفته از استاندارد توکن ERC-20 شبکه اتریوم است که در مارس 2023 توسط یک توسعه دهنده ناشناس به نام دومو (Domo) معرفی شد. در واقع، توکن های BRC-20 نسخه  ERC-20 بیت کوین (با برخی محدودیت های مهم مانند عدم وجود قراردادهای هوشمند) هستند.
استاندارد ERC-20 چیست؟ توکن های ERC20 چگونه ایجاد می شوند؟

گفته می شود که “BRC” نسخه های دیگری مانند  BRC-1 یا BRC-2 و غیره ندارد، چون تغییرات این ارز بزرگ بازار در واقع از طریق فرایندی به نام “BIP یا پیشنهادات بهبود بیت کوین” انجام می شود.

ERC-20 یک استاندارد توکن در شبکه اتریوم است که توسعه دهندگان را قادر می سازد توکن هایی ایجاد کنند که با شبکه این ارز سازگار بوده و دارای قراردادهای هوشمند داخلی خود هستند. این توکن ها می توانند طیف وسیعی از دارایی ها یا حقوق قابل انتقال، مانند حقوق مالکیت، حقوق دسترسی یا حتی ارزهای رمزنگاری مختلف را در بر گیرند. بسیاری از ارزهای رمزنگاری مانند تتر و شیبا اینو توکن ERC-20 هستند.

استاندارد BRC-20 با ارتقا تپ روت در نوامبر 2021 امکان پذیر شد و به کاربران این امکان را می دهد تا یک فایل متنی را روی بیت کوین ذخیره کرده و از آن برای مرتبط کردن توکن ها با ساتوشی های خاص استفاده کنند. پروتکل اوردینالز (Ordinals) امکان ایجاد توکن های NFT را در بلاک چین بیت کوین فراهم کرد. این پروتکل به کاربران این امکان را می دهد تا NFT ها را با ذخیره یا درج داده ها بر روی یک ساتوشی، ایجاد کنند. اکنون با استاندارد توکن BRC-20 پروتکل اوردینالز، توکن های NFT را می توان در شبکه بیت کوین ساخت.
چگونه یک توکن NFT بسازیم؟

اوردینالز یک شماره سریال را بر روی یک ساتوشی ثبت می کند. این شماره سریال به همراه داده های ذخیره شده در ساتوشی در بخشی از تراکنش بیت کوین به نام “فیلد امضای شاهد یا (The witness signature field) درج می شوند. این داده ها مالکیت واقعی وجوه مورد استفاده را تایید می کند و تضمین می دهد که آنها دو بار خرج نمی شوند.

توکن های BRC-20 از اوردینال ها استفاده می کنند، همه اوردینال ها توکن BRC-20 نیستند. به همین دلیل میلیون ها اوردینال وجود دارد، اما تعداد توکن های BRC-20 کمی بیش از 25000 توکن است.

توکن‌های BRC-20 از اوردینال های JSON (مخفف JavaScript Object Notation) برای شروع قراردادهای توکن، ایجاد توکن های جدید و انتقال توکن ها استفاده می کنند.

در حال حاضر، پروتکل BRC-20 عملکرد بسیار محدودی نسبت به استاندارد ERC-20 دارد و کاربران فقط می توانند توکن ها را ایجاد کنند و انتقال دهند.

استاندارد  BRC-20 امکان ایجاد میم کوین ها را در شبکه بیت کوین فراهم کرده و تا به امروز بیش از 25000 توکن با استفاده از این استاندارد در این شبکه ایجاد شده است. کاربران اکنون می توانند تمام این دارایی ها را در کیف پول بیت کوین خود ذخیره کنند.

اوردینال های بیت کوین چیستند؟

اوردینالز (Ordinals) پروتکلی بر روی شبکه بیت کوین است که با استفاده از قرارداد هوشمند، امکان ساخت توکن های NFT را در این بلاک چین فراهم می کند. پروتکل اوردینالز توسط کیسی رودرمور (Casey Rodarmor) در ژانویه 2023 توسعه یافت. این پروتکل به هر ساتوشی (کوچک ترین واحد بیت کوین) یک عدد متوالی براساس ترتیب استخراج می دهد. این شماره گذاری متوالی اجازه می دهد تا داده هایی مانند تصاویر، متن، صدا یا فیلم ها روی ساتوشی ذخیره شوند.

پروتکل اوردینالز از قابلیتی به نام “inscription” برای ثبت داده ها روی ساتوشی استفاده می کند. inscription در لغت به معنای “کتیبه” و “سنگ نوشته” است. این قابلیت اجازه ثبت یا ذخیره داده ها روی هر ساتوشی را می دهد. نتیجه آن نوعی دارایی دیجیتال به نام اوردینال (Ordinal) است که در شبکه بیت کوین به عنوان NFT شناخته می شود. هدف اوردینال این است که برای هر ساتوشی یک شناسه متمایز ارائه کند. عددی که منحصرا برای یک ساتوشی تعیین می شود، شماره ترتیبی نامیده می شود. این شماره هر “inscription” را غیرقابل تعویض می کند و امکان ردیابی و انتقال آنها را می دهد.

برخلاف توکن های NFT رایج در شبکه اتریوم و سایر بلاک چین ها، پروتکل اوردینالز بر ایجاد یک وضعیت غیرقابل تغییر آنچین برای آثار هنری دیجیتال، نوشته ها یا ویدئوها تمرکز دارد. توسعه دهنده رودرمور برای توصیف ماهیت منحصر به فرد اوردینال ها، استفاده از اصطلاح “inscriptions” را بر “NFT” ترجیح داده است.

بیت کوین

کاربران با استفاده از پروتکل اوردینالز می توانند دارایی های خود را ایجاد کرده و آنها را در یک ساتوشی ثبت کنند. پس از ثبت، این دارایی های دیجیتال غیرمثلی را می توان مانند دیگر توکن ها در شبکه بیت کوین به صورت همتا به همتا معامله یا مبادله کرد. این پروتکل مفهوم توکن های غیرمثلی را در شبکه بیت کوین معرفی می کند و فرصت های جدیدی را برای هنرمندان و توسعه دهندگان فراهم می کند.

راه اندازی پروتکل اوردینالز نقطه عطف مهمی در تاریخ بیت کوین بود. این پروتکل به کاربران این امکان را می دهد تا با ثبت داده ها به طور مستقیم بر روی ساتوشی، توکن های NFT را روی بلاک چین بیت کوین ایجاد کنند و با این کار رویکردی بدیع و بی نظیری را برای بخش کلکسیون های دیجیتال و ارائه آثار هنری در شبکه بیت کوین معرفی کرده است.

توکن های BRC-20 و اوردینال های بیت کوین

اخیرا، بلاک چین بیت کوین با معرفی توکن های NFT و ظهور استاندارد توکن BRC-20 شاهد تحول چشمگیری بوده است. در حالی که ایجاد NFT ها از طریق پروتکل اوردینالز در این بلاک چین امکان پذیر شد، توکن های BRC-20 موج جدیدی از علاقه به توکن های قابل تعویض را به وجود آورد. علاقه روزافزون به توکن های BRC-20 شگفت انگیز بوده و هزاران توکن مختلف با استفاده از این استاندارد ایجاد شده اند.

ظهور توکن های BRC-20، بیت کوین را وارد دوره جدیدی از توکن سازی کرد و حجم معاملات و ارزش بازار این توکن ها افزایش قابل توجهی یافت. به تعبیر دقیق تر، در اوج هیجان پیرامون توکن های BRC-20، حجم تراکنش های این توکن ها از تراکنش های معمول بیت کوین فراتر رفت و باعث شلوغی ممپول این شبکه و تاخیر در پردازش تراکنش ها شد. این شلوغی حتی بایننس را مجبور کرد تا برداشت BTC را به طور موقت متوقف کند. اما جنبه مثبت افزایش فعالیت توکن های BRC-20، بیشتر شدن درآمد ماینرها از کارمزد تراکنش ها بود. نمودار زیر درصد تراکنش های شبکه بیت کوین را براساس نوع نشان می دهد.

تاثیر توکن های BRC-20 بر کارمزد و تراکنش ها

در مقایسه با تراکنش های ساده همتا به همتا، ایجاد و انتقال توکن های BRC-20 پیچیده است و به فضای بیشتری در بلاک چین نیاز دارد. اندازه یک تراکنش معمولی بیت کوین ممکن است در حد کیلوبایت باشد، در حالی که اوردینال می تواند تا 4 مگابایت فضا را بگیرد.

یکی از دلایل متفاوت بودن اوردینال با توکن های NFT در شبکه اتریوم یا سایر بلاک چین ها این است که در اوردینال تمام داده ها مستقیما روی شبکه ذخیره می شوند، بنابراین هر تصویر یا دستورالعملی که به “inscription” اضافه شود، بخشی از تراکنش می شود. اما در توکن های NFT رایج، توکن معمولا حاوی یک لینک یا داده است که به یک سرویس خارجی اشاره می کند که اثر هنری در آن ذخیره می شود. 

همه اینها رقابت برای فضای بلاک را تشدید می کند و منجر به کارمزد بالاتر تراکنش ها برای کاربرانی می شود که به دنبال تایید سریع تر تراکنش خود هستند. همزمان ممپول (فضایی برای نگهداری تراکنش های ورودی تایید نشده) بزرگ و بزرگ تر می شود. در اوج شلوغی در اوایل ماه مه، برخی از معامله گران مجبور به استفاده از روشی به نام جایگزینی با کارمزد شدند. در این روش، آنها تراکنش با کارمزد بالاتری را ارسال می کنند تا جایگزین تراکنش اولیه آنها شود. در این صورت، نودهای شبکه تراکنش دارای کارمزد بالاتر را برای تایید انتخاب می کنند و تراکنش قبلی لغو می شود.

نودهای فعال شبکه (معمولا ماینرها) در ازای تایید تراکنش ها کارمزد می گیرند. این یک مسئله عرضه و تقاضا است؛ از آنجایی که نودها یک منبع ثابت هستند و تقاضا برای زمان متغیر است، کارمزد در کنار تقاضا افزایش می باید. وجود نودها برای حفظ امنیت بلاک چین ضروری است و آنها در ازای این کار پاداش های بلاک و کارمزد تراکنش ها را دریافت می کنند.

چرا توکن های BRC-20 بحث برانگیز هستند؟ 

توکن های BRC-20 و اوردینال ها به دو دلیل مهم بحث هایی را به راه انداخته اند: شلوغ کردن شبکه و افزایش کارمزد تراکنش ها. دومین ایراد مطرح شده توسط برخی این است که توکن های BRC-20 و اوردینال ها بلاک چین را با داده هایی که با هدف ساتوشی مبنی بر ایجاد یک سیستم انتقال پول همتا به همتا مطابقت ندارند، “نابود” می کنند. از نظر طرفداران متعصب بیت کوین، هر چیزی غیر از هدف مشخص شده توسط ساتوشی، استفاده نامناسب از بلاک چین بیت کوین است.

همانطور که قبلا ذکر شد، برخلاف NFTها در اتریوم که فایل ها را در یک سرور خارجی ذخیره می کنند، NFTهای اوردینال بیت کوین حاوی کل فایل داده در فیلد امضای شاهد تراکنش هستند و تایید می کنند که تمام اطلاعات در بلاک چین قرار دارد.

این بدان معناست که آنها نسبت به سایر NFTها تغییرناپذیرتر هستند و این ثبات دارایی را بالا می برد، اما از طرف دیگر به این معنی است که آنها از لحاظ اندازه خیلی بزرگ و جاگیر هستند.

لوک دشیر (Luke Dashjr)، توسعه دهنده بیت کوین کور، می گوید که NFTهای اوردینال به دلیل حجم بزرگ فایل ها و شلوغ کردن شبکه، یک تهدید برای شبکه بیت کوین به حساب می آیند. از طرف دیگر، برخی دیگر خاطرنشان می کنند که ماینرها (که با مشکلاتی ناشی از بازار نزولی، از جمله ورشکستگی شرکت های بزرگ روبرو هستند) بیشترین نفع را  از رونق توکن های BRC-20 برده اند.

در ضمن، برای اولین بار پس از سال 2017، درآمد حاصل از پردازش تراکنش ها برای برخی از ماینرها بیشتر از درآمد استخراج کوین های جدید بوده و این اختلاف  تا حد زیادی به توکن های BRC-20 و اوردینال ها مربوط است. 

برخی تحلیلگران می گویند که این توکن ها و NFTها می توانند کاهش سودآوری استخراج بیت کوین به دلیل نصف شدن پاداش ها را جبران کنند.

توکن های BRC-20 : آوردن توکن های NFT به بیت کوین

BRC یک چارچوب آزمایشی برای ساخت توکن های NFT در شبکه بیت کوین با استفاده از پروتکل اوردینالز است. یک تحلیلگر با نام دومو (Domo) این استاندارد را در 8 مارس 2023 معرفی کرد.

این استاندارد روش جدیدی برای ایجاد و انتقال توکن های NFT با استفاده از پروتکل اوردینالز می دهد. استاندارد BRC-20 با الهام از استاندارد ERC-20 اتریوم، به توسعه دهندگان اجازه می دهد تا به راحتی توکن های NFT را در شبکه بیت کوین بسازند و  آنها را انتقال دهند.

برخلاف استاندارد های ERC-20، BEP-20 و سایر استانداردهای توکن مشابه مورد استفاده در شبکه های EVM، توکن های BRC-20 به قراردادهای هوشمند متکی نیستند. در عوض، آنها از داده های JSON برای پیاده سازی قراردادهای توکن، ایجاد توکن ها و انتقال آنها استفاده می کنند. این رویکرد امکان ایجاد دارایی های دیجیتالی ذخیره شده بر روی ساتوشی ها را فراهم می کند و آنها را منحصر به فرد و بی همتا می کند.

اگرچه توکن های BRC-20 هنوز در مرحله آزمایشی هستند، موارد استفاده آنها جالب توجه است. آنها ابزاری برای ایجاد توکن های NFT در بلاک چین بیت کوین ارائه می دهند تا بر چالش های مرتبط با قابلیت قراردهای هوشمند غلبه کند. در نتیجه، تعداد بسیار زیادی توکن BRC-20 ساخته شده که طیف متنوعی از امکانات را برای دارایی های توکن شده ارائه می کنند.

در حالی که توکن های BRC-20 پیشرفت های هیجان انگیزی را برای شبکه بیت کوین به ارمغان می آورند، توصیه می شود که در مورد آنها احتیاط کنید. این که آنها توکن های مبتنی بر بیت کوین هستند، دلیلی بر ایمن بودن آنها نیست. مانند هر سرمایه گذاری دیگر، تحقیق کامل و درک ریسک های مرتبط با این توکن ها ضروری است. BRC-20 یک استاندارد جدید بوده و باید با احتیاط عمل کنید و از تبلیغات کورکورانه پیروی نکنید.

inscription توکن BRC-20 چیزی شبیه به فرمت زیر است:
{“p”:”brc-20″,”op”:”mint”,”tick”:”sats”,”amt”:”100000000″}

“P” مخفف “protocol” که BRC-20 است و “op” مخفف “operation”  است که پیاده سازی، ایجاد یا انتقال را شامل می شود. عملیات در اینجا به “ایجاد یا ساخت” اشاره دارد. تیک نشان دهنده تیکر توکن(یعنی ساتوشی) است و “amt” تعداد توکن ایجاد شده را نشان می دهد.

در حال حاضر، در مجموع  24,677 توکن  BRC-20 وجود دارد و ORDI با ارزش بازار حدود 170 میلیون دلار، اولین و بزرگ ترین توکن BRC-20 است.

توکن BRC20

برای خرید توکن های BRC-20، توکن های NFT ، ایجاد این توکن ها و همچنین نگهداری آنها به یک کیف پول بیت کوین نیاز دارید. در حال حاضر، همه کیف پول ها از توکن های  BRC-20  و NFT های بیت کوین پشتیبانی نمی کنند. می توانید از کیف پول های یونیست والت (Unisat Wallet)، اوردینالز والت (Ordinals Wallet)، هیرو والت (Hiro Wallet) و ایکس‌ورس (Xverse) برای خرید و ذخیره این توکن ها استفاده کنید.

تفاوت توکن های BRC-20 و ERC-20

توکن های BRC-20 در بلاک چین بیت کوین و توکن های ERC-20 در بلاک چین اتریوم ایجاد می شوند. توکن ها در شبکه بیت کوین با مکانیزم اجماع اثبات کار ایمن می شوند ، ولی در شبکه اتریوم براساس پروتکل اجماع اثبات سهام است. BRC-20 برای عملیات روی inscriptions تکیه می کند، اما ERC-20 به قراردادهای هوشمند متکی است.

توکن های BRC-20 با استفاده از شماره های ثبت شده و شناسه ها قابل شناسایی هستند، توکن های ERC-20 با آدرس های کانترکت (قرارداد) مرتبط هستند. از آنجایی که BRC-20 از قراردادهای هوشمند پشتیبانی نمی کند، نمی توان آنها  را در سایر اپلیکیشن های غیرمتمرکز، مانند صرافی های غیرمتمرکز و پلتفرم های وام دهی دیفای و غیره استفاده کرد. از طرف دیگر، توسعه دهندگان با ERC-20 می توانند توکن هایی با قابلیت قرارداد هوشمند ایجاد کنند که قابل استفاده در سایر محصولات و سرویس ها هستند. تقریبا تمام توکن های ERC-20 را می توان در پروتکل های دیفای و اپلیکیشن های غیرمتمرکز پیدا کرد.

برای ایجاد یا معامله توکن های BRC-20 به یک کیف پول بیت کوین نیاز است که از اپلیکیشن های ساخته شده بر روی شبکه آن پشتیبانی کند. اما برای ایجاد، معامله و انتقال توکن های  ERC-20 به کیف پول وب 3.0 مبتنی بر اتریوم (مانند متامسک) نیاز دارید.
نصب، راه‌اندازی و نحوه استفاده از کیف‌پول متامسک

منبع coindesk coinguides

ارسال یک پاسخ