اکنون سه ماه از رسیدن قیمت بیت کوین به اوج خود در حدود سطح 65000 دلار میگذرد. در دو ماه گذشته، معاملات این ارز برتر بازار بیشتر در منطقه 30000 تا 40000 دلار (54 درصد پایینتر از اوج قیمت) انجام شدهاند.
این روند نزولی در حالی رخ داد که بسیاری از تحلیلگران پیش بینی کرده بودند که بیت کوین به روند صعودی خود ادامه میدهد و قیمت آن به رکوردهای جدید میرسد. حتی برخی گفتند که قیمت این ارز در سال جاری شش رقمی میشود.
چه اتفاقی افتاد؟ آیا روند نزولی فعلی فقط یک تغییر روند موقتی در یک چرخه صعودی است و به زودی شرایط بهبود خواهد یافت، یا این که بازار ارز رمزنگاری وارد یک قلمرو نزولی بلند مدت مانند سال 2018 شده است؟ در حال حاضر، جهت بازار مشخص نیست. در این مطلب برخی واقعیتها و سناریوها را در مورد روند حرکت این ارزبررسی خواهیم کرد.
معیارهای صعودی
حرکت تاریخی قیمت بیت کوین همبستگی قابل توجهی با چرخههای هاوینگ خود دارد و قیمت در مدت 12 تا 18 ماه بعد از هاوینگ به رکوردهای قبلی خود رسیده است. PlanB، خالق مدل موجودی به جریان، از جدیترین طرفداران این نظریه است. این تحلیلگر در توییتر همچنان اصرار دارد که مدل موجودی به جریان ادامه روند صعودی را پیش بینی میکند و این مدل به روندهای نزولی موقتی مشابه قبل از دورههای صعودی در چرخههای قبلی اشاره میکند.
تاکنون ، مدل موجودی به جریان یکی از دقیقترین پیش بینی کنندههای قیمت بیت کوین در طول سالهای گذشته بوده است. علاوه براین، به نظر میرسد که معیارهای درون شبکهای از این تئوری که احساسات نزولی میتوانند کوتاه مدت باشند، پشتیبانی میکنند. برای مثال، اندکی پس از رسیدن قیمت به اوج خود در ماه آوریل، معاملهگران شروع به انتقال وجوه به صرافیها کردند و تقریبا به هولدینگ 8 ماهه و مستمر خود خاتمه دادند.
ایگنوس ترنوس، رئیس ارتباطات در صرافی ارز رمزنگاری بای بیت، معتقد است که معاملهگران کوتاه مدت مسئول فشار فروش پس از رسیدن قیمت بیت کوین به بالاترین سطح خود، هستند. وی گفت:
بسیاری از معاملهگران کوتاه مدت برای کاهش ریسک ورشکستگی و بازپرداخت بدهی خود، اقدام به فروش داراییهای خود کردند. آنها در ماههای اخیر بیشترین ضرر و زیان را داشتهاند. در حالی که سرخوشی و نشاط ابتدای سال جاری تقریبا از بین رفته است، نهنگها و معاملهگران بلندمدت به رغم احساسات نزولی بازار، نسبت به آینده قیمت در بازار ارزهای رمزنگاری مطمئن هستند.
خروج داراییها از صرافیها
با این حال، پلتفرمهای معاملاتی طی هفتههای اخیر بار دیگر شاهد خروج وجوه بودهاند. نسبت هودل تحقق یافته (Realized HODL Ratio) از شرکت گلس نود که تمایل سرمایهگذاران برای توقف عمل نگهداری داراییها را دنبال میکند، نیز منعکس کننده الگوهای مشابهی است که در دورههای قبلی مشاهده شدهاند.

به گفته ریچارد نی، تحلیلگر ارشد در Bingbon، ورودی صرافیهای ارز رمزنگاری گویای این امر است. او در مصاحبهای اظهار داشت که معیارها نشان دهنده تغییر روند به صعودی هستند. وی گفت:
ما باید به تعداد نهنگها و میزان بیت کوین نگهداری شده در صرافیها توجه داشته باشیم. خروج تعداد زیادی از این ارز و انتقال آنها به آدرسهای خصوصی یک سیگنال صعودی قوی است.
ماتی گرینسپن، بنیانگذار و مدیرعامل کوانتوم اکونومیکس، گفت که در حال حاضر حجم معاملات ارز رمزنگاری در تمام صرافیها در پایینترین سطح است. به محض این که حجم معاملات دوباره افزایش یابد، روند صعودی قیمت از سر گرفته خواهد شد.
شاخصهای صعودی بزرگتر
سرمایهگذاری در پروژهها یکی دیگر از شاخصهای مهم احساسات در بازار است و سال 2021 یک سال رویایی و بیمانند برای استارتاپهای ارز رمزنگاری بوده است. براساس گزارشهای منتشر شده، صنعت ارز رمزنگاری در سه ماهه اول سال 2021 شاهد سرمایهگذاری بیشتری نسبت به کل سال 2020 بوده است. سال قبل کل سرمایهگذاری در پروژههای ارز رمزنگاری 2.6 میلیارد دلار بود.
به نظر میرسد که روند نزولی بازار که از ماه مه شروع شده، تاثیری در میل و رغبت سرمایهگذاران خطرپذیر نداشته است. شرکت Circle (صادر کننده ارز پایدار) در اواخر ماه مه 440 میلیون دلار سرمایه جذب کرد و تنها چند روز بعد، شرکت Cryptology Asset Group از مایک نووگراتز، اعلام کرد که یک صندوق سرمایهگذاری ارز رمزنگاری به ارزش 100 میلیون دلار راهاندازی کرده است.
بلومبرگ در اواسط ماه ژوئن گزارش داد که کل سرمایهگذاری در صنعت ارز رمزنگاری در سال جاری بیش از 17 میلیارد دلار بوده است. حتی اگر10 میلیارد دلاری که Block.one برای صرافی جدید خود سرمایه گذاری کرده را کم کنیم، باز هم میبینیم که عملکرد سه ماهه دوم سال جاری بازار ارز رمزنگاری بر رشد سرمایه گذاری خطر پذیر تاثیر نگذاشته است.
برخی عوامل کلان که باید در نظر گرفت
همچنین عوامل کلانی هستند که باید آنها را در نظر گرفت. در میان عدم اطمینان فعلی در مورد وضعیت اقتصاد جهانی، برخی از افراد (از جمله رابرت کیوساکی، نویسنده کتاب پدر فقیر پدر ثروتمند) سقوط بازار سهام را پیش بینی کردهاند. کیوساکی حتی طرفداران خود را تشویق به خرید و انباشت طلا و بیت کوین کرده است. نشانههایی وجود دارند که نشان میدهند بیت کوین همبستگی بالایی با بازار سهام دارد. اما آیا فشار فروش در بازار سهام میتواند به معنای بازگشت سرمایهگذاران به سمت بیت کوین به عنوان یک دارایی امن باشد.
نکته مثبت بعدی درباره به روزرسانی تپ روت بیت کوین در ماه نوامبر سال جاری است. این اولین به روزرسانی این شبکه از زمان فورک سگویت است که در آگوست سال 2017 انجام شد. البته، بعد از این هارد فورک، قیمت روند صعودی گرفت و در دسامبر همان سال به اوج 20000 دلار رسید. نمیتوان با قاطعیت گفت که آیا تاریخ در این زمینه تکرار خواهد شد یا این که آیا ارتباط مستقیمی بین به روز رسانیها و قیمت وجود دارد یا نه. به هر حال، این نکته را به خاطر داشته باشید.
روندهای نزولی به شکل قانونگذاران
بدون شک، بزرگترین عامل روند نزولی بازار در چند ماه گذشته، مسائل پیرامون وضع قوانین برای ارز رمزنگاری بوده است. از همه مهمتر، دستور توقف عملیات استخراج در کشور چین باعث عدم اطمینان در بازار شده است. بسیاری از شرکتهای استخراج مجبور به توقف عملیات خود شدهاند. برخی کار خود را برای همیشه متوقف کردهاند و برخی با توقف موقت عملیات خود به دنبال انتقال دستگاههای خود از چین به کشورهای دیگر هستند. قطعا، این مهاجرت هزینه قابل توجهی را به همراه خواهد داشت. در این بین، سختی استخراج بیت کوین بیشترین کاهش تاریخ خود را داشته است. این کاهش تاثیری را که این اقدامات سختگیرانه بر شبکه داشته، تایید میکند.
در ضمن، قانونگذاران سایر کشورها نیز اخیرا شروع به بررسی دقیق ارز رمزنگاری کردهاند. کشور هند که در سال 2020 موضع خود را نسبت به ارزهای رمزنگاری تعدیل کرد، ممکن است بار دیگر ممنوعیت برای آنها در نظر بگیرد.
موضع گیری برخی کشورها علیه بایننس و ارز رمزنگاری
مرجع راهبرد امور مالی انگلستان نیز اخیرا کارزاری را علیه صرافی بایننس شروع کرده و به این صرافی دستور داده فعالیتهایش را در این کشور متوقف کند. به طور کلی، صرافی بایننس به دلایل مختلف تحت فشار نظارتی در سراسر جهان بوده است. در ضمن، هنوز مشخص نیست که آیا قانونگذاران به طور خاص دنبال این صرافی هستند یا این که آنها این صرافی را نماینده سایر صنعت ارز رمزنگاری به حساب میآورند.
تحلیلگران نهادهای سرمایهگذاری نیز پیش بینیهای خوبی برای قیمت بیت کوین ارائه نمیکنند. جی پی مورگان هشدار داده که الگوهای کوتاه مدت این ارز همچنان ناپایدار به نظر میرسند. اگر چه تاثیر این تحولات بر بازار ارز رمزنگاری به اندازه ممنوعیت استخراج در چین نخواهد بود، آنها به اعتماد بازار کمک نکردهاند.
دنیل برناردی، مدیر عامل شرکت دیامان گروپ (Diaman Group)، معتقد است که بنا به دلایلی باید احتیاط کرد. وی گفت:
اگر قیمت بیت کوین را بر اساس مدل موجودی به جریان تحلیل کنیم، در کوتاه مدت سه برابر خواهد شد. با این حال، ما در دیامان مدلی را براساس نرخ پذیرش توسعه دادهایم. طبق این مدل، سطح 64000 دلار یک هدف متعادلی است.
آیا الگوی صعودی قوی وجود دارد؟
همانطور که قبلا گفته شد، بیشتر سیگنالها بیانگر این هستند که این بازار صعودی به نیمه راه خود رسیده است. آیا نشانههای کافی برای تغییر جهت آن وجود دارد؟ با در نظر گرفتن تمام جوانب، باید گفت که اظهار نظر درباره آن خیلی زود است. از یک طرف، جنجال تنظیم قانون و کاهش قابل توجه در حجم معاملات وجود دارد که عدم علاقه و مشارکت معاملهگران و سرمایهگذاران را نشان میدهد. از سوی دیگر، برخی معیارها و شاخصهای مرتبط با احساس سرمایهگذار وجود دارند که ظاهرا به نفع ادامه بازار صعودی هستند.
با این حال، در عمل ، مسائل نظارتی و تنظیم قوانین برای ارز رمزنگاری باعث ترس و وحشت در بازار شدهاند. این ثابت میکند که مدلهای قیمت و سرمایهگذاریهای خطرپذیر لزوما نمیتوانند نگرانیها را کاهش دهند. اگر فشارها و سختگیریها بر بازار ارز رمزنگاری بیشتر شوند، به احتمال زیاد روند صعودی ادامه نخواهد یافت.
این واقعیت که قیمت بیت کوین تاکنون در بالای سطح 30000 دلار نگه داشته شده، نشان از نیروهای صعودی درگیر است. اگر تب و تاب مسئله قانونگذاری برای ارز رمزنگاری فروکش کند، این احتمال وجود دارد که قیمت به هدفهای پیش بینی شده در این چرخه صعودی برسد.