اگر جزو نسل جدید هستید، احتمالا در بیشتر دوران زندگی خود از اینترنت استفاده کرده اید. اینترنت بسیار گسترده است و با گذشت زمان پیشرفت می کند. با توجه به گستردگی استفاده از اینترنت، ممکن است تمام اصول اولیه آن را بدانید. اما آیا می دانید که نسخه های مختلفی از وب وجود دارد؟ اینترنت در دهه های گذشته پیشرفت های زیادی داشته و نسخه های مختلفی را ارائه کرده که هر کدام بهتر از نسخه قبلی بوده اند.
در حال حاضر، ما از نسخه دوم وب (Web 2.0) برای جستجو و کاوش های روزانه خود در رسانه های اجتماعی استفاده می کنیم. از سال 1986 تاکنون دو نسخه از وب (WWW) در دسترس عموم قرار گرفته است. نسخه اول Web 1.0 و نسخه دوم Web 2.0 بود. نسخه سوم Web 3.0 است که در آینده ارائه خواهد شد. آنها یکی پس از دیگری عرضه می شوند و هر نسخه حداقل یک دهه مورد استفاده قرار گرفته است.
در مورد این که این نسخه ها چگونه کار می کنند، ممکن است دچار سردرگمی شوید. در این مطلب این سه نسخه را به زبانی ساده برای مبتدیان فناوری توضیح می دهیم.
نسخه اول وب (Web 1.0) چیست؟
در روزهای اولیه گسترش اینترنت، اولین نسخه با نام Web 1.0 وجود داشت. این نسخه برای شرکت ها ایجاد شده بود. در آن زمان فقط تعداد کمی از مردم می دانستند که چگونه از اینترنت استفاده کنند. اکثر شرکت های بزرگ، متخصصان کامپیوتر را برای راه اندازی اینترنت و بکارگیری آن در تمام بخش های شرکت استخدام کردند.
تولیدکنندگان محتوا در نسخه اول بسیار اندک بودند، در حالی که بینندگان محتوا بسیار زیاد بودند. این نسخه برای نسل جدیدی که اکنون با اینترنت پیشرفته و آسان برای استفاده آشنا هستند، ممکن است ناخوشایند به نظر برسد. در آن زمان، تبلیغات در سایت ها ممنوع بودند، بیشتر صفحات از طریق HTML ایجاد می شدند و فقط اطلاعات قابل رمزگذاری بودند.
اینترنت نیز در آن دوران گران بود، چون کاربران براساس تعداد صفحاتی که بازدید می کردند باید هزینه ای را پرداخت می کردند. به همین دلیل، دستگاه هایی مانند کامپیوتر و اینترنت در خانه ها کمیاب بودند، زیرا همه توانایی خرید آنها را نداشتند. نسخه اول از سال 1989 تا 2005 دوام داشت.
نسخه دوم وب (Web 2.0) چیست؟
نسخه دوم وب پیشرفت های زیادی نسبت به نسخه اول داشت و نگاه جهان به اینترنت را تغییر داد. این نسخه به دلیل ارائه اطلاعات مختلف، تعامل کاربر با کاربر، تولید محتوا و وبلاگ نویسی فراگیرتر شد. تیم برنرز لی (Tim Berners-Lee) شبکه جهانی وب (World Wide Web) را ابداع کرد و اپلیکیشن های رسانه اجتماعی رواج یافتند.
سایت های رسانه های اجتماعی مانند فیس بوک، یوتیوب، توییتر و غیره در همین دوره راه اندازی شدند، زیرا اینترنت ارزان تر و رایج تر شد. به لطف قابلیت های جدید تولید محتوا در نسخه دوم، تولید کنندگان بیشتر به سمت تولید محتوا برای سرگرمی و کار رفتند. در نهایت، نسخه دوم گسترش یافت و به زودی نسخه بعدی در دسترس قرار خواهد گرفت.
نسخه سوم ( Web 3.0) چیست؟
وب 3.0 (Web 3.0) نسل بعدی شبکه جهانی وب است. این نسخه براساس اپلیکیشن های کامپیوترهای هوشمند مانند هوش مصنوعی خواهد بود که وارد گود رقابت خواهد شد. نسخه سوم تلاش می کند تا یک رابط پاسخگو و مبتنی بر داده ایجاد کند و همچنین سرویس های مورد نیاز افراد را ارائه کند. این به معنای استفاده از بلاک چین، گرافیک سه بعدی، متاورس و وب معنایی (Semantic Web) است.
در این نسخه از وب، این امکان برای کاربران فراهم می شود تا ابزارها و نرمافزارهای مختص خود را ایجاد کرده و از آنها استفاده کنند. اگرچه وب 3.0 هنوز در روزهای ابتدایی خود به سر می برد، این نوید را می دهد که شبکه ها را تا حد امکان، باز، بدون نیاز به اعتماد و بدون نیاز به اجازه کند. با گسترش فناوری بلاک چین در اپلیکیشن ها و سایت های مختلف مانند پی پال، مایکروسافت، آمازون و غیره، شاهد پیاده سازی کیت های ابزار Web 3.0 هستیم. غیرمتمرکز بودن سنگ بنای این نسخه از وب است که در آن همه می توانند از اینترنت به هر روشی که دوست دارند استفاده کنند.