هارد کپ یا سقف عرضه به حداکثر تعداد یک ارز رمزنگاری گفته می شود که می تواند به بازار عرضه شود. هارد کپ در کد بلاک چین مشخص شده و این کد غیرقابل تغییر است و سقف معینی را برای تعداد توکن یا کوین تعیین می کند. این سقف عرضه باعث کمیابی دارایی می شود ومی تواند به افزایش تدریجی قیمت آن کمک کند.
بررسی عرضه ارز رمزنگاری و سه مفهوم رایج آن در بازار
برای مثال، بیت کوین را در نظر بگیرید. ساتوشی ناکاموتو سقف عرضه آن را 21 میلیون تعیین کرده است. مهم نیست چقدر تقاضا وجود دارد یا چه تعداد ماینر برای تولید کوین های جدید تلاش می کنند، عرضه این ارز هرگز از 21 میلیون کوین فراتر نخواهد رفت.
بیت کوین چیست؟ آموزش کامل بیت کوین
اهمیت هارد کپ
عرضه کم در بازار ارز رمزنگاری خیلی مهم است. بیت کوین طلای دیجیتال نام دارد و عرضه آن حتی محدودتر است. اگر تقاضا افزایش یابد، قیمت آن ممکن است رشد کند. چون برای پاسخ دادن به تقاضا، نمی توان هیچ کوین جدیدی را ایجاد کرد. تغییر کد اصلی در بلاک چین تنها راهی است که می توان با استفاده از آن عرضه یک ارز رمزنگاری را افزایش داد.
بیت کوین را با طلا مقایسه کنید: اگر استخراج طلا به طور ناگهانی برای همه افراد آسان شود، عرضه آن افزایش و قیمت آن کاهش می یابد. بیت کوین به دلیل سقف عرضه ثابت، این مشکل را ندارد.
هارد کپ و سافت کپ در عرضه های اولیه سکه
اصطلاح هارد کپ (یا سقف سرمایه) در عرضه های اولیه سکه (ICOs) نیز استفاده می شود. وقتی پروژه ها از طریق ICO سرمایه جمع آوری می کنند، سقف سرمایه حداکثر مقدار سرمایه ای است که آنها قصد دارند به دست آورند. در حالی که سافت کپ به حداقل سرمایه ای گفته می شود که برای راه اندازی پروژه لازم است.
هدف سافت کپ جذب حداقل سرمایه برای پروژه است، اما هارد کپ بیشتر یک هدف بلندپروازانه است. هارد کپ معمولا بالاتر تعیین می شود تا امکان جذب سرمایه بیشتر فراهم شود، ولی همیشه به این معنی نیست که پروژه به آن هدف می رسد.
در هر دو مورد (هم حداکثر عرضه و هم حداکثر سرمایه برای جذب)، هاردکپ به تعیین چارچوب های مشخص کمک می کند و شفافیت و کمیابی را تقویت می کند.
در ادامه سقف عرضه بیت کوین را بررسی خواهیم کرد تا بدانیم چرا اینقدر اهمیت دارد و اگر این سقف تغییر کند، چه اتفاقی می افتد.
اهمیت سقف عرضه 21 میلیون بیت کوین
سقف عرضه 21 میلیون بیت کوین باعث شده این ارز اکنون به یک دارایی ارزشمند تبدیل شود. بیت کوین معادل دیجیتالی طلا است و به همین دلیل اکثر افراد آن را پس انداز با ارزش می دانند. این ارز همچنین رتبه اول را در بازار ارز رمزنگاری دارد. اما با رشد و تکامل بیت کوین، برخی از افراد این سوال را مطرح می کنند که آیا می توان این سقف عرضه را تغییر داد یا خیر؟
اکنون تغییر سقف عرضه را تجزیه و تحلیل می کنیم تا بفهمیم چرا موضوع مهمی است. تصور کنید شخصی به طور ناگهانی تصمیم می گیرد مقدار طلای بیشتری عرضه کند. طلا دیگر آنقدر با ارزش نخواهد بود. این یک رابطه اساسی بین عرضه و تقاضا است. با افزایش عرضه، ارزش برآورد شده کاهش می یابد و برعکس.
این در مورد بیت کوین نیز صدق می کند. ساتوشی ناکاموتو سقف عرضه 21 میلیونی را در کد این ارز مشخص کرده است. این باعث کمیابی این ارز می شود. این ویژگی در حوزه ارزهای فیات بسیار نادر است.
حتی در بازار ارزهای رمزنگاری، سایر دارایی های بزرگ مانند اتریوم و سولانا از وضعیت مشابه بیت کوین برخوردار نیستند.
دلایل اهمیت زیاد سقف عرضه
پس انداز با ارزش: بیت کوین را اغلب “طلای دیجیتال” می نامند، زیرا مانند طلا کمیاب است. فقط مقداری معینی از آن وجود دارد و هیچ کس نمی تواند بیشتر از آن تولید کند. این محدودیت تاثیر بسیار زیادی بر ارزش آن می گذارد.
غیرمتمرکز بودن و اعتماد: برخلاف ارزهای فیات (که بانک های مرکزی می توانند هر زمان که بخواهند پول چاپ کنند)، عرضه بیت کوین ثابت است. این بدان معناست که هیچ کس نمی تواند آن را به نفع خود دستکاری کند.
عرضه قابل پیش بینی: عرضه بیت کوین به خاطر رویداد هاوینگ (که تقریبا هر چهار سال یکبار اتفاق می افتد) با نرخ قابل پیش بینی رشد می کند. هاوینگ پاداش استخراج را به نصف کاهش داده و سرعت ایجاد کوین های جدید را تا رسیدن به سقف 21 میلیون کاهش می دهد.
از ابتدای راه اندازی بیت کوین تا به امروز (مارس 2025) بیش از 19.8 میلیون کوین استخراج شده و کمتر از 1.2 میلیون آن برای استخراج باقی مانده است. این محدودیت عرضه تاثیر زیادی بر قیمت بیت کوین گذاشته و در حال حاضر در حدود 85000 دلار نوسان می کند.

پیشنهادات برای تغییر سقف عرضه
در حالی که سقف عرضه 21 میلیونی پایه و اساس بیت کوین است، در طول سال های گذشته زمزمه هایی در مورد تغییر آن وجود داشته است. در ادامه برخی از آنها را ذکر خواهیم کرد.
در روزهای ابتدایی راه اندازی بیت کوین، برخی افراد معتقد بودند که یک مدل افزایش عرضه برای این ارز ضروری است. نگرانی آنها این بود که وقتی تمام کوین ها استخراج شوند، ماینرها دیگر انگیزه ای برای ایمن سازی شبکه نخواهند داشت.
اما ساتوشی ناکاموتو راه حلی برای این مشکل داشت و آن کارمزد تراکنش بود. با کاهش تدریجی پاداش های بلاک، کارمزد تراکنش ها انگیزه اصلی ماینرها برای ادامه فعالیت خواهد بود. این ایده تا به امروز بسیار خوب عمل کرده است.
هال فینی (یکی از اولین پذیرندگان بیت کوین و احتمالا اولین کسی که تراکنش بیت کوین را از ساتوشی دریافت کرد) زمانی بحث امکان افزایش عرضه پس از رسیدن به سقف 21 میلیون، را مطرح کرده بود. اما وی می دانست که این فقط یک ایده شخصی است، نه یک پیشنهاد جدی. به گفته فینی:
تصور کنید که اگر بیت کوین موفق شود و تبدیل به سیستم پرداخت غالب در سراسر جهان شود. در این صورت، ارزش کل آن باید برابر با ارزش کل ثروت جهان باشد.
با این وجود، هال فینی از حامیان جدی عرضه ثابت بیت کوین باقی ماند. در حالی که بحث های مربوط به اندازه بلاک در سال 2017 به طور مستقیم در مورد سقف عرضه نبودند، نشان دادند که تغییر قوانین اصلی بیت کوین چقدر سخت است. در آن زمان، اختلاف شدیدی در بین جامعه در مورد افزایش اندازه بلاک بوجود آمد و این اختلاف نظر منجر به هاردفورک و ایجاد شبکه بیت کوین کش شد. اگر موضوع بسیار کوچکی مانند اندازه بلاک می تواند باعث ایجاد چنین اختلافی شود، تغییر سقف عرضه می تواند باعث هرج و مرج بیشتری شود.
هاردفورک و سافت فورک دو روش رایج برای به روزرسانی شبکه های بلاک چین
اگر سقف عرضه 21 میلیون تغییر کند چه اتفاقی می افتد؟
برخی در بازار ارز رمزنگاری گمان می کنند که با افزایش پذیرش بیت کوین و کاهش پاداش استخراج، ممکن است عده ای اصرار به معرفی یک مکانیسم افزایش عرضه داشته باشند. اما باید واقع بین باشیم. این تلاش برای بازنویسی قوانین بزرگ ترین ارز رمزنگاری است. جامعه بیت کوین به طور کامل از اصول و قوانین این شبکه حمایت می کند و هر تلاشی برای تغییر سقف عرضه احتمالا با مخالفت گسترده آنها روبرو خواهد شد.
اما این سوال که “اگر سقف عرضه تغییر کند، چه اتفاقی می افتد؟” ارزش فکر کردن را دارد. در ادامه برخی از سناریوها را بررسی خواهیم کرد:
از دست دادن اعتبار و اعتماد
کل ارزش و مزیت برتری بیت کوین به خاطر اعتماد است. اگر سقف عرضه تغییر کند، این اعتماد از بین می رود. نسیم طالب زمانی گفته بود که بیت کوین آغاز اتفاق بزرگی بود؛ ارزی خارج از کنترل دولت ها که ایجاد آن ضروری و لازم بود. تغییر سقف عرضه آن می تواند اعتبار این دارایی بزرگ را از بین ببرد.
واکنش بازار و تاثیر بر قیمت
قیمت بیت کوین تا حد زیادی به محدود بودن عرضه آن وابسته است. اگر سقف عرضه افزایش یابد، احتمالا معامله گران دچار ترس و وحشت خواهند شد. با از بین رفتن اعتماد سرمایه گذاران، ممکن است فشار فروش شدید در بازار ایجاد شود. به خاطر داشته باشید که عرضه ثابت بیت کوین بر قیمت آن تاثیر داشته و هر تغییری در این عرضه می تواند موجب نوسانات شدید در قیمت شود.
هاردفورک و تقسیم شبکه
اگر پیشنهاد تغییر سقف عرضه مورد اقبال عمومی قرار بگیرد، به احتمال زیاد منجر به هاردفورک خواهد شد. جامعه به دو دسته تقسیم می شود: کسانی که از تغییر سقف عرضه حمایت می کنند و کسانی که از این تغییر حمایت نمی کنند. نتیجه این اختلاف دو نسخه متفاوت از بیت کوین می شود. اما تاریخ ثابت کرده که فورک های این ارز به ندرت موفق می شوند. بیت کوین کش را در نظر بگیرید. این فورک هنوز در بازار وجود دارد، اما ارزش و پذیرش آن به اندازه بیت کوین نیست و حتی فاصله زیادی با این ارز دارد.
حمایت توسعه دهندگان و جامعه
توسعه دهندگان بیت کوین کُور باید از این طرح حمایت کنند. اما این افراد مانند حامیان اصول و قوانین بیت کوین هستند. آنها احتمالا از طرحی که ارزش بیت کوین را کاهش می دهد، حمایت نخواهند کرد.
موافقت ماینرها
ماینرها نیز باید با طرح تغییر سقف عرضه موافقت کنند. اما چرا آنها؟ ماینرها از ارزش بیت کوین نفع زیادی می برند. افزایش عرضه باعث کاهش ارزش دارایی های آنها و کاهش سود بلندمدت آنها می شود. ممکن است این بحث مطرح شود که اگر در روند افزایش عرضه، سختی استخراج کاهش یابد، استخراج بیت کوین عملا ارزان تر می شود. این می تواند انگیزه ای برای ادامه فعالیت ماینرها باشد و آنها از افزایش سقف عرضه حمایت کند.
اجماع نودها
حتی اگر توسعه دهندگان و ماینرها موافق باشند، اکثر نودها نیز باید در مورد افزایش سقف عرضه به اجماع برسند. نودها پشتیبان اصلی شبکه بیت کوین هستند و در مورد تغییراتی که از منظر مدیریتی اتخاذ می شوند، حرف آخر را می زنند.
احتمال دیگری که ارزش در نظر گرفتن دارد، نقش شرکت های بزرگ هولد کننده بیت کوین، مانند استراتژی و بلکراک، است. اگر آنها منافع خود را در افزایش عرضه از طریق فورک ببینند و مایل به انتقال سرمایه زیاد به شبکه فورک شده باشند، احتمالا تغییر به سمت یک جایگزین جدی برای بیت کوین آغاز خواهد شد.
حتی با پشتوانه سرمایه بیشتر از بیت کوین کش، پذیرش جامعه برای تبدیل شدن هر شبکه فورک شده به یک جایگزین جدی برای بیت کوین بسیار مهم است. سقف عرضه بیت کوین یکی از مهم ترین اصول آن بوده و جامعه به طور کامل از آن حمایت می کند.
آندریاس آنتونوپولوس (یکی از حامیان معروف بیت کوین) زمانی گفته بود:
بیت کوین نه تنها یک ارز رمزنگاری، بلکه یک جنبش جهانی برای بازپسگیری کنترل امور مالی از نهادهای متمرکز و انتقال آن به دست کاربران است.
بنابراین، از نظر تئوری، امکان تغییر سقف عرضه بیت کوین وجود دارد. در کل، این فقط یک کد است و می توان کد را بازنویسی کرد. اما در عمل، قضیه کاملا فرق می کند. تغییر سقف عرضه این جنبش جهانی را تضعیف می کند و اعتمادی را که در طول سال ها به دست آمده، از بین می برد.
سقف 21 میلیون فقط یک عدد نیست. این وعده ای است که جامعه بیت کوین قصد دارد به آن عمل کند. بنابراین، در حالی که ایده تغییر سقف عرضه ممکن است یک چالش ذهنی جالب باشد، بعید به نظر می رسد که مطرح شود. سقف عرضه بیت کوین ثابت خواهد ماند و همین آن را منحصر به فرد می کند.