در کوین سرا از جدیدترین و داغ ترین اخبار و مطالب دنیای ارزهای رمزپایه مطلع می شوید .

سه نکته مهم که هنگام بررسی پروژه های رمزنگاری باید در نظر گرفت

0 1,270

ساتوشی ناکاموتو پس از انتشار کد بیت کوین و کمک به ایجاد شبکه آن، بدون گذاشتن هیچ نشانه ای از خود، ناپدید شد. وی استانداردهایی را تعیین کرد که توسعه دهندگان پس از وی باید به آنها عمل کنند.

در طول سال ها، دنیای ارز رمزنگاری شاهد ظهور بسیاری از توسعه دهندگان و سازندگان پروتکل بوده که برای دارندگان وفادار، به ناجی ارز رمزنگاری تبدیل شده اند. اما این پروژه ها در نهایت به دلیل هک شدن، کلاهبرداری راگ پول یا کنار گذاشته شدن توسط توسعه دهندگان، نابود شده اند.

سال 2022 تقریبا به نیمه خود رسیده، اما بازار ارز رمزنگاری شرایط خوبی ندارد. در سال جاری میلادی برخی پروژه ها باعث نزولی شدن بازار شدند. در این مطلب برخی پروژه ها را بررسی خواهیم کرد که باید آنها را یک هشدار در نظر بگیرید تا در آینده در پروژه های مشابهی سرمایه گذاری نکنید.

چرا برخی از توسعه دهندگان ناشناس هستند

ساتوشی ناکاموتو پس از راه اندازی بیت کوین توانست هویت خود را پنهان کند و همچنان ناشناس باقی بماند. اما در بیشتر پروژه های راه اندازی شده پس از آن، داشتن توسعه دهندگان ناشناس یک هشدار در نظر گرفته شده است.

بسیاری از توسعه دهندگان می گویند که به خاطر امنیت شخصی، ناشناس ماندن را انتخاب کرده اند. در حالی که این دلیل موجهی است، گاهی اوقات توسعه دهندگان ناشناس در پس اشتباهات قبلی خود پنهان می شوند یا از قبل برنامه ریزی می کنند تا تخلفات بعدی خود را مخفی کنند.

یک نمونه بارز از این موضوع، اسکوئید گیم (SQUID) بود. این یک میم کوین الهام گرفته از نمایش نتفلیکس بود که در عرض چند روز پس از راه اندازی 45000 درصد افزایش یافت، اما معامله گران متوجه شدند که قادر به فروش توکن های آن در هیچ صرافی ارز رمزنگاری نیستند.

سرمایه گذاران در نهایت فهمیدند که همه توسعه دهندگان ناشناس هستند و همه کانال های رسانه های اجتماعی به خاطر نظرات مسدود شده اند.

جامعه ارز رمزنگاری نسبت به توسعه دهندگان ناشناس نسبتا بی اعتماد شده است و این را می توان از واکنش منفی به افشای  این موضوع که بنیانگذار پروژه NFT آزوکی (Azuki) در توسعه سه پروژه دیگر دخیل بوده فهمید. این توسعه دهنده در نهایت همه این پروژه ها را رها کرده و دارندگان آنها چیزی جز تصویرهای  jpeg بی ارزش در اختیار ندارند.

نمونه دیگری از کلاهبرداری توسط یک توسعه دهنده ناشناس در سال 2022 زمانی رخ داد که معلوم شد مدیر خزانه واندرلند (TIME) با نام مستعار “@0xSifu” به همراه مایکل پاترین، از بنیانگذاران QuadrigaCX”، مجرم مالی هستند.

افشای این ارتباط منجر به سقوط چندین پروژه محبوب از جمله واندرلند، پاپسیکل فایننس ( Popsicle Finance) شد، در حالی که بخش زیادی از انتقادات متوجه دانیله سستاگالی (Daniele Sestagalli)، موسس ” Abracadabra.Money” شد.

قبل از افشای @0xSifu، هر سه پروتکل شاهد افزایش پذیرش بودند، اما بعد از آن هر سه تضعیف شدند و اعتبار خود را از دست داند.

داشتن توسعه دهندگان ناشناس، مسئولیت پذیری را از معادله حذف می کند و در هنگام مواجهه با پروتکل های ارز رمزنگاری چند میلیون دلاری، باید ان را یک هشدار در نظر گرفت.

شخصیت پرستی

امور مالی با ستایش شخصیت ها بیگانه نیست و در دنیای ارز رمزنگاری شخصیت پرستی نیز وجود دارد. کارشناسان قدیمی  بازار ارزهای رمزنگاری به یاد می آورند که به راجر وِر لقب “مسیح بیت کوین (Bitcoin Jesus)” داده بودند و این تلاش های وی برای فورک کردن بیت کوین و ایجاد بیت کوین کش مخفی کرده است. میلیاردر دن لاریمر نیز یک نمونه دیگر بود و سرمایه گذاران کمک های او به اییاس برای جذب سرمایه در طول رونق عرضه اولیه سکه از سال 2017 تا 2018 را به خاطر می آورند. در هر دو مورد، این پیروان مشتاق بودند که پروژه ها را به پیش بردند.

نه بیت کوین کش و نه اییاس  نتوانستند بالاترین رکورد خود را در طول بازار صعودی سال 2021 پس بگیرند، علی رغم همه تبلیغات و هیاهو هایی که در مورد آینده آنها در زمان راه اندازی شان وجود داشت. این احتمالا به این دلیل است که بخشی از تبلیغات حول محور شخصیت های این پروژه ها بودند.

یک نمونه جدیدتر سقوط قیمت توکن شبکه فانتوم و برخی پروژه های دیفای بود. این سقوط پس از آن رخ داد که آندره کرونیه (معمار دیفای، مشاور فنی بنیاد فانتوم و بنیانگذار یرن فایننس) حساب توییتر خود را غیرفعال کرد و به جامعه  اطلاع داد که دنیای ارز رمزنگاری را برای همیشه ترک می کند.

کرونیه به قدری محبوب شده بود که بسیاری از مردم فقط به دلیل مشارکت وی در یک پروژه، توکن های ان را می خریدند. زمانی که او با دنیای ارز رمزنگاری خداحافظی کرد، بسیاری از این سرمایه گذاران دارایی های خود را فروختند و این بر قیمت توکن ها تاثیر منفی گذاشت.

در حالی که کرونیه همان کاری را انجام می داد که فکر می کرد درست است و هیچ نیت بدی نسبت به جامعه نداشت، به نظر می رسد که اقدامات او به دلیل محبوبیتش در جامعه و وفاداری پیروانش، بر بازار ارزهای رمزنگاری تاثیر منفی گذاشته است.

نکته مهم این است که وقتی یک توسعه دهنده قادر به انجام کار اشتباهی نیست، باید احتیاط کنید و به خاطر داشته باشید که ستایش کنندگان شخصیت می توانند تاثیر زیادی بر بازار بگذارند.

غیرمتمرکز بودن مستلزم مشارکت جامعه است

هشدار دیگری که باید به آن توجه داشت، سازمان های مستقل غیرمتمرکز (دائو) و پروتکل های دیفای هستند که به گونه ای عمل می کنند که به نظر می رسد متمرکزتر از آن چیزی است که نامشان نشان می دهد.

بسیاری از پروتکل ها ادعا می کنند که غیرمتمرکز هستند، با این حال، آنها برای اطمینان از این که درست کار می کنند به ارائه دهندگان سرویس های متمرکز مانند وب سرویس های آمازون (Amazon Web Service) متکی هستند.

نمونه دیگر در این زمینه این است که پروژه ای ادعا می کند حقوق مدیریتی را به دارندگان توکن محول می کند، اما بدون مشورت با جامعه و تایید آن، یک تصمیم بزرگ در مورد پروتکل می گیرد.

اقدام شرکت ترا برای افزودن بیت کوین به خزانه خود به عنوان پشتوانه برای ارز پایدار ترا یو اس دی (UST) خبرساز شد و مورد تحسین زیادی قرار گرفت. اما نکته قابل تامل این که شرکت ترا هرگز این تصمیم را به رای نگذاشت تا ببیند نظر دارندگان توکن LUNA در مورد آن چیست.

در حالی که احتمال زیادی وجود داشت که این طرح توسط جامعه تایید شود و پس از آن ترا سقوط کند، در این صورت ممکن بود تقصیر بیشتر متوجه جامعه باشد و کمتر به دو کوان. همچنین لازم به ذکر است که دو کوان ستایش کنندگان زیادی داشت و او اغلب در توییتر به افراد مختلف توهین می کرد.

یکی از اصول اولیه بخش ارز رمزنگاری پایبندی به غیرمتمرکز بودن است و عدم پایبندی به ان اغلب منجر به سقوط شبکه و نارضایتی سرمایه گذاران ان شود.

منبع Cointelegraph

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.