صرافی بزرگ بایننس در هفتههای اخیر با برخی مسائل نظارتی روبرو شده است. شرکت پرداخت Clear Junction نیز مانند بانک بارکلیز (Barclays) و سانتاندر بانک، همکاری خود را با این صرافی به حالت تعلیق درآورد.
Clear Junction در بیانیهای که روز دوشنبه توسط آدام سامسون از فایننشال تایمز منتشر شد، اعلام کرد:
این ارائه دهنده راهکارهای پرداخت تایید میکند که دیگر پرداختهای مربوط به صرافی بایننس را انجام نخواهد کرد. این تصمیم پس از اعلامیه اخیر مرجع راهبرد امور مالی انگلستان (FCA) مبنی بر مجاز نبودن بایننس برای ادامه فعالیت در بریتانیا اتخاذ شده است.
مرجع راهبرد امور مالی وظیفه نظارت بر فعالیتهای مالی در انگلستان را بر عهده دارد. این نهاد در اواخر ژوئن 2021 اعلام کرد که بایننس مارکتس لیمیتد (BML) اجازه فعالیت در انگلستان را ندارد و ادامه فعالیتهای آن در این کشور منوط به اخذ مجوزهای لازم است. صرافی بایننس در واکنش به اقدام FCA متذکر شد که BML یک بخش کاملا مجزا است و ارتباطی با این صرافی ندارد.
پس از هشدار FCA و همچنین سایر نگرانیهای نظارتی در مورد بایننس، بانک بارکلیز پرداخت از کارتهای بانکی به این صرافی را به حالت تعلیق درآورد. متعاقبا، سانتاندر بانک (شعبه انگلیس) تصمیم گرفت که ارائه خدمات پرداخت به بایننس را متوقف کند.
Clear Junction در بیانیهای که توسط آدام سامسون منتشر شد، افزود:
ما تصمیم گرفتیم که پرداختهای یورو (EUR) و پوند استرلینگ (GBP) را به حالت تعلیق در آوریم و دیگر واریز و برداشت به / از صرافی بایننس را پشتیبانی نخواهیم کرد. Clear Junction در خصوص رسیدگی به پرداختهای بایننس مطابق با قوانین و دستورات FCA عمل خواهد کرد.
اقدامات نظارتی برخی کشورها علیه صرافی بایننس
نهادهای نظارتی در ایالات متحده آمریکا، انگلستان، کانادا، ژاپن، تایلند و جزایر کیمن اخیرا هشدارها و حتی کیفرخواست علیه صرافی بایننس صادر کردهاند. حتی سازمان نظارت بر امور مالی لهستان به شهروندان این کشور هشدار داد که هنگام استفاده از خدمات معاملاتی بایننس بیشتر احتیاط کنند.
برخی معتقدند که بایننس خودش تنها مقصر برانگیختن اقدامات نظارتی اخیر است، اما برخی دیگر ترس از سپر بلا شدن این صرافی برای کل بخش ارز رمزنگاری را دارند. چانگ پنگ ژائو، مدیرعامل بایننس، در نامهای سرگشاده بر تعهد این صرافی برای همکاری با نهادهای نظارتی تاکید کرد.
ژائو در نامه 6 جولای خود گفت که قوانین (به ویژه برای فناوریهای نوینی مانند ارز رمزنگاری) اغلب نوآوری را به دنبال دارند. پذیرش و توسعه صنعت ارز رمزنگاری شباهتهای زیادی با صنعت خودرو دارد. زمانی که ماشین برای اولین بار اختراع شد، هیچ قانون راهنمایی و رانندگی، چراغ راهنمایی و یا حتی کمربند ایمنی وجود نداشت. بعدا همه آنها اضافه شدند. ارز رمزنگاری از این نظر مشابه است که همه به آن دسترسی دارند. اما این صنعت برای جلوگیری از سوءاستفاده و بازیگران مخرب، به چارچوبها و قوانینی نیاز دارد. بایننس میخواهد یک مشارکت کننده مثبت باشد.
با این حال، دان آوری، استاد حقوق در دانشکده حقوق کورنل، خاطر نشان کرد که بایننس هرگز سمبلی برای پیروی از قوانین نبوده است. این صرافی سابقه تلاش برای جلوگیری از اجرای قوانین را دارد و در عین حال اظهارات غلطی درباره تنظیم قوانین در برخی حوزههای قضایی ارائه میدهد.
مارکوس هامر، وکیل دادگستری و رئیس شرکت مشاوره Hammer Execution، گفت که هشدارها معمولا مقدماتی برای اقدامات واقعی (مانند ممنوع کردن استفاده از یک پلتفرم خاص برای مشتریان) هستند.
شکایت از بایننس به خاطر مشکلات فنی در زمان سقوط بیت کوین
به دلیل فشار فروش شدید بیت کوین و در نتیجه سقوط قیمت این ارز برتر بازار، چندین صرافی ارز رمزنگاری از جمله کوین بیس، بایننس، جمینی و کراکن با مشکلات فنی مواجه شدند. اکنون، برخی از سرمایهگذاران در حال طرح شکایت گروهی (عمدتا علیه بایننس) برای جبران ضرر و زیان خود هستند.
هفته گذشته، شرکت حقوقی Lexia Avvocati در ایتالیا ( با همکاری کنسرسیوم بلاک چین سوئیس) از طرف گروهی از سرمایهگذاران ایتالیایی و بین المللی مامور شد تا علیه صرافی بایننس شکایت کند. هدف این شکایت گروهی جبران خسارت سرمایهگذارانی است که به خاطر نقض قوانین تجارت و همچنین ناهنجاریهای مربوط به عملکرد در پلتفرم معاملات آتی بایننس دچار ضرر و زیان شدهاند. این پلتفرم ابزارهای مالی مشتق شده (قراردادهای آتی) را بدون گرفتن مجوز از مراجع ذی صلاح ارائه کرده است. علاوه بر این، در این دادخواست ذکر شده که بایننس به سرمایهگذاران خود در این خصوص اطلاع نداده است.
طبق گزارش business Insider، شرکت Lexia در حال طرح شکایت علیه بایننس برای جبران خسارت ناشی از توقف موقتی خدمات این صرافی در روزهای 18 آوریل، 5 مه، 19 مه، 28 مه، 4 ژوئن و 8 فوریه است.
صرافی بایننس و حساب کاربران ایرانی
صرافی بایننس بعد از اخطارهای متعدد از سوی نهادهای مالی کشورهای مختلف قبول کرد با موسسه سایفرتریس ( CypherTrace)، یک شرکت فعال در زمینه تحلیل داده و رهگیری تراکنشهای مرتبط با ارزهای دیجیتال، همکاری کند.
با توجه به موافقت بایننس برای همکاری با سایفرتریس، هر لحظه امکان دارد حسابهای ایرانیان در صرافیهای خارجی بسته شود. اگرچه صرافیهایی مانند بایننس به ایرانیها در رابطه با فعالیت در پلتفرمهای معاملاتیشان هشدار داده اند، اما فعالیت با فیلترشکن برای کاربران امکانپذیر است. برخی فکر میکنند با vpn و vps میتوانند IP آدرس خود را مخفی کنند، اما موسسه سایفرتریس با ابزارهای خود قادر به شناسایی IP آدرسها و محل دقیق آنها است.
در میان هیاهوهای رسانه ای پیرامون مسائل قانونی و نظارتی این صرافی، اکنون بسیاری از کاربران ایرانی نگران مسدود شدن حساب و بلوکه شدن داراییهای خود هستند.
اخبار و نقل قولهای متعددی در شبکههای اجتماعی مانند توییتر و تلگرام در حال دست به دست شدن هستند که از کاربران درخواست میکنند موجودی حساب خود را به کیف پولهای شخصی منتقل کرده و ارزهای خود را در حساب بایننس نگهداری نکنند، چرا که بایننس حسابهای کاربران ایرانی را شناسایی کرده و مسدود میکند.
اگرچه تعدادی از کاربران در شبکههای اجتماعی اعلام کرده اند که حسابهای آنها مسدود شده و بایننس از آنها درخواست مدارک برای احراز هویت نموده است، اما شواهدی مبنی بر مسدود سازی گسترده حسابهای ایرانی در بایننس هنوز وجود ندارد.
به طور معمول، اگر صرافی بایننس به حساب شما مشکوک شود، دو حالت رخ خواهد داد: 1) از شما درخواست میکند که با ارائه مدارک، حساب خود را وریفای کنید تا بتوانید برداشت انجام دهید. 2) به شما مهلت چند روزه میدهد تا موجودی حساب خود را برداشت کنید و سپس حساب کاربری شما را مسدود میکند.