1) مقایسه قیمت ارزهای فیات و ارزهای رمزنگاری شده
بزرگترین تفاوت بین قیمت ارزهای رمزنگاری شده و پول های فیات این است که پول های فیات توسط دولت ها پشتیبانی می شوند و معاملات آنها قانونی اعلام شده است. ارزش ارز فیات ناشی از این حقیقیت است که دولت مرکزی آن را تایید کرده است و دو طرف معامله به این اعلام اعتماد دارند.
امروزه اغلب کشورها به سیستم پولی ارزهای فیات عمل می کنند که در آن بانک مرکزی و نظام مالی عرضه پول را کنترل می کند و به طور غیرمستقیم تورم را کنترل می کند.
از سوی دیگر، ارزهای رمزنگاری توسط یک قدرت یا دولت مرکزی کنترل نمی شود و اکثر مناطق آنها را به عنوان ارز قانونی قبول نمی کنند. ارزهای رمزنگاری به طورکلی دارای یک عرضه ثابت هستند و بنابراین تورم بر کاهش ارزش آنها تاثیری نخواهد داشت.
ارزهای رمزنگاری و ارزهای فیات تشابهاتی نیز دارند. از هر دو می توان برای انجام مبادلات و خرید و فروش کالاها و خدمات استفاده کرد.
2) چرا نوسانات زیادی را در ارزهای رمزنگاری مشاهده می کنیم؟
این بازار یک بازار نوپا است.
بازار ارزهای رمزنگاری به عنوان یک بازار جدید در نظر گرفته می شود و علارغم شنیدن واژه ارزهای رمزنگاری، اکثر مردم با این صنعت هنوز آشنا نیستند. بازارهای نوظهور دارای ویژگی هایی هستند که آنها را از لحاظ ذاتی متفاوت می سازد.
در بازارهای جدید و نوظهور نسبت به بازارهای معتبرتر و قوی مانند بازار ارزهای خارجی، نقدینگی محدودتر و کمتری وجود دارد. ارزش کل سرمایه جهان در حدود 90 هزار میلیارد دلار است، در حالی که کل سرمایه بازار ارزهای رمزنگاری در حدود 250 میلیارد دلار می باشد.
حجم معاملات روزانه بازار ارزهای رمزنگاری در حدود 14 میلیارد دلار است، در حالی که معاملات روزانه فارکس نزدیک به 5 هزار میلیارد دلار می باشد. تفاوت بین قیمت خرید و فروش در بازار معاملات ارزهای فیات خارجی می تواند در حد چند پنی باشد، در حالی که این اختلاف قیمت، در بازار ارزهای رمزنگاری می تواند تا چندین دلار برسد.
همه این موارد به یک بازار کم حجم اشاره دارد که به طور طبیعی بسیار سریع حرکت می کند و نوسان دارد و بنابراین نوسان قیمت های ارزهای رمزنگاری افزایش می یابد.
افراد جدیدی هر روز وارد بازار ارزهای رمزنگاری می شوند. طبق گزارشی که صرافی های ارزهای رمزنگاری در اوایل سال 2018 اعلام کردند، روزانه 100 هزار نفر کاربر جدید اضافه می شود. بسیاری از این افراد تاثیر قابل توجهی بر قیمت ارزهای رمزنگاری دارند که می تواند باعث افزایش یا کاهش قیمت ها شود که بنابراین موجب افزایش نوسانات خواهد شد.
در نهایت دستکاری قیمت ها در بازارهای نوظهور بسیار قابل ملاحظه است. صرافی های مرکزی که بیشترین میزان جریان معاملات را در بازار ارزهای رمزنگاری کنترل می کنند، به آنها انگیزه می دهد که درآمد خود را از طریق دستکاری قیمت ها افزایش دهند. یکی از راه های آنها دستکاری قیمت های نمایش داده شده است تا معامله گران را برای خرید و یا فروش ارز خود قانع کنند. تاثیر این نوع دستکاری قیمت ها به ویژه اگر هزاران نفر در این بازار جدید حضور داشته باشند، بسیار پیچیده خواهد بود. علاوه بر این بهبود و کنترل قیمت های دستکاری شده در یک بازار بدون نظارت بسیار سخت خواهد بود.
بعلاوه صرافی های مرکزی حجم عظیمی از ارزها را نگهداری می کنند که اگر هک شوند، می توانند تاثیر قابل توجهی را بر قیمت بازار ارزهای رمزنگاری داشته باشند.
3) بزرگترین عوامل تعیین کننده قیمت ارزهای رمزنگای چیست؟
عرضه و تقاضا مهمترین عامل تعیین کننده قیمت ارزهای رمزنگاری است.
این یک اصل اقتصادی است. اگر یک ارز رمزنگاری دارای عرضه بالا باشد ولی تقاضای آن از جانب معامله گران و کاربران بازار کم باشد، قیمت آن ارز کاهش خواهد یافت. برعکس، اگر عرضه یک ارز رمزنگاری کاهش یابد و تقاضای آن زیاد باشد، ارزش ارز افزایش خواهد یافت.
عامل عرضه کم در مقابل تقاضای بالا یکی از عواملی است که باعث افزایش قیمت بیت کوین شده است. تعداد عرضه بیت کوین در 21 میلیون بیت کوین محدود شده است(که نسبت به سایر ارزهای رمزنگاری بسیار پایین است). در حالی که تقاضا برای این ارز در سال های اخیر افزایش یافته است.
رسانه ها یا احساسات عمومی نیز تاثیر زیادی بر قیمت ارزهای رمزنگاری دارند. اگر در مورد یک توکن یا پلت فرم تبلیغات و نظرات منفی منتشر شود، می توان سقوط قیمت آن ارز را به راحتی مشاهده کرد. در صورتی که اگر همان ارز نظرات و تبلیغات مثبتی را دریافت کند و رسانه ها تبلیغات مثبتی را برای آن منتشر کنند، قطعا قیمت آن افزایش خواهد یافت. این نکته آن را می رساند که قیمت ها به شدت تحت تاثیر تحریک احساسات مردمی قرار دارد.
سایر عواملی که می توانند تاثیر زیادی بر قیمت ها داشته باشند عبارتند از:
سطح کارایی توکن، یعنی چقدر می تواند مفید باشد. از جمله عوامل دیگر بلاک چینی است که پلت فرم بر اساس آن ایجاد شده و چه مقدار می تواند در حل مشکلات دنیای ارزهای مجازی کارا باشد. سختی استخراج نیز می تواند تعیین کننده قیمت ارز باشد. برای مثال مشکل بودن استخراج به این معنی خواهد بود که عرضه آن ارز محدود است و در زمانی که تقاضا برای ارز افزایش یابد، قیمت آن افزایش خواهد یافت.
4) تغییرات قیمت ارزهای رمزنگاری در 18 ماه گذشته چطور بوده است؟
بررسی تغییرات قیمت ارزهای رمزنگاری طی 18 ماه گذشته علائم خوبی را از کل این بازار به ما نشان می دهد.
بیت کوین سال 2017 را با قیمت کمتر از 1000 دلار شروع کرد و زمانی که چین اعلام کرد در مورد صرافی های ارزهای رمزنگاری موجود در کشور شروع به تحقیق می کند، قیمت آن دچار یک افت شد. در آن زمان اکثر معاملات بیت کوین در چین صورت می گرفت و بنابراین قیمت بیت کوین کاهش یافت و به پایین تر از 775 دلار رسید، در حالی که سرمایه کل بازار ارزهای رمزنگاری نزدیک به 15 میلیارد دلار بود.
اما قیمت بیت کوین توانست به خوبی مجددا بازگردد و به قیمت بیش از 1000 دلار برسد. ولی این افزایش تا مارس 2017 طول کشید، زمانی که SEC(کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا) تقاضای نهادهای سرمایه گذاری را رد کرد. کل سرمایه بازار طی 2 روز 5 میلیارد دلار کاهش یافت.
در آوریل 2017، ژاپن نرخ قانونی بیت کوین را اعلام کرد، که قیمت بیت کوین به بیش از 1000 دلار جهش کرد. مجموع کل سرمایه بازار در آن زمان 26 میلیارد دلار بود.
از آوریل تا جولای 2017، به طور پیوسته قیمت بیت کوین تا نزدیک 3000 دلار افزایش یافت و سرمایه کل بازار به 100 میلیارد دلار رسید. با این حال تا اواسط جولای 2017 طی چند روز کوتاه، زمانی که فورک بیت کوین کش رخ داد، قیمت به زیر 2000 دلار نیز رسید.
این اثرات کوتاه مدت بود و در پایان ماه آگوست قیمت آن به 5000 دلار نیز رسید و سرمایه کل بازار تا 170 میلیارد دلار افزایش یافت.
اما پس از آن در 4 سپتامبر، چین به شدت ICO ها را ممنوع کرد. این حرکت موجب شد قیمت ها بیشتر از آنچه که انتظار می رفت کاهش یابد. قیمت بیت کوین تا اواسط سپتامبر 2017 به حدود 3300 دلار کاهش یافت، اما به سرعت بهبود یافت و تا پایان سپتامبر 2017 به بیش از 4000 دلار رسید. در این نقطه سرمایه کل بازار فقط مقداری کمتر از 150 میلیارد دلار بود.
از این تاریخ به بعد قیمت بیت کوین به شدت افزایش یافت. در اواخر اکتبر سال 2017 ارزش آن به 6000 دلار رسید و در ماه نوامبر قیمت آن به کمتر از 10 هزار دلار افزایش یافت. در اواسط دسامبر 2017 قیمت بیت کوین به 20 هزار دلار رسید، اما سال 2017 با قیمت هر بیت کوین برابر 15 هزار دلار به پایان رسید.
در پایان ژانویه 2018 قیمت بیت کوین به حدود 10000 دلار کاهش یافت و در ابتدای فوریه امسال به 6000 دلار رسید. در طی ماه فوریه سال جاری بیت کوین توانست به قیمت 11000 دلار برسد و سرمایه کل بازار به 500 میلیارد دلار رسید. پس از آن مقدار این سرمایه در ماه گذشته به حدود 300 میلیارد دلار کاهش یافت.
از آن زمان اخبار و عواملی مانند افزایش مقررات برای بازار و یا ممنوعیت تبلیغات ارزهای رمزنگاری در گوگل ضرباتی را به این بازار وارد کرد. قیمت بیت کوین یک روند نزولی ثابت و پایداری را با نقاط بهبودی قیمت کوتاه مدت طی کرده است. در اوایل جولای قیمت بیت کوین به حدود 6000 دلار رسید، در حالی که سرمایه کل بازار برابر 250 میلیارد دلار بود.
5) چطور می توان یک پیش بینی دقیق از قیمت ارزهای رمزنگاری داشت؟
مانند بازارهای سنتی، هیچ تضمینی برای پیش بینی قیمت های آینده در بازار ارزهای رمزنگاری شده وجود ندارد.
کسانی که قیمت ها را در سال 2018 یا سال های آینده پیش بینی می کنند پا را از معیارها و شاخص ها فراتر می گذارند.
برخی از افراد مانند جان مک آفی(سرمایه گذار)، جیم کرامر(فعال در CNBC) و بابی لی(مدیر عامل صرافی BTCC)، قیمت 1 میلیون دلار را برای بیت کوین پیش بینی کرده اند.
سایر افراد پیش بینی های متعادل تری را انجام داده اند، اما همچنان پیش بینی های آن ها افزایش قیمت ها است. از جمله تام لی شریک تجاری فعلی فوندستارت، پیش بینی می کند که قیمت بیت کوین تا پایان سال 2018 به 25000 دلار خواهد رسید و پیش بینی می کند تا سال 2020 قیمت این ارز به 125000 دلار افزایش خواهد یافت.
رابرت اسلایمر از شرکت فوندستارت معتقد است بیت کوین بیش از 7000 دلار نخواهد شد. لئو کلاسن مدیر اجرائی بنیاد بیت کوین می گویدکه قیمت بیت کوین تا انتهای سال 2018 به 40000 دلار خواهد رسید.
در عین حال پیش بینی هایی در جهت سقوط و یا از بین رفتن بازار نیز وجود دارد. بوتیکیو سرمایه گذار بانک جی پی بولهوند سقوط 90 درصدی سرمایه بازار را در طی سال جاری پیش بینی می کند. استاد دانشگاه هاروارد و رئیس سابق صندوق بین المللی پول، کنت روگوف پیش بینی می کند که قیمت بیت کوین به 100 دلار خواهد رسید. روی سباگ، مدیرعامل شرکت گلدمانی می گوید بیت کوین بی ارزش خواهد شد.
کاملا مشخص است که چنین پیش بینی هایی در مورد قیمت بیت کوین باورپذیر نیست. اما فاکتورها و عواملی وجود دارند که قطعا بر قیمت آینده بیت کوین و بازار گسترده ارزهای رمزنگاری موثرند. این عوامل عبارتند از:
– سطح و ماهیت مقررات تحمیل شده حاکم بر بازار ارزهای رمزنگاری
– سطح پذیرش عمومی ارزهای رمزنگاری شده در سال های آینده
– سطح رشد بازار ارزهای رمزنگاری در آینده
– سودمندی توکن ها و کارایی و قابلیت فناوری آنها در حل مشکلات دنیای حقیقی